Středa 8. prosince 2021, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. prosince 2021 Květoslava

Architekti zachránili byt s nesmyslnou dispozicí a sloupem uprostřed

Byt ve tvaru lichoběžníku není až tak běžným jevem. Právě takový si koupili mladí manželé v novostavbě v Praze 10. O realizaci interiéru požádali architekty Annu Holešovskou a Martina Machů ze studia ti architekti.

Ve společenském prostoru interiéru ve tvaru lichoběžníku našlo vhodné místo i pianino. | foto: Lukáš Hausenblas

Byt velký zhruba sto metrů čtverečních, orientovaný na jih s balkónem (35 m2), svěřili manželé architektům na základě doporučení. Developer určil podlahy, dveře i elektroinstalace. Úkolem architektů bylo především jeho vybavení s ohledem na konkrétní přání majitelů. V té době se těšili na příchod miminka.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Zadání bylo celkem standardní až na požadavek majitelky, která si přála vytvořit velkou knihovnu a čtecí koutek.

„Nebylo jednoduché vypořádat se s dispozicí. Uprostřed místnosti ve tvaru lichoběžníku stojí sloup. Vytvořili jsme několik možných řešení. To bylo na celém projektu nejkomplikovanější,“ vyjadřuje svůj názor architektka Anna Holešovská.

Pro výsledné řešení bylo nutné přivést elektroinstalaci ke sloupu, kde vznikl velký ostrůvek. Pro optimální využití interiéru si lichoběžníkový půdorys bytu vyžádal především vybavení zhotovené na míru.

Nepravoúhlému prostoru vyšli architekti vstříc i nepravoúhlým nábytkem. Tím se podařilo prostor opticky poněkud „srovnat“. Uhlazení celkového vzhledu společenské zóny si vyžádalo vznik úložného prostoru ve tvaru lichoběžníku, který končí krycím blokem ukončujícím celou sestavu nábytku. Tvar lichoběžníku má například i jídelní stůl přisazený šikmou stranou ke stěně.

Efektní akcenty

Majitelé preferovali moderní nadčasový interiér, jehož základ tvoří světlé barvy, světlé dřevo a betonová stěrka. Doprovázejí je akcenty růžové a modré barvy, což je patrné v celém interiéru. Manželka inklinuje ke skandinávskému stylu, manžel klade důraz na praktičnost, teprve pak zohledňuje design.

Zpočátku si partneři nebyli jisti použitím překližky, která bývá vnímána jako podřadnější materiál. To však není pravda. Překližka rozhodně nepůsobí lacině a výsledek předčil očekávání. Obývací pokoj je tímto materiálem, laťkami nařezanými z překližky, efektně oddělený od kuchyně.

Na přání majitelky má kuchyň bílou barvu. Nábytek je vyrobený z lakované MDF desky a pracovní deska z corianu. Všechny nezbytné spotřebiče jsou vestavěné. Stěna pokrytá betonovou stěrkou skrývá chladničku a potravinovou skříň.

„Tato odlišná hmota byla daná už od počátku návrhu, bylo třeba s ní vyrovnat dispozici. Následně jsme pak řešili její strukturu,“ vysvětluje architekt Martin Machů.

Kromě specifického přání na vytvoření čtecího koutku bylo třeba realizovat pracovnu s velkým stolem pro majitele, která by příležitostně suplovala místnost pro hosty. Příjemnou intimitu manželům skýtá ložnice, jejíž součástí je i vzdušná šatna. Svůj pokoj tu má i nejmladší člen rodiny.

Přestože nika v chodbě vyzývá k běžnému umístění vestavné skříně, architekti se...

Přestože nika v chodbě vyzývá k běžnému umístění vestavné skříně, architekti zvolili jen botník na sezonní obuv z frézované a lakované MDF desky, tyče s věšáky a zrcadlo.

Protože byt nemá vlastní sklep, bylo potřeba vytvořit dostatek úložných prostor uvnitř. Je zde komora, která slouží také jako prádelna. Majitelé si nápaditý vzhled i funkci interiéru pochvalují. Žije se jim tu příjemně. Velmi si cení řešení, které dokonale odvádí pozornost od lichoběžníkového tvaru.

