Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoce si lze užít i bez kapra, na přípravu ryb se vyplatí chytré pomůcky

Vánoce jsou svátky pohody a klidu. Omyl, říkají hlavně ženy, kterým se pod pojmem Vánoce často vybaví spousta vaření, pečení a nákupů. Aby se naplnila i první věta, vyplatí se před Vánocemi menší „kontrola“ kuchyně a jejího vybavení.
Na pánvi s odnímatelnými silikonovými úchyty lze jídlo i servírovat.

Na pánvi s odnímatelnými silikonovými úchyty lze jídlo i servírovat. | foto: Tescoma

O Vánocích bývá v permanenci hlavně lednička, trouba a varná deska. Měnit spotřebiče asi nebudete, ale doplnit si něco do kuchyňského vybavení, proč ne. Zejména pokud jde o přípravu ryb, které k Vánocům prostě patří, a nemusí jít jen o kapra.

Kleště na kosti ocení i vaši hosté...

Co třeba škrabka na ryby Presto? Slouží k rychlému a snadnému odstranění šupin, provedení v plastu má dokonce malý „zásobník“ na šupiny, takže ty pak nepoletují všude po kuchyni jako v případě odstraňování nožem.

Při přípravě ryb oceníte i kleště na rybí kosti Presto s odkládací miskou. Kleště jsou vlastně „pinzeta“, s jejíž pomocí zbavíte ryby zbytečných kostí, které by jinak mohly potrápit vaše hosty u stolu.

Jak na ryby

Nejrychlejší příprava ryb je na pánvi, ta nemusí být nijak speciální, výhodný je samozřejmě nepřilnavý povrch. Pokud připravujete ryby s kůží, začínejte vždy kůží dolů. Opačně by se vám maso zbytečně rychle propeklo a vysušilo. Když budete chtít rybu opéct i z druhé strany, stačí to až nakonec, klidně až s vypnutou plotýnkou.

Hranatý pekáč s víkem lze použít do všech typů trub, ale i na varné desky.

Místo pánve však oceníte i hranatý pekáč z nerazavějící oceli s víkem a samostatným roštem. Vejde se do něj porcí mnohem více než na pánev, navíc jej lze použít do všech typů trub, ale i na varnou desku včetně indukční.

Kdo preferuje pánev, která může fungovat v troubě i na sporáku, může vyzkoušet typ s odnímatelnými silikonovými úchyty, skvěle na ní můžete i jídlo podávat.

Ještě větší plochu pro přípravu pokrmů nabízí Plancha gril (70 × 24 cm), na němž najednou připravíte ryby či jiné pokrmy i pro hodně velkou návštěvu. Nepřilnavý povrch a snadnou údržbu určitě oceníte, stejně jako to, že gril můžete použít na všechny typy varných desek.

Plancha gril má rozměry 70 × 24 cm.

Na stole by neměly chybět rybí příbory. Ty mívají širší vidličku a tupý nůž s hranou zalomenou do mírné špičky. Křehké rybí maso se totiž nekrájí, ale pouze odlupuje od kostí.

Jídlo je hotové, hosté brzy dorazí, jen vaše ruce jsou plné nepříjemných pachů po rybině. Je zbytečné je drhnout kartáčkem, rychlejší a pohodlnější je mýdlo z nerezové oceli. Stačí si tak 30 sekund omýt ruce zbavené běžných nečistot vodou s pomocí tohoto mýdla. Neubývá! Mýdlo podle výrobců funguje na principu kombinace negativně nabitého mýdla s pozitivně nabitými aminokyselinami studené vody. Odstraníte tak nepříjemný zápach nejen z rybiny, ale i cibule, česneku a podobně.

Ryby zdravě a bez zápachu

Už řadu let jsou na trhu parní trouby. Pro přípravu ryb jsou ideální. Důvodů, proč profesionální kuchaři dávají přednost parní troubě i u sebe doma, nejen v restauraci, je několik.

