Manželé si postavili dům na ostrově Krk s bazénem, jaký svět neviděl

  1:00aktualizováno  1:00
Na ostrově Krk ve vesničce Risika nedaleko zálivu Svatého Marka vyrostla novostavba, kterou byste na chorvatském ostrůvku nečekali. Původně letní sídlo si manželé s již dospělými dětmi natolik oblíbili, že se do něj nastěhovali natrvalo.

Ideální pozemek hledali manželé poměrně dlouho. Nakonec jej našli necelou hodinu jízdy automobilem od svého bytu v Rijece, kde dosud strávili celý život. Volba padla na stodoly s mlaty položené v kopci, chráněné kamennými zídkami a ležící v sousedství obecního kostelíku.

Čtyřicet let nepoužívaný mlat byl zarostlý neprostupnými křovisky a zpustlým sadem. Husté mlází pomohlo kamenné mlaty zakonzervovat, místo nikdo nenavštěvoval a zbytečně neničil. Utajený rurální poklad se rodina rozhodla očistit a postavit nad ním svou novou vilu.

Fotogalerie

Spodní část pozemku rekultivovali a postupně budují nový olivový háj, ovocné sady a společenskou a zelinářskou zahradu, která je z části přístupná jen rodině majitelů a jejich hostům, zčásti i ostatním vesničanům.

O svých stavebních záměrech a plánech na obrodu zapomenutého prostoru rodina informovala radnici, a ta vyzvala obyvatele Risiky, aby se k plánům vyjádřili. Dům totiž posouval hranici původního územního plánu a majitelé nechtěli, aby povolení vzešlo pouze ze strany úředníků. Chtěli si být jisti, že se proměna místa zalíbí i místním.   

Moderní vila má 400 metrů čtverečních

Pečlivě vybranou parcelu se rozhodli osadit odvážným moderním domem, který bude elegantně hledět do budoucnosti a propojí tak všechny dějové linky místa. Projekt vedl známý chorvatský architekt IdisTurato, který pro majetné klienty staví především v Rijece, Splitu a Záhřebu už čtvrt století.

Dům působí velkolepým a aristokratickým dojmem. Obyvatelé z výšky hledí na nekonečné moře i na příjezdovou cestu, která obtáčí terasu s bazénem, ne nepodobnou cestám do zámeckých rezidencí. K modernímu pojetí života na zámku inklinuje i čtyřkřídlá dispozice centrální části domu. Promyšleně použité materiály a betonová masa sráží možný dojem laciného přepychu a naopak potvrzují, že stavba je do detailu dotaženou vilou, která si je své výjimečnosti dobře vědoma.

Na severovýchodě chorvatského ostrova Krk, v malé vesničce Risika, nedaleko...
Sedacímu nábytku vévodí kůže.

Vskutku velkorysých 400 metrů čtverečních vily nabízí interiéry i terasy s dostatkem intimity pro všechny čtyři členy rodiny, což bylo už několik let vysněným přáním všech. Městský byt v Rijece, kde rodina žila, totiž takový komfort prostoru zdaleka neposkytoval.

Chladivé přízemí se stylovou kamennou podlahou navazuje na tradiční chorvatskou konobu - privátní vinotéku s kamennými zdmi, vybavené velkým stolem a barem, zařízené masivním nábytkem a doplňky, které patří regionálnímu folkloru.

Schody do patra vedou do soukromého obývacího pokoje rodiny, propojeného s jídelnou, kuchyní a obrovskou terasou, na kterou navazuje originální venkovní bazén. Ten tvoří dominantu celé stavby, stojí na masivním betonovém kuželovitém sloupu, do kterého se promítá i odvaha celé neobvyklé realizace vily.

Domu dal jméno starý kamenný mlat, který se v chorvatštině nazývá „gumno“....

Druhou variantou, jak se z přízemí dostat na bazénovou terasu, je venkovní schodiště. Kromě sociálního a technického zázemí je v patře umístěna také pracovna. Poslední patro s čtyřkřídlou dispozicí patří jen členům rodiny. Každá ze tří ložnic má nejen vlastní koupelnu a šatnu, ale i malou soukromou terasu. Čtvrté křídlo patří otevřené schodištní galerii s nepřekonatelným výhledem do krajiny a na moře.

Interiéry vily jsou zařízeny moderně a prostě. Podlahy jsou pokryty masivními dřevěnými prkny, stropy přiznávají betonový korpus domu, místo zábradlí jsou nataženy industriální kovové sítě. Kontrastem k úložným prostorám vyrobeným ve vysokém barevném lesku je přírodní struktura lakovaných špalků, které slouží jako odkládací a noční stolky, nebo zvířecích kůží, položených na podlaze místo koberců. Sedacímu nábytku vévodí kůže.

Velký důraz kladli architekti na umělé osvětlení. Stylově vybrané stojací lampy jsou uměleckými kousky. Velká okna stíní před slunečním žárem hned několik druhů textilních žaluzií, římských rolet a závěsů.

Mistrovský kousek, který architektonické studio TuratoArchitects dokončilo loni na podzim, výrazně urychlil proces rozhodování ohledně stěhování obou manželů. V práci si zvolili pomalejší režim, přestěhovali se do novostavby na ostrově a do bytu ve městě se už odmítají vrátit. 

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Byt pro nadšeného cestovatele: důraz se kladl na relaxaci a pohodlí

Tapeta vytvořená podle japonského akvarelu se stala přirozeným centrálním bodem...

Pánský byt v novostavbě na konci Petržalky vás vítá velmi příjemnou atmosférou. Vděčí za ni spolupráci majitele a...

Další z rubriky

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Ondřej Kobza má byt na střeše Lucerny. Je to veřejný průchoďáček, říká

Multifunkční místnost slouží pro odpočinek, kulturní akce i jako pracovna. Na...

Kavárník a organizátor městských projektů Ondřej Kobza hledá zapomenutá či neobjevená místa a prostory, oživuje je a...

Spojením dvou bytů vznikl neuvěřitelný penthouse s pěti koupelnami

Obývací části dominuje klavír Yamaha v bílé barvě.

Dokonalým panoramatickým výhledem na město a pohoří Vitoša se mohou těšit majitelé penthousu v bulharské Sofii. Luxusní...

Najdete na iDNES.cz