Počítačový expert je na pořádek pes. Miluje stolek z motoru jaguaru

  1:00aktualizováno  1:00
Ženy jsou z Venuše a muži z Marsu. Titul a obsah známé knihy by se prý mohl aplikovat i na způsob zařizování bytů. Proto muži místo florálního motivu ocení jako dekoraci text startujícího počítače a za krásný považují v interiéru motor z auta.

Pánský byt je celý zařízen pouze v černo-bílé barevné kombinaci. | foto: Jan Velek

Mnozí muži bydlí v bytech a domech, které jim zařizují maminky a hlavně manželky. Jak sami architekti přiznávají, požadavky na interiér i zařízení jsou v takových případech vždy hodně podobné.

I pro odborníky je proto vítanou změnou, když se na ně obrátí muž s tím, že chce zařídit pánské bydlení. Jak dokládá tato novostavba nedaleko brněnské přehrady, vzorníky barev a tapet jdou pak k ledu. Naopak prostor dostávají neobvyklé kousky, které by si ženy do bytu asi nikdy nedaly.

Skleněná dveřní křídla zdobí text, který se zobrazuje na monitoru při startu...

Skleněná dveřní křídla zdobí text, který se zobrazuje na monitoru při startu počítače.

Stěny a dveře musely pryč

Na začátku to byl obyčejný byt v novostavbě s dispozicemi 2 + kk a podlahovou plochou 62 metrů čtverečních. Mladý muž, odborník na počítače, přišel za architektem s požadavkem, že by zde chtěl vytvořit domov pro sebe.

Nikoli tedy pro rodinu či mladý pár, ale doslova pánský byt, který mu navíc ničím nebude připomínat práci a kancelář. Samotnému zařizování však předcházely stavební úpravy. "Nechali jsme vybourat část vnitřních nenosných příček, čímž se relativně nevelké prostory opticky zvětšily," říká architekt Jan Velek, jehož rodinný ateliér byt pro mladého muže navrhoval.

Fotogalerie

Kuchyňskou linku zdobí černá lakovaná dvířka. K těm však neladila univerzální podlaha imitující světlé dřevo, které mají developeři velmi rádi. Proto ji nahradila tmavší krytina.

Stejný osud čekal i dveře se světlou dýhou. Část jich nastříkali tmavým lakem, část zmizela spolu s příčkami. Ty však zčásti nahradila celoskleněná dveřní křídla. Pohled zblízka na ně stačí, aby vám došlo, kdo tady bydlí. Sklo je totiž dekorované matným polepem, na němž "běží" text ze startu osobního počítače.

Stůl přišel až z Anglie

Nábytek do bytu se nechával z velké části vyrobit na míru, aby se dokonale využil veškerý prostor. Kuchyňská linka s lesklými černými dvířky má tvar písmene L. Kratší strana nabídla prostor pro vestavnou chladničku s mrazničkou a teplovzdušnou i mikrovlnou troubu.

Kuchyňská sestava dostala tvar písmen L a zvlášť její kratší strana využívá...

Kuchyňská sestava dostala tvar písmen L a zvlášť její kratší strana využívá prostor do posledního centimetru.

Nad nimi zbylo pod stropem místo na další skříňky, vhodné k ukládání málo používaných věcí. Delší část sestavy nabízí mycí a varné centrum, mezi nimi vznikla dostatečně velká pracovní plocha.

Nejen přední dvířka jsou lakovaná načerno, stejnou barvu dostala i pracovní plocha. Výjimkou je jediná zavěšená skříňka kombinující kovový rámeček se sklem, tedy materiály, které najdete v bytě na mnoha dalších místech. Kov zdobí i desku za pracovní plochou.

Bílou koženou pohovku doplňuje opravdu originální stolek. "Jestli měl majitel o něčem zcela jasnou představu, pak to byl tento stůl, skleněnou desku totiž doplňuje motor z jaguaru," vysvětluje architekt. Muž viděl stolek v pořadu Top Gear a tak se do něj zamiloval, že si jej nechal poslat z Anglie. Manipulace s ním však není právě lehká, stolek váží víc než metrák.

Originální konferenční stolek tvoří skleněná deska a motor z jaguaru, majitel...

Originální konferenční stolek tvoří skleněná deska a motor z jaguaru, majitel si jej nechal poslat z Anglie.

Na míru jsou udělané bílé lesklé skřínky před radiátorem, které nejenže nabízejí další úložný prostor, ale zároveň kryjí nevzhledné otopné těleso. Samozřejmě si byli majitel i architekt vědomi poučky o tom, že nábytek před radiátorem brání teplu ve vstupu do místnosti a počítali s tím.

