Bratři si společně postavili chatu. Z postele vyběhnou přímo na pláž

  1:00aktualizováno  1:00
Na nizozemském ostrově Terschelling postavilo studio Marca Koehlera víkendovou chatu, která zvenčí i zevnitř připomíná písečnou dunu. Majitelům ekologicky úsporného domu záleželo nejvíc na ptactvu. Tlačili na dělníky, aby dům stihli dokončit, než zdejší ptáci začnou hnízdit.

V nejnižším patře prázdninové vily o rozloze 180 metrů čtverečních jsou tři samostatné a členité ložnice se sociálním zázemím a šatnami. | foto: Filip Dujardin a Marc Koehler Architects

Obyvatelům ostrova Terschelling byla ekologická stavba domů odjakživa blízká. Spořiví Nizozemci vždy rádi využívali již jednou zpracované materiály. K budování domů používali vše, co se na ostrově vyplavilo z moře: stožáry z vraků lodí, dřevo a plechy přepravních kontejnerů. Mnohé takto postavené domky stojí na ostrově dodnes. 

Terschellingská tradiční architektura i unikátní přírodní krásy ostrova byly velkou inspirací při navrhování víkendového domu, který si u amsterdamského studia Marc Koehler Architect společně objednali dva bratři.

Fotogalerie

Projektový tým ve složení Kasia Heijermanová, Miriam Tocinová, Anna Szcsureková, posílený mladým českým talentem Jakubem Žohou (jeho zajímavá rekonstrukce bytu ve Vršovicích zde), vedl architekt Carlos Moreira.

Vznikl víkendový dům, který ani přes svou neobvyklost nepůsobí nepřijatelně či povýšeně, jak vůči přírodě, tak svým sousedům.

PR manažerka studia Mariana Rebelo Fernandesová říká: „Majitelé chtěli mít na pláži loftové bydlení. Nejen že jsme přání splnili, ale kromě toho se nám podařilo dostat do designu celého domu přírodu, která ho obklopuje.“

Nejde jen o velké prosklené plochy, ale také volbu nejvhodnějších materiálů a barevnost. Nejen dřevěná fasáda, ale i interiérové vybavení, odstíny textilií nebo obkladu krbu, vycházely přímo z barevnosti písku pláží, místních trav a samozřejmě moře. V domě je tak k nalezení kompozice kovově stříbrné, okrové a pískové, bronzových, zlatých a trávových tónů.  

V nejnižším patře prázdninové vily o rozloze 180 metrů čtverečních jsou tři samostatné a členité ložnice se sociálním zázemím a šatnami. Přímo z postele tak lze vyběhnout na pláž. Ložnice díky své poloze poskytují zcela klidné spaní. Dům pokračuje otevřeným plánem obytného prostoru, který propojuje schodiště připomínající procházku přírodou mezi dunami. Jednou stoupáte výš, podruhé zase níž.

Dům pokračuje otevřeným plánem obytného prostoru, které propojuje schodiště.

Dům pokračuje otevřeným plánem obytného prostoru, které propojuje schodiště.

V mezipatře je čtenářský koutek s knihovnou, v nejvyšším kuchyňský kout propojený s jídelnou a posezením v obývacím pokoji. V kuchyni nechybí velká televize a od dřezu se nabízí krásné výhledy na pláž. V interiéru převládají přírodní materiály, symbolickým centrálním prvkem je monumentální a přesto jednoduchý krb.

Ložnicím dominuje beton na stěnách, barvy jsou v uklidňující paletě šedé a bílé. Doplňky a svítidla zvolil nizozemský architekt Koen Vieugel v čirém skleněném designu, který nenarušuje již tak poměrně dost komplikovanou strukturu interiérů. Oživením je také závěsné plastové křesílko Ball Chair od finské designérské ikony, návrháře Eero Aarnia. Křesílko navrhl pro finskou firmu Asko již v roce 1963.

Prostory jsou elegantní a velkorysé. Díky rozsáhlému prosklení nejsou v domě tmavé a pochmurné kouty. Rám okna je z hliníku, stejně jako u zbylých oken v domě. Jiný výraz mu dodává pokračování laťového obkladu fasády, které velkou prosklenou plochu neobvyklého tvaru skvěle začleňuje do fasády. Ta celá vznikla za pomoci hliníkového systému Reynaers.

Dům stojí na severonizozemském ostrově Terschelling.

Dům stojí na severonizozemském ostrově Terschelling.

Na první pohled dřevěné fasádní panely jsou vyrobeny z křížem lepeného dřeva (CLT), byly řezány laserem ve speciálním programu BIM a jejich výroba byla blesková: nepřesáhla dva týdny.

Panely vyžadují minimální údržbu a léty užívání bude dům nabírat šedavou patinu. Díky klidné a skromné barevnosti nikterak nenarušuje svým odvážným tvarem okolní klasické prázdninové domky se sedlovými střechami v červené a zelené barvě.   

Dům je postavený z trvale udržitelných materiálů. Stavba byla dokončena v roce 2014 a výsledkem je energeticky vysoce úsporný dům, který v létě poskytuje chladivé přístřeší redukcí tepelného příjmu a v zimě nedochází k významným tepelným ztrátám. Dům mezi dunami tak zanechává minimální ekologickou stopu. Stavba se již pyšní dvěma oceněními, cenou výrobce hliníkového systému Reynaers a národní cenou Bouwprijs 2015 v kategorii „Talent budoucnosti“.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Z nového domu je nadšený. Z terasy pozoruje srnky a má svatý klid

Když dům vypadá hezky, je to skvělé, ale nejpodstatnější je, jak se v něm cítí...

Elegantní a jednoduchou dřevostavbu se světlým a vzdušným interiérem si majitel pečlivě promyslel. „Bydlel jsem ve...

Všechno špatně. Proč je v Česku soužití několika generací takový horor?

Addamsova rodina. Opravdu praštěný spolek v jednom rozlehlém sídle.

Děsí to většinu lidí. Kdo se v takové situaci ocitl, zoufale naříká na sociálních sítích, pokouší se zachránit...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Přátelé ho před luxusní vilou varovali. Teď dře nonstop a hledá kupce

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los...

Plastický chirurg celebrit Raj Kanodia si nechal ve čtvrti Bel Air v Los Angeles postavit sídlo na investici. Zadlužil...

Další z rubriky

Velká nádhera u oceánu. Primitivní vila svou krásu šikovně skryla

V Chile stojí na útesu s výhledem na Tichý oceán vila Casa OchoQuebradas....

V Chile stojí na útesu s výhledem na Tichý oceán vila Casa OchoQuebradas. Autorem drsného víkendového domu ze surového...

Bílá vila má výhled do údolí, který bere dech. Okna jsou jako obrazy

Zvrásněnou pohovku Togo vytvořil pro značku Ligne Roset francouzský designér...

Villa Tranquille (Tichý dům) stojí mezi vinicemi ve městě Saint-André-de-Sangonis na jihu Francie. Na první pohled...

Děti na prázdninách, nastává ideální čas pro proměnu dětského pokoje

Tabulovou barvu lze použít i na dveře, nejen na stěnu.  Máte tak šanci...

Jen pár dní a začnou prázdniny. Mnohé děti odjedou na tábory nebo k babičkám a rodiče mohou konečně odpočívat. Nebo se...

Najdete na iDNES.cz