Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

  1:00aktualizováno  1:00
Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru nemovitosti. To ovlivnilo výsledek, který, jak majitelé s odstupem času hodnotí, je bezchybný. Rodina se může rozrůstat. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti významnou roli. Na kvalitu umělého osvětlení kladla architektka také velký důraz. | foto: Ondřej Rytíř

Bod nula, ze kterého architektka Hanka Davidová spolu s týmem studia Flat White při realizaci vycházela, byla klasická dispozice, prostorná chodba a vstup do jednotlivých pokojů a také propojené či průchozí pokoje včetně menší kuchyně oddělené od ostatních pokojů přes chodbu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Co pro vás bylo při zpracovávání stěžejní?
Zásadní pro mě byla perfektní dispozice a splnění všech požadavků klientky. Protože setkávání rodiny a návštěv probíhá u jídelního stolu, bylo nutné propojit tento prostor s kuchyní a vytvořit tak dostatečně prostornou zónu.

Zajistit komfort nejen pro dospělé, ale i pro děti, které se budou moci v bytě pohybovat třeba i na odrážedlech bez jakýchkoli bariér. Bez kompromisu jsem tedy hledala dispoziční řešení, které bude velkorysé a navíc prosluněné po celý den.

Narazila jste při „překopávání“ dispozic na nějaký technický oříšek?
Jediná menší komplikace bylo napojení na stoupačku, ale tu jsme našli a mohli jsme si tak dovolit dispozici takzvaně převrátit naruby. Na návrhu se mnou pracoval můj kolega architekt Michal Narovec, který pak všechny technické překážky doladil i se stavebníkem.

Fotogalerie

Byla jste nucena k nějakému kompromisu?
Naštěstí nebylo třeba. Vše jsme skutečně detailně probírali a posuzovali i z finanční stránky, abychom dosáhli nejlepšího řešení.

Pojďme k samotnému vybavení. Podle čeho jste vybírala?
Barvy a materiály jsme volili z historie bytu a také podle toho, v čem se klienti cítí dobře. V tomto případě se bavíme o světlém dřevu a bílé barvě, která je stále nadčasová v kombinaci s detaily v černé barvě, ta posloužila ke zvýraznění. To všechno se dá doplňovat textiliemi a doplňky podle ročního období, a tak interiér zůstává dlouho neokoukaný.

Plánujete rekonstrukci a potřebujete půjčit? Půjčte si s rozumem.

Dokážete pro čtenáře vypíchnout nějakou zajímavost?
V tomto případě je zajímavé, že všechny místnosti kromě WC jsou prosluněny denním světlem a také se nám podařilo dostat do dispozice úplně všechno, co rodina potřebovala, a to včetně malinkaté pracovny pro manžela. Ta je ukryta ještě za ložnicí. Jde o malou, ale velmi příjemnou místnost.

A s odstupem si myslím, že nejlepší na tomto interiéru je, že si každý najde svůj koutek pro to, na co má právě náladu a co chce dělat. Byt nabízí mnoho, v neposlední řadě rozrůstání rodiny.

S dětským pokojem si architektka a majitelka obzvlášť vyhrály.

S dětským pokojem si architektka a majitelka obzvlášť vyhrály, doplňky vybíraly z ráje s dětským sortimentem od dánské značky Oyoy.

Jak to vidí autorka

„Náročné, ale současně profesně obohacující bylo vymyslet koncept, který bude respektovat architekturu bytu typickou pro tradiční dejvické bytové domy, a přijít s dispozicí, která bude korespondovat jak s nároky investorky, tak i s požadavky na interiéry moderní doby,“ říká architektka Hana Davidová.

Zakladatelka pražského architektonického studia Flat White ráda pracuje s přirozenými materiály a jednoduchou paletou barev.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Nesnášela oblouky v bytě, dnes jich má v domě padesát. Smířila se s nimi

V stoletém domě se za poslední roky vystřídalo víc majitelů a každý na něm...

Střetnutí Adriany a stoletého domu s padesáti oblouky bylo bez přehánění osudové. Přineslo radikální změnu nejdříve do...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Další z rubriky

Loft v bývalé Baťově továrně může někomu připomínat vesmírnou loď

Struktura sestavená z trojúhelníků se spirálovitě obtáčí kolem středu dispozice...

Výrobní budovy v areálu zlínské Baťovy továrny lákají i současné architekty. Vysoké stropy jim zde umožňují vytvořit ...

Postavili si dům s mechem na zdi, betonovými stropy i barovým pultem

Jídelní stůl vyrobený z kovu a bíle lakovaných masivních prken doplňují nejen...

Romana a Miroslav toužili po rodině a vlastním domu. Ten si postavili na okraji Olomouce. Podařilo se jim najít...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Najdete na iDNES.cz