„Předně: nepotřebujete tuk, barva a chuť potravin se nezmění a pokrm si zachová maximální množství vitaminů i minerálů. Bohatě si totiž vystačíte s teplotou kolem 80 °C. Pára a nízká teplota brání vysušení masa, hmotnost zůstane téměř stejná,“ vysvětluje šéfkuchař Jan Kvasnička, absolvent Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

V parní troubě lze používat i teplotní sondu.

Při vaření v páře se totiž minimalizuje kontakt s vodou a teplem, které by mohly způsobit ztrátu nutričních hodnot. Pára pomáhá rybám zůstat šťavnaté a chutné, což přispívá k lepší textuře. Příprava ryb v parní troubě nevyžaduje přidání tuku, jako je olej nebo máslo, což může pomoci snížit celkový obsah kalorií a tuku v pokrmu. To je výhodné pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji.

„Při přípravě ryb v parní troubě se mnohem méně šíří zápach než při smažení nebo pečení, což v době spojení kuchyně a obývacího pokoje je hodně důležité. V parní troubě můžete současně vařit ryby a přílohy, jako je zelenina nebo rýže,“ upozorňuje na další výhody parní trouby René Kubaník ze společnosti Electrolux.

Čerstvé, chlazené, nebo zmrazené?

K českým Vánocům sice patří kapr, ale v mnoha rodinách ho už nahrazuje losos nebo treska. Někomu u kapra vadí kosti, jiným způsob zabíjení. Další preferují mořské ryby kvůli tomu, že představují skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin. Maso mořských ryb je bohaté také na bílkoviny, vitamíny jako D, B12 nebo minerální látky (jód, selen, hořčík, draslík).

„Jde o skupinu polynenasycených mastných kyselin, kterou tvoří kyselina alfa linoleová, EPA a DHA. Patří mezi takzvaně zdravé tuky, ze kterých naše tělo získává energii, umožňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, tvorbu vitamínu D a podílejí se na řadě dalších životně důležitých procesů,“ vysvětluje Martin Prokop ze společnosti Mylord Premium, která se zaměřuje na zpracování mořských ryb přímo na moři.

Chytré trouby už poznají, co jste do nich vložili. Zvládnou i mražené ryby

Mražené ryby jsou v případě mořských produktů téměř jedinou možností, jak si je v tuzemsku dopřát po celý rok (loví se totiž jen v určitém období, jde o sezonní produkty). Podle studie Dánské technické univerzity má mražená ryba lepší vlastnosti než ryba chlazená již od druhého dne po ulovení. Samozřejmě s podmínkou, že se zmrazí technologií šokového mražení hned na lodi (tzv. Seafrozen) v extrémně krátkém čase na -18 °C. I proto by měly být zmražené ryby uložené i doma v mrazáku v teplotě -18 °C.

Pozor si u mražených ryb musíte dát pozor na to, aby na nich v obchodě nebyla žádná viditelná ledová vrstva nebo voda (což by mohlo naznačovat, že byly rozmrazeny a poté opět zmrazeny).

„Pokud necháte rybu venku několik hodin třeba kvůli dlouhému nákupu a cítíte, že je již měkká, vlastně téměř před kompletním rozmrazením, potom tento výrobek již nezmrazujte, vyndejte jej ze sáčku a nechte v lednici v takzvané nulové zóně, kde ještě několik dní vydrží,“ radí Martin Prokop ze společnosti Mylord Premium.

Podle něho může opětovné zmrazení ovlivnit texturu a chuť ryb, takže se doporučuje je zpracovat a spotřebovat co nejdříve. Může také dojít k poškození buněčné struktury ryb. Když se voda uvnitř buněk zmrazí, vytvářejí se ledové krystaly, které mohou při rozmrazování a opětovném zmrazování narušit texturu. To může vést k tomu, že nejen ryby, ale veškerý mrazený sortiment bude měkký a ztratí svou přirozenou chuť.

Mořská štika je ideální na gril či grilovací pánev.

