Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra, schodiště a vnitřní balkonové galerie. | foto: Grupo Garoa

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

  • 42
Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho vysoké estetiky. Ze všech rohů dýchá výtvarno, každý kout také s architekty dlouho plánovali. Po čtyřech letech práce konečně mají svůj vysněný „život mezi tvárnicemi“.

Majitel novostavby, brazilský umělec Guto Nogueira, měl šťastné dětství. Vyrůstal v krásném domě, který mu tříbil vkus a kde se i dobře bydlelo. Stejné podmínky k životu chtěl dopřát i svým dvěma dcerám Ruby a Amoře.

Fotogalerie

Proto při budování rodinného hnízda společně se ženou Adelitou oslovili dlouholetého rodinného přítele, architekta a designéra Chico Barrose. Ten souhlasil pod podmínkou, že k realizaci přizve i své oblíbené talentované studenty s potenciálem. K práci se připojil mladý tým architektů ze studia Garoa z brazilské metropole São Paulo.

Unikátní skupina spolupracovala na domě několik let. Výsledkem je specifická nemovitost s celkovou rozlohou 190 metrů čtverečních. Pro mladou uměleckou rodinu byla důležitá i cesta k vysněnému novému domovu. Nepovažují jej totiž jen za místo k bydlení, ale za dokonalé umělecké dílo.

Pozemek, na kterém se majitelé rozhodli stavět, nebyl právě ideální. Pruh půdy široký jen pět metrů a pětatřicet metrů dlouhý, byl obehnaný zdmi sousedních domů a tvářil se dost nepřátelsky.

Navzdory omezeným podmínkám vznikl architektonicky čistý dům, který svým vzhledem záměrně provokuje. Estetiku celé realizace určily betonové tvárnice. Ukázalo se, že jde o ekonomicky a technicky snadno zvládnutelné řešení, které jako bonus přináší i zajímavý prefabrikovaný vzhled.

Úmyslná industriální poetika prostupuje celým domem v podobě odhalených ocelových nosníků, proskleného pruhu pod střešní konstrukcí odhalující nebe, plechů a drátěného zábradlí.

Majitelé se shodují, že díky tomuto dvoudennímu projektu se dům nabíjí stále...

Neobvyklý rodinný dům stojí v brazilském městě Sumaré.

Příčky v domě oddělují a zakrývají pouze sociální zázemí. Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra, schodiště a vnitřní balkonové galerie.

Z ulice je nejviditelnější technické zázemí a vybetonované automobilové stání, samotný vstup do domu je o pár kroků dále. Na hranici pozemku stojí ocelová konstrukce. Od prvního vkročení na pozemek je tak příchozímu zcela jasné, že vkročil do jakéhosi rámu, vymezujícího výsostné území majitelů, aniž je bydlení skryto za vysokým plotem. 

V domě pravidelně každý měsíc nachází na dva dny útočiště a zázemí hostující umělci. Majitelé se shodují, že díky tomuto dvoudennímu projektu se dům nabíjí stále novou silnou energií. Pro návštěvy je připravený pokoj v zadním traktu domu, oddělený od hlavní obytné části zelenajícím se dvorkem. Do budoucna je možné, že garsonku, poskytující dostatek soukromí, bude obývat jedna z dcer. 

Témata: architekt, Sao Paulo