U Brna si rodina postavila dům 4+1. Je moderní, jednoduchý a praktický

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina si kousek od Brna postavila minimalistický dům Zen Home od ateliéru Hiconcept manželů Marešových. „Parcelu jsme hledali dlouho. Nakonec jsme koupili pozemek se stavbou vhodnou na demolici. Díky tomu jsme získali krásné místo pro náš nový domov,“ říká majitel.

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu čtverce. | foto: Hivision.cz

Dům vyrostl ve vnitrobloku mezi starou zástavbou na pozemku velkém 850 metrů čtverečních. Stojí na dodatečně vyvýšeném kopci, který skýtá skvělý výhled na okolní louky a lesy. Tomu pomáhá i velké rohové prosklení. Z ulice je proluka dostavěná jednoduchou nízkou stavbou z cementotřískových cetris desek, kde je garáž pro dvě auta, pergola a sklady.

Fotogalerie

Parcelu vymezují dvě ulice s výškovým rozdílem několika pater, výškově je téměř na úrovni horní ulice. „Bylo nutné provést náročné terénní úpravy a základy vysoké až čtyři metry. Snažili jsme se zachovat konzistenci stávající zástavby a držet uliční čáru. V dolní ulici je parcela uzavřená přístřeškem, v horní plotem z recyklovaných cihel a černě natřených prken,“ vysvětluje architekt Jaroslav Mareš.

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu čtverce, u vstupu je přisazena malá přístavba jako vstupní hala s šatnou. Kompaktní čtvercový tvar je efektivní při stavbě i provozu.

Celková užitná plocha je 116 metrů čtverečních, z toho hlavní část má sto metrů čtverečních. Hlavním prostorem je otevřený obývací prostor s kuchyní a jídelnou velký 57 metrů čtverečních s velkým panoramatickým oknem o celkové délce dvanáct metrů. K domu patří i zmíněná garáž a sklady, které nejsou zateplené.

Stavělo se především z betonových cihel, podlaha je betonová a stěrky jsou černě a šedě lakované. Zásadním prvkem domu je velké rohové prosklení obytného prostoru, které otevírá dům směrem k panoramatickým výhledům a slunci.

Stěny jsou z betonových tvárnic ztraceného bednění. Těžké zdivo dodává domu stabilní klima a současně pohledové cihly vypadají zajímavě. V obývacím pokoji a ložnici jsou cihly opatřeny bílým nátěrem, v ostatních pokojích jsou ponechány v původním vzhledu. Některé plochy v koupelně a kuchyni jsou doplněny cementovými stěrkami s omyvatelným lakem. Syrovou atmosféru doplňují nehoblovaná prkna a industriální leštěný beton na podlaze.

V obývacím pokoji a ložnici jsou cihly opatřeny bílým nátěrem.

V obývacím pokoji a ložnici jsou cihly opatřené bílým nátěrem.

„Vytápění je podlahové elektrické, doplněné krbovými kamny. Dům zatím není v provozu celý rok, tak neznáme konkrétní spotřebu, ale ostatní domy Zen Home se pohybují od 1 400 do 2 100 korun za měsíc a za všechny energie domácnosti - topení, ohřev vody, vaření, praní atd.,“ říká architekt.

Z obývacího pokoje je vstup na terasu s jezírkem. „Sednout si na okraj terasy, nakrmit rybky s nohama ve vodě a pivem v ruce je úžasná věc,“ chválí biotop majitel.

Zahrada od architekta Vojtěcha Tesaře je okrasná, bylinková a s minimem údržby. Rodina si chce užít zeleň bez tújí, okopávání záhonků a potu. Do budoucna majitelé plánují venkovní kuchyni a rádi by také vyřešili zeleň uvnitř domu.

Ateliér Hiconcept

Architekti Andrea a Jaroslav Marešovi používají ve svých návrzích velmi jednoduchá a přirozená řešení. Při navrhování je pro ně důležitá minimalistická koncepce bez komplikací. Téměř banální uspořádání objektu oživují charizmatickými materiály a hojným využitím zeleně zakomponované přímo do stavby. Vyvinuli také typový projekt finančně dostupného rodinného domu ZenHome. ve kterém se zaměřují na komplexní přístup k domu, a to včetně zahrady. Okolí domu by mělo být přírodní, měkké a přirozené. Jediným tvrdým hranatým objektem je dům.

Autor:

Nejčtenější

Na Šumavě si postavili promyšlený srub. I po letech jsou z něho nadšení

Srub v šumavské krajině nedoznal během uplynulých let výraznějších změn.

Architekt Zdeněk Šimoník navrhl před lety srub s klempířskými prvky a kovovým obložením. To vše příhodně kontrastuje s...

Starou chalupu opravili a postupně citlivě zařídili dobovým nábytkem

Interiér chalupy majitelé postupně zaplnili původním venkovským nábytkem.

Více než stoletá chalupa po kováři v podhůří Ďumbierských Tater měla štěstí, že ji koupila Natálie s rodinou. Nelekli...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Luxusní byt v 28. patře má vlastní zahrádku a nádherný výhled na město

Starorůžová barva je stejně jako vzor Herringbone volbou vytříbeného vkusu a...

Dokonalá harmonie tvarů a barev z rukopisu talentované ukrajinské architektky Olhy Wood dokazuje, jak moc může být...

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Další z rubriky

Začít s výchovou dětí ke vkusu k bydlení lze odmala

Domeček pro panenky se vždycky hodí...

Už posedmé si děti a jejich rodiče mohou vybrat zajímavé kousky do dětských pokojů, nábytek, hračky, bytové doplňky a...

Největší předností domu je jednoduchost a výhled na pasoucí se skot

Betonové podlahy se skvěle osvědčily v provozu průchozího přízemí a povedlo se...

Mladí manželé z okraje belgického města Dendermonde byli celý život zvyklí žít na dosah přírodě. Když se rozhodli...

Dědictví skvěle vytěžil. Ze starého stavení má moderní venkovský dům

V zadní části zahrady rodina uchovala starou dřevěnou stodolu.

V maďarském Kapuváru se staré stavení konečně dočkalo. Proměnilo se v moderní venkovský dům pyšnící se krásnými výhledy...

Najdete na iDNES.cz