„Zmrazené ryby by měly mít jasnou barvu a být bez známek spálení mrazem, tedy bez tmavých skvrn nebo suchých míst. Pokud mají změněnou barvu nebo známky poškození, je lepší se jim vyhnout,“ dodává na závěr Martin Prokop.

A na čem rybu připravovat? Chuť ryb nejvíc vynikne při pečení na másle. Dodá masu vůni a zlatavou barvu. Pozor však na to, že máslo má poměrně nízký kouřový bod. Při přípravě na másle by neměla teplota přesáhnout 150 stupňů, nebo se doporučuje použít ghí, přepuštěné máslo.

Máte na Štědrý večer kapra?

celkem hlasů: 131
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 27. listopadu 2024. Anketa je uzavřena.
Autor:
  • Nejčtenější

Dokonalý srub si postavili v podhůří Hrubého Jeseníku. Hotovo měli za dva dny

Na kraji Velkých Losin, při výjezdu na Bukovice, stojí v mírném svahu tři sruby. David je spolumajitelem všech tří domů a Jirkovi patří stavební firma specializovaná na sruby. Před touto realizací se...

5. prosince 2024

Do skvěle vyřešené garsonky se vešla ložnice, kuchyň, obývák i jídelna

Vytvořit moderní a pohodlné bydlení pro dámu v důchodovém věku, to byl cíl této realizace. Projekt ukazuje, jak lze i na omezeném prostoru vytvořit harmonické a funkční bydlení, které se přizpůsobí...

3. prosince 2024

Češi si postavili v Malibu luxusní vilu, s povolením museli pomoc právníci

Malibu je oblíbenou destinací pro celebrity z mnoha důvodů. Patří k nim soukromí, luxus a blízkosti Los Angeles. Příroda tady nabízí místo, kde hvězdy mohou odpočívat a schovat se před veřejností....

7. prosince 2024

Zatékalo do něj, trhal se a praskal. Dům skelmistra je špičkově opravený

Z kdysi slavné a úspěšné sklářské huti v Českých Milovech na Vysočině toho mnoho nezbylo, jen zchátralá budova skelmistra. Zásluhou osvíceného investora je z ní dnes skvěle zrekonstruovaná galerie...

2. prosince 2024

Skladatel Daniel Barták žije v unikátním bytě se studiem na pražském Smíchově

Domov hudebního skladatele Daniela Bartáka, vybavený profesionálním nahrávacím studiem, už navštívila řada ikon české umělecké scény. Netradiční byt je velký 120 metrů čtverečních. „Tento článek...

4. prosince 2024

Výhled na jezero, relax i prostor pro práci. Chata, která má opravdu všechno

Z dálky možná připomíná klasickou chatu, se střechou ve formátu „áčka“. Zblízka je třeba odhad poupravit. Na Bunkie on the Hill – Boudě na kopci, jak ji nazývají majitelé, je typického a tradičního...

8. prosince 2024

Češi si postavili v Malibu luxusní vilu, s povolením museli pomoc právníci

Malibu je oblíbenou destinací pro celebrity z mnoha důvodů. Patří k nim soukromí, luxus a blízkosti Los Angeles. Příroda tady nabízí místo, kde hvězdy mohou odpočívat a schovat se před veřejností....

7. prosince 2024

Liberecká radnice je krásným příkladem vídeňské architektury konce 19. století

Posledně jsme navštívili Ještěd a na severu Čech se ještě chvíli zdržíme. Podíváme se do Liberce (německy Reichenberg) v dobách jeho největší slávy, kdy tu mimo jiné vznikla nová radnice, jíž se...

6. prosince 2024  13:30

Sexuální predátor Diddy tady pořádal zvrhlé večírky. Za dům chce 1,5 miliardy

Luxusní rezidence rapera Seana Diddyho Combse v Los Angeles je na prodej za 62 milionů dolarů, v přepočtu za 1,5 miliardy korun.

6. prosince 2024

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...