Vila Tugendhat se šest týdnů od opravy zavírá. Našly se první závady

  7:00aktualizováno  7:00
Funkcionalistická brněnská vila Tugendhat se šest týdnů od otevření opět zavírá. Zvlnilo se tam linoleum. Dvouletá rekonstrukce vily stála 180 milionů korun.

Otevření vily Tugendhat propagoval i Dopravní podnik města Brna. Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vila se uzavře v pondělí a čeká ji osm zavíracích dní, kdy se musí opravit první závady na podlahách a obkladech. Podle správců jde však o očekávanou revizi.

Hlavním důvodem, proč se vila uzavře, je úprava unikátního linolea. To se v některých částech domu zvlnilo.

"Není to ale nekvalitním provedením. Tušili jsme, že se originální podlaha může na místech, kde svítí nejvíc slunce, začít vzdouvat. Pásy s bublinami proto sejmeme, znovu zařízneme a zavaříme," uvedla ředitelka vily Iveta Černá z Muzea města Brna. Linoleum, které se za šest týdnů provozu zvlnilo, si podle ní teprve "sedá".

Brněnský architekt Jan Sapák si však myslí, že takové věci by se při opravě za 180 milionů korun stávat neměly. "I když je to jen drobnost, tak to dopadá, když se spěchá," komentoval Sapák, který před lety zpochybnil výběrové řízení na zadávací projekt opravy vily.

Okamura si bublin všiml už při otevření

Zpráva o uzavření domu překvapila i šéfredaktora architektonického časopisu ERA21 Osamu Okamuru. "Je to určitě velmi zajímavé. Bublin na linu jsem si všiml už při otevření vily," podotkl Okamura.

Opravy vily Tugendhat

"Podlahy do puntíku zachovávají originální technologie i materiály až na to, že lino není přilepené, zatímco to původní bylo. Protože ale vilou projdou tisíce lidí namísto původních jednotlivců, bylo to kompromisní řešení. Díky tomuto postupu bude možné lino častěji měnit," usoudil Okamura.

Lino se podle Černé vzdouvá i proto, že leží na vrstvě takzvaného Sorelova cementu, který byl vytvořen podle původního postupu. Obdobné drobné úpravy bude podlaha podle ní potřebovat asi jednou za pět let.

Revizní týden bude dvakrát do roka

Za první měsíc Tugendhat navštívilo na čtyři a půl tisíce návštěvníků. Než se vila začala opravovat, chodila do ní zhruba třetina lidí. Podle Černé se na vybavení funkcionalistického skvostu podepsal i nový nápor návštěvníků.

"Lidé s batohy se otřou o stěnu a je to vidět. Restaurátoři musí stěnu opravit. Strana stolu z makasarského ebenu, na kterou svítí slunce, se nám zase zvlnila," vyjmenovává drobné úpravy Černá.

Finální nátěry dostanou i zábradlí, v zahradě se zase dosází trávník. "To vše nejde dělat za provozu," argumentuje ředitelka památky UNESCO.

Už teď správci vily vědí, že podobnou revizní přestávku zopakují někdy na podzim. "Revize se uhradí z původního rozpočtového balíku, nejde o nové náklady," doplnila Černá.

Autoři: ,

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Žižkovský byt v sobě spojil skandinávský design a moravskou preciznost

Celému hlavnímu obytnému prostoru dominuje dubový jídelní stůl pro šest osob,...

Majitelka bytu strávila část života ve Švédsku, kořeny její rodiny jsou však na jižní Moravě. Toto spojení dalo...

Další z rubriky

Pritzkerovu cenu za architekturu získal Arata Isozaki. Ovlivnila ho válka

Arata Isozaki, Katarské národní kongresové centrum

Pritzkerovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za architekturu, letos získal japonský architekt Arata...

Byt už osm let skvěle slouží. Majitelka rekonstrukci dokonale promyslela

Mansardový byt na Montmartru se stal domovem a ateliérem mladé módní návrhářky.

Květiny vyrůstají ze stěny, světlo po kapkách dopadá ze stropu na podlahu kuchyně, kde se chodí po duze. Podkrovní...

Plovoucí plošina od architektů nabízí zážitkovou dovolenou na vodě

Punta de Mar je plovoucí plošina s minimalistickým architektonickým designem,...

Vadí vám stísněné lodní kabiny na lodi, a přesto byste rádi trávili dovolenou na vodě? Tak proč nevyzkoušet plovoucí...

Obchodní prostor 75m2, Kralupy nad Vltavou
Obchodní prostor 75m2, Kralupy nad Vltavou

Přemyslova ulice, Kralupy nad Vltavou, okres Mělník
15 000 Kč/měsíc

Najdete na iDNES.cz