Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

  1:00aktualizováno  1:00
Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně ustupuje. Díky tomu má byt k dispozici i prostorné terasy téměř po celém svém obvodu. Návštěva byla fotografována pro magazín Panel Plus.

Takový výhled lze jen závidět... | foto: Jiří Ernest

Lokalitu si majitel vybral skvělou, zejména kvůli okolí. Z teras je výhled na panorama malého městečka s dominantou kostela, ale také na okolní lesy na straně druhé.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení mezi panely.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení mezi panely.

Původní dispozice bytu v prodejní verzi však majiteli nevyhovovala, a proto požádal o pomoc architektku Radmilu Peškovou, aby navrhla nové dispoziční řešení.

Využít světelnou a sluneční pohodu

Stěžejním bodem pro tvorbu nové dispozice byl záměr využít pro hlavní obytný prostor maximum světelné a slunečné pohody, tedy umístit tuto místnost tak, aby měla výhled na východní i západní stranu. A k tomu připojit navazující terasy. Obytný prostor byl navržený na maximální možné ploše bytu, naopak plocha ložnic zůstala minimální.

Hlavní obytný prostor byl koncipovaný opravdu velkoryse. Zahrnuje kuchyň s barem pro příležitostné stolování, jídelní část, obývací pokoj a velký pracovní kout.

Obývací části dominuje stěna s obkladem z přírodního kamene, která pokračuje přes roh a navazuje na chodbu. Opticky se tak celý prostor otevírá a působí výrazně vzdušnějším dojmem.

Fotogalerie

V obkladu je osazený nerezový pás se svítidly pro nepřímé náladové osvětlení. Odpočívat lze na klasické sedací soupravě nebo rovnou v relaxačním křesle, vše v bílé barvě.

Doplňkovou barvu zde představuje červená, která slouží jako akcent v celém bytě, tady se objevila na koberci pod konferenčním stolem.

Decentní je zastínění okenních otvorů pomocí elegantních roletek v antracitové barvě. Výrazný prvek představují svítidla BauBau od českého výrobce Lucis z opálového skla zavěšená nad jídelním stolem.

Důraz byl kladený i na rostliny v interiéru, jichž je zde opravdu hodně. Celková koncepce působí velmi harmonicky.

Kuchyň za sklem

Kuchyňská část je opticky oddělena sklem na celou výšku místnosti. Sklo je dekorativní, s vypískovaným jednoduchým grafickým motivem. Představuje tak výrazný, a přesto decentní prvek. Kotvení skla do podlahy a do stropního podhledu vyřešila architektka pomocí nerezových prvků s akcentem na esteticky zvládnutý technický detail.

Kuchyňská část je opticky oddělena sklem na celou světlou výšku místnosti.

Kuchyňská část je opticky oddělena sklem na celou světlou výšku místnosti.

Kuchyňskou linku navrhla v lesklém antracitovém laku v kombinaci s bílým lakem a deskou pro stolování v dřevodekoru. 

Další místnosti jsou už jen v kombinaci bílé barvy a dřevodekoru, přeci jenom černý lak představuje efektní záležitost, ovšem pro praktické použití je jeho údržba příliš náročná. Linka má dva protilehlé nábytkové kusy, velký blok skřínek s využitím až po strop a druhý s varnou deskou směrem k obvodové stěně.

Nedílnou součást kuchyně tvoří velký ostrůvek s barovou deskou. V něm je zabudovaný dřez se zvýšenými okraji. K ostrůvku je kotvena stolová deska pro příležitostné stolování a společenské posezení při přípravě pokrmů.

Relaxace na výbornou

Koupelnu požadoval investor jako relaxační a příjemný prostor vybavený i dostatečně velkou infrasaunou. Ta byla vyrobena na míru a posléze na povrchu obložena deskami korespondujícími se zbytkem interiéru. Bylo tak nutné sladit dodávku infrasauny s prací stolařské firmy. Vše klaplo na jedničku a výsledek je perfektní.

Z vany v koupelně je krásný výhled do okolí.

Z vany v koupelně je krásný výhled do okolí.

Opticky přívětivě působí oddělení sprchového koutu čirým sklem na celou světlou výšku koupelny. Obklad je od českého výrobce, neutrální a elegantní. Z vany je možné kochat se pohledem na okolní přírodu a relaxovat.