"Proto tady zůstává prostor zhruba dvacet centimetrů, aby vzduch mohl cirkulovat a omezily se ztráty tepla. Kromě toho jde o nový a zateplený dům, kde rozhodně není třeba nadmíru topit," konstatuje Jan Velek.

Zajímavým prvkem v obývacím pokoji je i na míru vyrobené velkoplošné stropní svítidlo s použitím matné napínané fólie.

Na pořádek je pes

Majitel byt zařizuje postupně, podle toho, jak mu čas, technické i finanční podmínky dovolují. V obývacím pokoji by měla být ještě jedna stěna vymalovaná stejnou šedou jako výklenek v ložnici.

Ložnice si zachovala své původní dispozice.

Ložnice si zachovala své původní dispozice.

Část u dveří se časem promění v pracovní kout.

Část u dveří se časem promění v pracovní kout.

Ta je zatím zařízena jednoduše, dvoulůžkem a skříňkami. Vestavné skříně a další velké úložné prostory tady nehledejte, byt totiž disponuje samostatnou šatnou.
Část za dveřmi by se měla proměnit v pracovní kout. Domníváte se, že s pracovním koutem byt dostane ten správný "ajťácký" vzhled, tedy že se tady budou povalovat kabely, monitory, klávesnice a více či méně rozebrané počítače? Omyl!

Na ty už dnes zapomeňte. "Majitel doma pracuje, a to hodně, naštěstí v současnosti mu k tomu stačí už jen notebook a mobilní telefon, takže kabely nikde prostor nehyzdí," říká architekt.

A na závěr přidává ještě jeden rozdíl mezi bytem pro ženy a pro muže. "I když už byt zařizujeme delší dobu, pokaždé, když sem přijdeme, nejenže je dokonale uklizený, ale hlavně si stále zachovává svůj původní styl, který jsme mu dali. To ženy mají tendenci vytvořit si ono kouzlo domova, a tak neustále přikupují různé vázičky, ozdoby a doplňky, které ne vždy korespondují s původním záměrem architekta."

Po zrušení zděných příček působí byt větší, mohly se sem proto položit i tmavé...

Po zrušení zděných příček působí byt větší, mohly se sem proto položit i tmavé podlahy.

Autor interiéru

Ing. arch. Jan Velek, Ph.D.

  • založil studio Velek, Velková, Velek architekti, jde o architektonický ateliér se zázemím čtyřgenerační architektonické historie, zakladatel rodinné tradice Jan Antonín Velek byl žákem Jože Plečnika
  •  v současné době se ateliér orientuje na obytné objekty od rekonstrukcí po novostavby
  • vedle této základní činnosti se zabývá i výstavní tvorbou, interiéry, drobným designem, rekonverzí průmyslových objektů a urbanisticko-architektonickými studiemi
  • k nejznámějším realizacím poslední doby patří rekonstrukce funkcionalistické kavárny ERA v Černých Polích
Autoři:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům za Prahou. Je báječně jednoduchý, pohodlný a přátelský k návštěvám

Dům za Prahou je pro dva ideální a vhodný i pro setkávání s dětmi a jejich...

Dům za Prahou je pro dva ideální a vhodný i pro setkávání s dětmi a jejich rodinami. „Chtěli jsme, aby dům byl moderní...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Tak barevný byt jste ještě neviděli. Je plný vtipných nápadů

Obrazy reaguje Andrea nejen na prázdné stěny, ale i na to, co se děje okolo ní....

Prázdný nový byt a holé stěny se staly pro Andreu tou nejlepší inspirací. Díky nim v sobě objevila netušenou kreativitu...

Na chatu chodí po schodech. Postavili ji s terasou na střeše domu

Na první pohled se může zdát nová přístavba jako fotomontáž. Kousek Skandinávie...

Majitelům domu v centru belgického Gentu chyběla skromná chata, ve které by odpočívali a četli si. Když se rozhodli pro...

Další z rubriky

Pořídili si druhý domov na horách, mají zde pohodlí po celý rok

Podlahu celého apartmánu tvoří lesklá velkoformátová dlažba v neutrální barvě s...

Pro mladý pár z Brna je atraktivní horský apartmán s výhledem do přírody v moderním developerském projektu v Dolní...

Byt v Praze 6 má po rekonstrukci spoustu úložného místa i světla

V kuchyňské části použil Ondřej Fabšič přírodní dýhu ze starých trámů.

Byt 4+kk prostě potřeboval změnu. Na prvním místě bylo nutné nově vyřešit úložné prostory, a to i s ohledem na dva...

Do kanceláří „vjela“ část vlaku. Vtipný nápad potěší milovníky retra

Takovou telefonní budku jste ještě neviděli...

Na první pohled běžné zadání, návrh kanceláře pro společnost zabývající se vyhledáváním dopravních spojů, dostalo hodně...

Najdete na iDNES.cz