Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy snů zasazují do reálných podmínek a úspěšně bojují se složitostí plánovacího procesu. Díky tomu vznikají stavby, ve kterých se snoubí návrh architekta ruku v ruce s představou klienta.

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před rozpálenými paprsky slunce chrání úrodnou zeminou. | foto: Filip Šlapal, David Korsa A FOTES

Dům v Mníšku pod Brdy

„Tak jako u všech našich rodinných domů sepsali majitelé domu v Mníšku úplně na začátku naší spolupráce ‚domácí úkol‘ na téma Můj dům snů. My jsme se pak snažili tyto sny změnit ve skutečnost. Zaujala hned naše první idea, kterou jsme představili na jednoduchém modelu z dřevěných kostek,“ říkají architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Jejich spolupráce pokračovala až do interiéru, kde měli architekti možnost vymyslet každý detail. „Návrh zahrady byl svěřen do rukou naší partnerské kanceláře zahradních architektů Terra Florida. Rodinný dům se stal takovým ‚Gesamtkunstwerkem‘, uměleckým dílem všech,“ dodávají.

Rodinný dům stojí uprostřed nové výstavby, která je velmi různorodá. Bylo na co navázat?
V době, kdy jsme dům navrhovali, bylo okolí úplně prázdné. Na celou lokalitu bylo vydáno územní rozhodnutí, které stanovovalo pevná pravidla pro výstavbu. Mimo jiné třeba i sedlovou střechu. Při návrhu jsme se maximálně soustředili na to, abychom splnili představy budoucích majitelů. Pracovali jsme také s nepříjemnou orientací pozemku, na který je přístup z jihu.

Dům stojí v těsné blízkosti lesa. Chtěli jste les vtáhnout do interiéru?
Les byl dominantním prvkem. Dodal místu jedinečnou atmosféru, která přebila i zmíněnou nevýhodnou orientaci. Zejména kvůli němu si majitelé pozemek koupili. Koncept domu je jednoduchý. Prostřední část jsme vytrhli, předsunuli před dům k jihu a udělali z ní garáž, která vzniklou „díru“ chrání před ruchem z ulice a vytváří poloviční atrium.

K severu se maximálně otevřel výhled na les, z jihu přišlo proslunění obývacího prostoru, který je navíc zčásti přes dvě patra a získává tím jižní slunce i skrze střešní okna.

Fotogalerie

Fasáda z cortenu není u rodinných domů úplně obvyklá. Proč jste ji použili?
Majitelé inklinovali k přírodním materiálům, hlavně dřevu, které hraje v interiéru dominantní roli. Na fasádu však chtěli něco trvanlivějšího. Zvítězil corten: vždyť rez je vlastně také dílo přírody a navíc stavby opláštěné tímto materiálem již dokázaly, jak po několika desetiletích krásně stárnou a slouží. A že je to pro rodinný dům neobvyklý materiál? Tyto předsudky nikdy nehrají v našich návrzích roli.

Prostřední část domu architekti „vytrhli“, předsunuli před dům k jihu a udělali...

Prostřední část domu architekti „vytrhli“, předsunuli před dům k jihu a udělali z ní garáž, která vzniklou „díru“ chrání před ruchem z ulice.

Vizitka domu

Dispozice: 5 + kk

Užitná plocha: 180 m2

Stavební konstrukce: zděná

Stěny: keramické tvárnice + minerální vata + cortenová fasáda

Střecha: dřevěný krov se zateplením + falcovaná plechová krytina Ruukki

Stropy: kombinace monolitického betonového a pohledového z dřevěných trámů

Vytápění: tepelné čerpadlo – podlahové vytápění v kombinaci s radiátory

Realizace: 2017

Rodinný dům v Klentnici

Doslova nesoulad požadavků čekal na startovní čáře při návrhu rodinného domu do CHKO Pálava. Majitelé si přáli dům s rovnou střechou, měli mimo jiné velké nároky na parkování, představovali si garáž pro motorku a kancelář v přízemí, a přitom chtěli bydlet na jednom podlaží se vstupem na zahradu.

Majitelé chtěli bydlet v  jednom podlaží se vstupem na zahradu.

Majitelé chtěli bydlet v jednom podlaží se vstupem na zahradu.

Díky terénu byly jejich poža­dav­ky stoprocentně splněny, a to včetně stavby tradiční formy se sedlovou střechou, kterou vyžadovala CHKO Pálava.

„De facto jsme navrhli domy dva, samotný rodinný dům zapuštěný do svahu a na uliční úrovni pros­tor pro parkování aut, garáž pro motorku, vstup do domu a kancelář s výhledem na vinice a vodní nádrže,“ vysvětluje Jan Jakub Tesař.

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep, obklopený vinicemi se před rozpálenými paprsky slunce chrání úrodnou zeminou. Je prostý a syrový v materiálech, ale přitom útulný, aby si v něm člověk mohl vychutnávat život a plody přírody.