Dalším pozitivem změny v dispozici byla i možnost posunutí vstupu do chodby, tímto zásahem se zvětšila vstupní hala. Nakonec mohla být i toaleta navržena velmi komfortní, s bidetem a velkým umyvadlem. Do technické místnosti byla umístěna pračka se sušičkou a úklidová skříň.

Klidné zázemí pro práci i spaní

Na stěně proti kuchyni navrhla architektka další velký blok nábytku, a to pracovnu majitele, který zde vyřizuje své pracovní záležitosti. Není možné opomenout ani vestavěnou vinotéku, která je atypicky umístěna do výšky očí.

Dělící příčka v ložnici s důmyslným průhledem do prostoru za ní

Dělící příčka v ložnici s důmyslným průhledem do prostoru za ní

V ložnici je prostor navržený opravdu jen pro dvojlůžko a nutný komunikační prostor kolem něj. Za postelí je dělící příčka s důmyslným průhledem do prostoru za ní. Zde byla umístěna velká uzavřená šatní skříň.

Průhled rámovaný deskou v dřevodekoru slouží jako police na všudypřítomnou zeleň a nezbytné knihy. Na stěnu proti lůžku je aplikována šedá stěrka jako podklad pro výtvarné dílo, triptych grafik v červené barvě.

Malá ložnice slouží jako pokoj pro hosty. Je vybavená jednolůžkem, pracovním stolem a sestavou šatních skříní skrytých za polopříčkou. Výrazný motiv v pokoji představuje vliesová tapeta v černobílém provedení. Výběr tapety byl opravdu šťastný, opakuje se i v prostorné předsíni.

Byt doplňují terasy, jejich podlahu tvoří WPC lamely s dekorem dřeva. Nábytek z umělého ratanu vyzývá k odpočinku, při němž lze vychutnávat okolní panoramata.

Dodavatelem nábytku na míru pro tento projekt byla společnost Bednář Interiér.

Autorka projektu

Ing. arch. Radmila Pešková

Po absolvování gymnázia v Uherském Hradišti nastoupila na FA VUT Brno, která dokončila v roce 2001. Během studií a po jejich dokončení pracovala pro projekční a architektonické kanceláře v Luhačovicích, Brně a Olomouci. Od roku 2005 pracuje samostatně na vlastních projektech a účastní se společných projektů ve spolupráci s dalšími projektanty a architekty.

Další zajímavé návštěvy najdete v magazínu Panel Plus.

Autor:

Nejčtenější

Tomáš Hanák si ke své hospůdce zrekonstruoval starý vagon na bydlení

Obytný vagon, který Tomáš Hanák s láskou a nadšením zrekonstruoval, má i svou...

Smíchejte staré železo ze šroťáku, slisované vlnité plechy, tovární okna ze staré továrny a hlavně přidejte zašlý...

Nájemníci k pohledání. Vytopili byt a celý dům zamořili štěnicemi

1

Vlastníci bytů vědí, jak je někdy těžké sehnat spolehlivé a slušné nájemníky. Dál totiž nesou odpovědnosti za ty, kdo...

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Zásadní životní zvrat. Naše cesta z paneláku byla kolotočem překvapení

1

Touha utéct z betonového sídliště do náruče přírody může být ošidná. Romantické představy se od skutečnosti liší. Ale...

Úřednice se vrhla na proměnu garsonky. Výsledek je mistrovským dílem

Nově zrekonstruovaná garsoniéra stojí v samém srdci francouzského města...

Mladá úřednice, která se v kanceláři starosty podílí na urbanistické koncepci a rozvoji francouzského Bordeaux,...

Další z rubriky

Byt pro obecní chudé je už jen pro boháče. Ti se zamilovali do topolu

Třípokoják v přízemí cihlového domu z 30. let stojí ve španělské Valencii. Je...

Třípokoják v přízemí cihlového domu z 30. let stojí ve španělské Valencii. Je součástí bloku Finca Roja, který stavěla...

Cristiano Ronaldo koupil ve Španělsku krásnou vilu s nekonečným bazénem

Fotbalista Cristiano Ronaldo utratil v přepočtu 36 milionů korun za luxusní...

Fotbalista Cristiano Ronaldo utratil v přepočtu 36,5 milionů korun za luxusní prázdninovou vilu ve španělské Marbelle.

Majitel si pořídil byt s terasami a výhledem, který bere dech

Takový výhled lze jen závidět...

Majitel si koupil nový byt v posledním patře bytového domu, v němž poslední podlaží oproti hlavnímu půdorysu dispozičně...

Najdete na iDNES.cz