Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

  1:00aktualizováno  1:00
Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt volal po změně dispozice i větší rekonstrukci. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu designérky Markéty Fleischnerové a vybavený praktickými zásuvkami. Doplňují jej závěsná svítidla (Deconcept) a čtyři pohodlné kožené židle (Casamoderna). Konferenční stolky jsou zhotovené na míru podle návrhu designérky z bíle lakovaného kovu a MDF desky. Odkládací stolek má další úložný prostor. Je vytvořen z tepaného plechového květináče překrytého plechovým tácem. | foto: Lukáš Hausenblas

Byt 4+1 s plochou 87 m2 Miluše se dvěma syny nakonec koupila. Každý z tříčlenné domácnosti si zabral jeden pokoj a zbytek byly společné prostory. Proběhly stavební úpravy i změny v dispozičním uspořádání. Od té doby uběhlo několik let. Synové se už odstěhovali, každý má svůj byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Miluše pocítila potřebu interiér zvelebit. Když si ujasnila, co se jí nyní líbí, shodou okolností objevila na internetu práce designérky, které ji oslovily stejně jako interiér navštíveného wellness studia. Tehdy netušila, že i to bylo dílem Markéty Fleischnerové, kterou nakonec přizvala ke spolupráci na svém bytě.

Neutrální barvy

V té době měla Miluše plné zuby barev. Na Islandu, kde trávila dovolenou, ji uchvátila barevná kombinace, kterou spatřila v sopce, ale nebyla si jistá její aplikací v interiéru. Směsice přírodních tonů jí hladila duši a pocítila velkou potřebu zklidnění. A přesně to jí splnila designérka Markéta.

Na začátku spolupráce jí svěřila své pocity a ponechala designérce volné ruce. Trvala však na zbroušení podlahy, která byla hodně poničená. „Práce nestála na žádném přesném zadání, tvořila jsem na základě poznání klientky, vlastní intuice a v daném finančním rámci,“ říká Markéta.

Fotogalerie

„Vždy přesně vím, co nechci, ale co chci, to jsem už tak jasně sdělit nedokázala. To vím v ojedinělých případech. Například jsem chtěla mikrovlnnou troubu v kuchyni, která tu podle návrhu neměla být,“ vysvětluje majitelka.

A pokračuje: „Kuchyň je takovým kompromisem. Mám ráda vzdušné prostředí, kde volně proudí energie. Preferuji zaoblené a kulaté předměty před rovnými či hranatými.“

Dílo se podařilo, majitelka se tu cítí velmi dobře všude, ale nejlépe je jí v posteli. „Markéta se do mě musela mimořádně vcítit, protože mi tu nic nechybí a je mi tady dobře. Cítím tu vzdušnost! Určitě bych ráda ještě nějak upravila koupelnu a výhledově doděláme i poslední pokoj, který musí v našich představách a rozhodnutích teprve dozrát.“

Domov, který objímá

Majitelka si přála byt doladit. „Vnímala jsem ji především jako člověka, od toho se mi pak odvíjí vize interiéru,“ říká designérka. Nasloucháním to začalo.

To představuje u designérky Markéty Fleischnerové zcela zásadní krok v přístupu ke klientům. „Spatřila jsem tu nevhodně řešenou kuchyň a prostor rozštěpený na několik obdélníků, z nichž žádný neposkytoval prostor ke svému účelu a požadovanou vzdušnost. Po konzultaci s majitelkou jsme nakonec dospěly k názoru kompletního předělání celé kuchyně,“ vysvětluje Markéta.

Příliv ženské energie je patrný především v relaxačním pokoji, který díky něžné...

Příliv ženské energie je patrný především v relaxačním pokoji, který díky něžné růžové barvě působí velmi jemně a slouží hlavně majitelce, ale i případným návštěvám k přespání na rozkládací pohovce (IKEA).

Tím se celkově změnilo dispoziční uspořádání společenského prostoru. Dál už designérka pokračovala intuitivně. Ložnice je v jiné místnosti, než byla dřív, v dalším samostatném pokoji si majitelka dopřála i vlastní relaxační prostor. „Zde má i televizor, který v polyfunkčním prostoru záměrně není. Ovšem i ten je upravený tak, aby ho sem bylo možné v případě potřeby instalovat,“ vysvětluje Markéta.

Stěnu za kuchyňskou linkou pokrývá lakovaná tapeta. Za varnou deskou ji navíc chrání opřené dubové prkénko. Původně zde měla být tapeta mandaly, kterou však výrobce nebyl schopen dodat v požadovaných barevných odstínech.

„Tapety používám ráda, pro jejich strukturu, 3D efekt a také proto, že interiér pocitově víc zateplí,“ dodává Markéta. Celkově bylo třeba prostor zesvětlit a převést do studenějších tonů. Naoranžovělou podlahu se podařilo zbrousit, ošetřit bílým voskem a přelakovat ochranným nátěrem.

Barevně se skvěle spojila s reliéfním laminem v barvě pískového dubu, z něhož je vyrobený nábytek v kuchyni (Egger) a multifunkční stůl. Jemně přírodní nádech prostoru propůjčují i bílé lněné závěsy. Celý interiér působí nyní přátelským a uklidňujícím dojmem, který umocnila ženská energie.

Pohodlnou postel (IKEA) s čalouněným čelem doplňují po stranách kulaté stolky s...

Pohodlnou postel (IKEA) s čalouněným čelem doplňují po stranách kulaté stolky s dekorativními lampami (XXXLutz). Prostředí zútulňují bíle lakovaný bambusový žebřík, koše a úzké poličky s obrázky.

Autorka interiéru

Markéta Fleischnerová

Navrhuje soukromé i komerční interiéry a nábytek. Vytváří také interiéry v duchu feng šuej. Stranou nezůstává ani dekorování interiéru. Pro jakékoliv příležitosti připravuje květinové dekorace. Nabízí službu nazvanou rychlodesign a pořádá kurzy interiérového designu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Jednoduchý dům pro pětičlennou rodinu byl skvělou volbou. Zjistěte proč

Šikovně řešenou terasou se povedlo opticky zakrýt stávající studnu, která...

Iva a Jaroslav si postavili dobře řešený rodinný dům, který na sebe nestrhává pozornost. Odpovídá přesně jejich...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Další z rubriky

Malý loft zaplnil industriální styl, který zjemnily prvky etna

Kovové schodiště, vyrobené na míru, vede do otevřené ložnice na galerii....

Pojďme se podívat do jednoho brněnského loftového bytu. Designérka Pavlína Lipková v něm zajímavě zkombinovala...

Superluxusní ranč zakladatele Discovery je na prodej za 6,5 miliardy korun

Zakladatel televizního kanálu Discovery Channel John Hendricks nabídl svůj...

Zakladatel televizního kanálu Discovery Channel John Hendricks nabídl svůj rozlehlý ranč opět k prodeji. Původně za...

Pojďte dál. Navštivte chrám, kde se před 77 lety ukrývali parašutisté

Národní památník obětí heydrichiády zdůrazňuje morální aspekt hrdinského a...

Pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici zná jako úkryt parašutistů asi každý. Méně lidí už ví, že...

Najdete na iDNES.cz