Vizitka domu

Dispozice: 6 + kk

Užitná plocha: 210 m2

Stavební konstrukce: zděná + montovaná

Stěny: prolévané betonové tvárnice + tepelná izolace, horní stavbu tvoří tenkostěnné hliníkové profily borabela s tepelnou izolací; kamenný obklad / plechová fasáda

Střecha: železobetonová monolitická – plochá, zelená pochozí / nahoře šikmá – tenkostěnné profily se zateplením a plechovou krytinou

Podlahy a stropy: monolitické železobetonové

Vytápění: tepelné čerpadlo + řízené větrání s rekuperací

Realizace: 2017

Dvojdům v Českých Budějovicích

Zadání dvougenerační luxusní vily mělo na začátku řadu striktních požadavků, které zásadně ovlivnily objemové řešení stavby. Investor požadoval samostatnou bytovou jednotku pro prarodiče tak, aby měla oddělený vstup, vlastní část zahrady a nejlépe byla na jiné úrovni, než je obytné podlaží vlastního domu.

Dvougenerační  vila v Českých Budějovicích má samostatnou bytovou jednotku pro...

Dvougenerační vila v Českých Budějovicích má samostatnou bytovou jednotku pro prarodiče.

Z pozemku je nádherný výhled na panorama Českých Budějovic, který však předpokládá umístění obývacího pokoje v pat­ře domu. Majitelé však vyžadovali přímý vstup na zahradu.

„Využitím mírného svahu jsme dům částečně zahloubili, což umožnilo splnit všechny požadavky bez kompro­mi­sů, vytvořením kompaktního řešení navenek abstrakt­ně pojatého domu,“ říká Jan Jakub Tesař.

Vizitka domu

Dispozice: 6 + 1 a 3 + 1 (dvojdům)

Užitná plocha: 348 m2

Stavební konstrukce: zděná

Stěny: jednovrstvé zdivo Porotherm + jemnozrnná omítka

Střecha: plochá s kačírkem

Podlahy a stropy: monolitické železobetonové

Vytápění: plynový kotel – radiátory v kombinaci s podlahovým topením

Realizace: 2015

Autoři

Stempel & Tesar architekti
Doc. Ing. arch. Ján Stempel (1959), Ing. arch. Jan Jakub Tesař (1981)

Ján Stempel, absolvent Fakulty architektury Technické Univerzity v Budapešti, začal svoji praxi dnes již v legendárním ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka. Vítězný soutěžní návrh a následná realizace pavilonu expo v Seville ve Španělsku podnítila vznik kanceláře A.D.N.S.

Od roku 2006 působí Ján Stempel jako vedoucí ateliéru na fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2008 zakládá studio stempel & tesar architekti společně s Janem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemsku pracoval v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur.

Další zajímavé stavby a návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Pořídili si dřevostavbu zateplenou polystyrenem. A jsou nadšeni

Dřevostavba s tepelněizolačními panely z expandovaného polystyrénu zaručila...

Na začátku bylo rozhodnutí mladé rodiny postavit dům podle vlastních představ a vejít se do rozpočtu. Sen o ideálním...

Vodu musíme dovážet. Z bazénu je nádrž na dešťovku, které pomůže terasa

Dům z 90. let stojí ve středních Čechách.

Richard jezdí s rodinou na chalupu ve středních Čechách. Dům z 90. let vyrostl na místě původní chaty. Z doby minulé...

Pořídili si byt v bývalém hotelu Ritz. Zařídili si jej retro nábytkem

K typové lince majitelé pořídili stůl na míru s deskou ze staré tovární...

Petra Kellerová a Přemysl Koudela se do apartmánu bývalého zbraslavského hotelu Ritz zamilovali poté, co v něm na...

Nábytek se vrací ke stylu a kvalitě, zapomeňte na módní trendy

Expozice značky Zanotta vsadila na „světová města“, každému přiřkla jinou...

Největší světová akce zaměřená na design, milánský veletrh Salone del mobile, skončila. Přinesl už 58. ročník převratné...

Největší předností domu je jednoduchost a výhled na pasoucí se skot

Betonové podlahy se skvěle osvědčily v provozu průchozího přízemí a povedlo se...

Mladí manželé z okraje belgického města Dendermonde byli celý život zvyklí žít na dosah přírodě. Když se rozhodli...

Další z rubriky

Designový nábytek může pobavit a přitom být i funkční. Podívejte se

Designový nábytek nemusí být vůbec nudný, často mu nechybí humor a nadsázka. A...

Designový nábytek nemusí být vůbec nudný, často mu nechybí humor a nadsázka. A také barvy. Důkazem je dubnový veletrh...

Nejlepší interiéry roku 2018. Opět zazářily hlavně rekonstrukce

Kategorie soukromý interiér – novostavba: Stavení se stodolou na Vysočině

Do čtvrtého ročníku soutěže Interiér roku, která je určena českým a slovenským architektům a designérům, se přihlásilo...

Největší předností domu je jednoduchost a výhled na pasoucí se skot

Betonové podlahy se skvěle osvědčily v provozu průchozího přízemí a povedlo se...

Mladí manželé z okraje belgického města Dendermonde byli celý život zvyklí žít na dosah přírodě. Když se rozhodli...

Najdete na iDNES.cz