Táta a šikovní kamarádi postavili rodině vlastníma rukama vysněný dům

aktualizováno 
Mladá rodina se poradila s radnicí a postavila v historické zástavbě New Orleansu dům, který vybočuje z běžných norem barvou i tvarem. Do dřevostavby se pustila svépomocí sama hlava rodiny: táta, projektant a řemeslník v jednom. Se stavbou mu pomáhali šikovní kamarádi.

Vznikla tvarově čistá dřevostavba, která se patrem vymyká ostatním domkům v ulici. | foto: Colectivonola.com

Seth Welty, mladý architekt a vedoucí volného sdružení Colectivo, nejdříve zvládl několik úředních koleček s žádostí o stavební povolení rodinného domu v jedné z ulic historické části New Orleansu. Pozemek majitelé vysoutěžili ve veřejné dražbě. Podmínky na stavbu byly přísné, hledělo se na kvalitu, vzhled i rychlost stavby.

Napasovat moderní stavbu mezi starousedlíky, rodiny žijící celé generace v ulici lemované rozložitými duby, nebylo snadné. Weltyovi ale měli jasno: chtěli dokázat, že na pozemku uprostřed stávající zástavby, dokážou postavit funkční moderní novostavbu, která zapadne do okolí.

Fotogalerie

Seth Welty společně se svou manželkou, architektkou a členkou studia Colectivo, Emilií Taylor Weltyovou, učí na katedře architektury neworleanské vysoké školy Tulane University. Univerzita vešla ve známost zejména po hurikánu Katrina, který v létě roku 2005 postihl celou oblast Louisiany. Studenti včetně Weltyové se intenzivně podíleli na nápravách škod a jejich práce dnes významně ovlivnila stavební úpravy ve městě.

Weltyovi s celým týmem Colectivo chtěli zúročit získané zkušenosti a postavit dům, který odpovídá neworleanskému klimatu - mírným zimám a letním třicítkám.

Splňte si své sny o bydlení

Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete

Vznikla tvarově čistá dřevostavba, která se patrem vymyká ostatním domkům v ulici a na fasádě odvážně kombinuje chytlavé odstíny domků u okolí. Ačkoliv je nový dům nezvyklý, mezi sousední stavby zapadl, jako kdyby na pozemku stál odjakživa.

Studio prošlo aktivně celým procesem stavby: od prvních návrhů po samotnou realizaci. Sto třicet metrů čtverečních se třemi pokoji a prostornou společnou obytnou zónou stavěli manželé společně s kolegy a přáteli vlastníma rukama.

Dům prosvětluje velkorysé okno, které protíná přízemí i patro a opticky propojuje kulinární kout s jídelnou, která je volně přístupná přímo z otevřené verandy, s obývací zónou v patře, navrženou ve stylu otevřené galerie, kde je dostatek místa na práci i rodinné koníčky. V domě jsou tři ložnice: rodičovská s odděleným vchodem, sociálním zázemím a šatnou v přízemí a dva dětské pokoje s vlastní koupelnou v patře.

Obývací zóna v patře je navržena ve stylu otevřené galerie, kde je dostatek...

Obývací zóna v patře je navržena ve stylu otevřená galerie, kde je dostatek místa na práci i rodinné koníčky.

Dům je plný důmyslných vychytávek z dílny Colectivo. Praktické schody s odpojitelnými schodnicemi, které umožňují přístup do odkládacího prostoru využívaného na uchovávání sezonních věcí, nebo dřevěný hrací prvek, na kterém může řádit malá Weltova dcerka. Její příchod na svět byl ostatně motorem intenzivních prací na stavbě a všech změn, do kterých se Seth Welt s manželkou pustili. 

Zařízení domu mladá rodina uchopila skromně a prakticky. Na nákupy kusového nábytku i textilních doplňků se vydali do běžně dostupných hobby marketů a nábytkářských řetězců, židle nebo osvětlení nakoupili v bazarech.

Velmi jednoduše je pojatá kuchyň, ve které záměrně chybí horní řada skříněk. Minimalistický design korpusů s praktickými úchyty a dřevěnou deskou zaručuje, že se kuchyňský kout jen tak neomrzí. Úložné prostory a spížní skříň jsou umístěny v masivním bloku pod galerií, se skříňkami vytaženými vysoko v jednom celistvém bloku.  

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

O čtyřicátnici, kterou měl či má doma snad každý, je stále zájem

Design tohoto známého kusu nábytku navrhl Gillis Lundgren (1929 – 2016),  jeden...

Designové ikony mívají jednu nevýhodu, jejich cena nebývá právě nejnižší. Přesto se najdou kousky, které patří ke...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Vyrostl v dodávce. V dospělosti se do ní rád vrátil i s přítelkyní

Dominic a Marie Pier si nové bydlení pochvalují.

Dominic Faucher a Marie Pier Bastlenová z Gatineau v kanadském Quebecu si předělali dodávku na příjemné bydlení. Pro...

Najdete na iDNES.cz