Ze dvou bytů vznikl jeden plný dřeva, nejžádanější částí je vinotéka

  1:00aktualizováno  1:00
Deset prosklených věží na pražském Žižkově vyrůstá z nízkého zeleného "valu" s terasovými byty, který obklopuje a chrání centrální zahradu. Mladí manželé si zde pořídili byt ještě ve fázi hrubé stavby. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Sezení s televizí a vybavením pro poslech hudby je umístěno stranou od kuchyně a jídelny a částečně odděleno polopříčkou. Pro instalaci techniky architekt navrhl atypickou televizní stěnu s bočními výsuvy a zapuštěnými horizontálními nikami s dýhou wengé. Celý interiér bytu je ozvučen audiosystémem Bose. | foto: Archiv

Zvlněná zelená plocha s keři a stromy, drobnou architekturou, osvětlením i vodními prvky je v dosahu centra města, nedolehne sem však žádný hluk ani dopravní ruch. I přes velkou koncentraci bytů, podzemních garáží a zázemí celek působí díky promyšlenému uspořádání klidným a pohodovým dojmem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Byt o ploše více než dvě stě metrů čtverečních vznikl spojením dvou sousedních bytů v desátém podlaží. Pavel a Zuzana jej koupili ve fázi hrubé stavby, když se začaly vyzdívat příčky. Tedy právě včas na to, aby si jej mohli upravit podle svých představ.

"Lokalita je optimální jak z hlediska dopravy, tak i díky klidné poloze a samozřejmě jsme neodolali krásnému výhledu. Bydlíme v klidném vnitrobloku obklopeném starší zástavbou vedle parku Parukářka. Máme odtud dobré dopravní spojení tramvají do centra, kde pracuji, autem na pražský obchvat a je to i kousek na metro," vysvětluje důvody koupě Pavel.

Výhled do zahrady

Manželé se rozhodli zrušit řadu malých místností a úzkých chodeb, otevřít a uvolnit prostor. Chtěli hodně světla, slunce a výhled. Architekt Filip Ziegler navrhl koncepci, která se jim od počátku líbila: velký ústřední obývací prostor obrácený do zahrady, oddělenou rodičovskou zónu s ložnicí, vlastní šatnou a koupelnou na straně jedné a dětský pokoj se samostatným příslušenstvím na straně druhé.

Kuchyňská linka Leicht (model M-Space) se skládá ze dvou rovnoběžných sestav.

Kuchyňská linka Leicht (model M-Space) se skládá ze dvou rovnoběžných sestav. Pracovní desku tvoří umělý kámen Wave Vulcano, varné centrum se sklokeramickou deskou a nerezovou digestoří je umístěno na rozhraní mezi kuchyní a jídelnou.

"Na jeho doporučení jsme ponechali druhé vchodové dveře v dětské části bytu, v budoucnu se budou hodit, a zřídili také praktickou malou komoru," prozrazují zásahy architekta.

Interiér je atypický, proto byl vybavený na míru podle návrhu architekta, včetně koupelen. I když zadání bylo jasné a podrobně formulované, realizace se neobešla bez problémů.

Fotogalerie

"Trvali jsme na kvalitě a potvrdila se zkušenost většiny stavebníků, že dodavatelské firmy se stále mají co učit jak po stránce provedení práce, tak přístupu ke klientům," říká Zuzana.

Oba manželé mají rádi přírodní materiály, zejména dřevo, proto se rozhodli pro dřevěné podlahy i v koupelnách. S teakem jsou velmi spokojeni. V celém bytě převládá moderní design, tmavá dýha wengé, přírodní barvy, hliníkové a nerezové doplňky.

Jen vedle kuchyně vzniklo malé zákoutí s vinotékou, laděné v duchu "solidního" staroanglického stylu. "U našich návštěv jednoznačně vyhrává v soutěži o nejlepší místo k posezení před jídelnou i komfortní sedací soupravou," prozrazuje Pavel.

Do domácí vinotéky si manželé vybrali tmavě mořený starožitný nábytek. Kožená

Do domácí vinotéky si manželé vybrali tmavě mořený starožitný nábytek. Kožená křesla, čalouněná pohovka a červená tapeta se zlaceným dekorem vzdáleně připomínají pohodu anglického klubu.

Klima jako v akváriu nehrozí

Byt se vyznačuje velkým prosklením, ale k přehřívání nedochází. Díky nápaditému architektonickému řešení tu klima jako v akváriu rozhodně nehrozí. Každý pokoj má vlastní krytou terasu trojúhelníkového tvaru, opatřenou exteriérovými hliníkovými žaluziemi s elektrickým pohonem.

Po stažení žaluzií vzniká na terase uzavřený a zastíněný či zčásti zastíněný prostor, na rozdíl od běžné lodžie má větší hloubku a pohodlně se sem vejde i sezení. "Byt je vybavený klimatizací a okna jsme ještě "pojistili" vnitřními roletami, ale prakticky je nepoužíváme," tvrdí majitelé.

Vyhovuje jim příjemná vzdušná atmosféra plná slunce: díky oknům na tři světové strany mají impozantní výhled v úhlu 270°, sluneční paprsky je tak hřejí doslova od rána, kdy dopadají do ložnice, a až do večera v obývacím a dětském pokoji.

Koupelny jsou vybaveny italskými obklady Atlas Concorde, sanitární keramikou

Koupelny jsou vybaveny italskými obklady Atlas Concorde, sanitární keramikou JOOP! a na míru vyrobeným nábytkem s dýhou wengé. Sprchový kout je model Hüppe Manufaktur. Tradiční dlažbu nahradila olejovaná masivní teaková podlaha, která poměrně dobře odolává vlhkému prostředí.

Autor návrhu

Ing. arch. Filip Ziegler (1964)

  • vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze a Školu architektury Akademie výtvarných umění v Praze
  • vede vlastní architektonický ateliér Hans-Paul architekti. Zabývá se navrhováním bytových a občanských staveb, interiérů a rekonstrukcí
  • k významnějším realizacím patří nové budovy barrandovských filmových ateliérů, bytový soubor společnosti Orco ve Štěrboholech, restaurace, obchodní prostory atd.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt č. 9/2013.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Chorvatsko a jeho nádherné vily. Zde můžete týden báječně odpočívat

Čtyři elegantní vily s nádhernými výhledy na moře a nekonečnými bazény stojí na...

Čtyři elegantní vily s nádhernými výhledy na moře a nekonečnými bazény stojí na ostrově Brač, poloostrově Istrie, u...

Cristiano Ronaldo koupil ve Španělsku krásnou vilu s nekonečným bazénem

Fotbalista Cristiano Ronaldo utratil v přepočtu 36 milionů korun za luxusní...

Fotbalista Cristiano Ronaldo utratil v přepočtu 36,5 milionů korun za luxusní prázdninovou vilu ve španělské Marbelle.

Stará vodárenská věž je k prodeji. Ukrývá se v ní nádherné bydlení

Sto dvacet tři let stará vodárenská věž v londýnském Shooters Hill, která...

Sto dvacet tři let stará vodárenská věž v londýnském Shooters Hill, která uvnitř ukrývá luxusní bydlení o osmi...

Najdete na iDNES.cz