Toužili po domě s bazénem na střeše, se sousedy se tři roky soudili

  1:00aktualizováno  1:00
Vila vypadá jako dvě kostky spojené bazénem, to vše postavené na skleněném domě. Unikátní stavba se kvůli sporům se sousedy stavěla celkem devět let.

Ve vile v obci Saint-Cloud východně od Paříže bydlí její majitelé od roku 1991, celá stavba se však od první návštěvy nizozemského architekta Rema Koolhaase až po dokončení vlekla celých devět let.

Rodinný dům v obci Saint-Cloud východně od Paříže : návrh Rem Koolhaas. Noční...

Les pilot podpírá spodní kostku.

Stavba má 250 m2 obytné plochy, pozemek pak pouze 650 m2. Právě malá parcela byla jedním z důvodů, proč má dvougenerační dům inspirovaný například skleněnými stavbami Miese van der Rohe či Philipa Johnsona velmi atypický tvar.

Zadání postavit dva obytné bloky (pro rodiče a jejich dceru), ale také bazén a prosklený prostor obývací zóny, který by umožnil ničím nerušený výhled do zahrady, se ujal v současné době velmi známý nizozemský architekt Rem Koolhaas (* 1944). Jenže v té době neměl za sebou žádnou větší stavbu.

Fotogalerie

Neobvyklý dům vyvolal velké emoce sousedů, jimž vadily zejména prosklené stěny. Soudní spory se tak vlekly tři roky, než mohla stavba pokračovat.

Dnes velmi známou vilu Dall'Alva vám představí další epizoda francouzského cyklu Architektura (ČT2 v neděli 22. ledna v 15:35).

Dům na přání

Pro architekta Koolhaase bylo přání zadavatelů velkou výzvou. Toužili totiž po mistrovském díle, jenže k dispozici měli pouze nevelkou parcelu. Autor proto přizpůsobil dům terénu: postavil jej na délku, v horní části se dům musel "zakousnout" do svahu.

Rodinný dům v obci Saint-Cloud východně od Paříže : návrh Rem Koolhaas. Noční...

Oblá stěna oddělující kuchyň od obývacího pokoje je z polyesteru.

Velký obývací prostor je spojený se zahradou posuvnými prosklenými stěnami. Právě ty nejvíce pobouřily sousedy, přestože část z nich pojal architekt Koolhaas z matovaného skla, tedy neprůhledné. Kuchyňskou část od chodby a obývacího pokoje odděluje zaoblená stěna z polyesteru.

Směrem z ulice je budova v jedné úrovni se vstupní cestou. Garáž, jež je ve stejné úrovni s ulicí, se skrývá pod zahradou.

Pro rodiče a také pro dceru navrhl Koolhaas dvě samostatné bytové jednotky umístěné do krychlí, jejich fasádu tvoří hliníkový plech. V dolní části podpírá kostku "les" pilot, horní krychle se vznáší tři metry nad zemí.

Rodinný dům v obci Saint-Cloud východně od Paříže: návrh Rem Koolhaas. Noční...

Noční pohled na osvětlenou vilu

Vysoko nad zemí je také bazén, umístěný podélně mezi obě kostky. Od bazénu je přímý výhled na majestátní siluetu Eiffelovy věže, Saint-Cloud totiž leží na kopci. Bazén o hmotnosti 40 tun nese na svých bedrech řada sloupů zapuštěných do soklu domu.

Témata: kuchyně, Cloud, Paříž

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Další z rubriky

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Čím je unikátní vermikompostér s žížalami, křeslo či vysavač

Pro společnost Plastia navrhl vermikompostér  český architekt a designér,...

Při nákupu zařízení do bytu se lze řídit výsledky nezávislých testů, důležitým aspektem bývá i ocenění za design. Dávno...

Pritzkerovu cenu za architekturu získal Arata Isozaki. Ovlivnila ho válka

Arata Isozaki, Katarské národní kongresové centrum

Pritzkerovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za architekturu, letos získal japonský architekt Arata...

Najdete na iDNES.cz