Také vyzdvihují zajímavé řešení chodby, které prostor nezatěžuje hmotou, přitom ale bezchybně poskytuje praktickou službu. Nyní spřádají plány na koupi venkovního jídelního stolu a zastínění dlouhé terasy.

„Při práci na této zakázce jsme museli vycházet z pevně daného základu stanoveného developerem, kdy už nebylo možné zasáhnout. Vytvořit z atypického bytu ve tvaru lichoběžníku pro klienty funkční i esteticky přitažlivý interiér bylo výzvou,“ vysvětlují Anna Holešovská a Martin Machů.

Studio ti architekti

Jádro studia tvoří Ing. arch. Martin Machů a Ing. arch. Anna Holešovská. Ve své práci reflektují vlastní názor na architekturu a design. Zakládají si na komplexním přístupu od návrhu až po realizaci.

Sami o sobě říkají: „Jsme přirozeně sví, dostatečně zkušení, příjemně neformální a nebojíme se při práci ušpinit.”

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:
  • Nejčtenější

Staré panelákové jádro nahradila skvělá koupelna a ještě lepší kuchyň

Robert se narodil v Německu, ale už řadu let žije v Brně. Nyní se s manželkou rozhodli, že se přestěhují z centra na...

Máma sem už tolik nejezdí, o chalupu se teď starám já s Felixem, líčí Slováčková

Premium Chalupu v jedné z nejmalebnějších částí Česka si rodina Slováčkových pořizovala ještě v době, kdy byla naše hostitelka...

Petr Janda bydlí u Jevan v krásné bílé vile s nahrávacím studiem

Frontman skupiny Olympic Petr Janda (79) žije s rodinou v domě nedaleko středočeských Jevan. Velká zahrada a klidná...

Byt v novostavbě nechali předělat designérům, dočkali se i zlaté stěrky

Byt v developerském projektu není problém upravit podle přání budoucího majitele, developeři dnes většinou nabízejí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do malých bytů se někdy nevejde ani pořádná postel. Řešení existuje

Ceny bytů stále stoupají, a developeři se tak téměř předhánějí v tom, jak malý byt jsou schopni nabídnout. Mezi...

TEST: Hodinky místo mobilu děti pohlídají i zabaví

Premium Co umějí chytré hodinky se SIM kartou pro děti? Nahradí mobil. Dá se na ně dovolat a většinou i sledovat jejich polohu...

Opatření bojkotuje stále více lidí, cítí se podvedeni, říká psycholog

Premium Doba covidová je už dlouhá. Zatímco při první vlně epidemie byli lidé v Česku většinou ukázkově disciplinovaní, nyní je...

Velké dilema třetí dávky: míchat, či nemíchat vakcíny?

Premium Posilující dávka očkování naráží na možnost volby. Řada Čechů řeší, kterou vakcínou si nechat svoji imunitu proti...

  • Další z rubriky

Máma sem už tolik nejezdí, o chalupu se teď starám já s Felixem, líčí Slováčková

Premium Chalupu v jedné z nejmalebnějších částí Česka si rodina Slováčkových pořizovala ještě v době, kdy byla naše hostitelka...

Když UFO „přiletělo“ do Norska, udělali si z něj letní chatu pro hosty

Zapomeňte na klasickou norskou chatu plnou borovicového dřeva. Před padesáti lety se prastrýc dvou neteří rozhodl...

Petr Janda bydlí u Jevan v krásné bílé vile s nahrávacím studiem

Frontman skupiny Olympic Petr Janda (79) žije s rodinou v domě nedaleko středočeských Jevan. Velká zahrada a klidná...

Bydlení pro VIP. Chtějí žít eko, v přírodě i luxusu. A blízko Prahy

Jak vypadá, kde se staví a kolik stojí luxusní bydlení? Ceny bývají vysoké, důležitý je dojezd do Prahy, ale zároveň...

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Syna jsem viděl, když mu byly tři. Pak až v jeho padesáti, říká Ladislav Frej

Premium „Po představení neusnu. Je půl třetí ráno, sedím v kuchyni, chroustám piškoty bez lepku, piju mlíko a mudruju, co jsem...