Ze starých krámků vzniklo bistro, mračna na stěnách vymalovali košťaty

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud je v Praze lokalita, která ožívá i s ohledem na svou historii a tradici, jsou to Vinohrady. Není tak určitě náhodou, že v nově vzniklém bistru ze čtyř starých vinohradských krámků zůstala řada původních stavebních prvků.

Při navrhování interiéru bistra se jeho autoři inspirovali secesí, art decem, Mexikem, industriálem i punkem. | foto: Alexandr Dobrovodský

Architekta Kamila Štajgla ani nenapadlo, že při bourání a spojování jednotlivých krámků najde staré dlažby. „Když jsme však na stavbě začali bourat a objevili je, všechny původní úvahy o podobě prostoru se rozplynuly. V ten moment se potvrdilo, že touha po autenticitě je společná mně i investorovi. Celá rekonstrukce pak postupovala živelně, téměř z hodiny na hodinu,“ popisuje průběh rekonstrukce, která tak připomínala spíš objevování starého než vytváření nové koncepce.

Fotogalerie

Architekt Štajgl dostal od investora zcela volnou ruku. Pro klienta tak bylo mnoho věcí překvapením, protože na ně nebyl předem připravený. Konečná podoba ho však nadchla. Projekt bistra Spižírna 1902 se úspěšně zúčastnil soutěže Interiér roku 2017 v kategorii Veřejný interiér – rekonstrukce.

Mračna malovaná koštětem

„Nejdůležitější byl pro mě celkový pocit. Co jde vyrobit, to se vyrobí. A když se dá vyrábět z věcí, které nám někde ladem leží, tak jedině dobře. Ne všechno muselo být recyklované nebo ve stylu ‚udělej si sám‘, ale stůl ze dřeva, které bylo původně určené na stavbu patrové postele, světla ze skleněných tyčí vytažených z koutu zahrady, vlastní design tapet přecházející ze stěn na strop, mračna malovaná koštětem nebo polovina věcí, jež jsou v tomto interiéru vyrobené našima rukama, to byla podstata,“  ještě dnes s nadšením popisuje Kamil Štajgl.

Jeho představa prostoru? Chtěl, aby se lidé cítili ve Spižírně tak, jako když si dají svačinu v zahradě. Aby měli pocit klidu a za zády vnímali, jak za chvíli zapadne slunce za horizont.

„V hlavě mi při tomto pocitu zahradní svačiny vytanula vzpomínka na dílo Renoira, Bal du moulin de la Galete,“ vysvětluje architekt Štajgl. „Pro mě významný moment v dějinách umění jsem propsal do interiéru pomocí světel, jako přímky slunečních paprsků nepravidelně protínající hlavní prostor. Tuto milou náladu jsme okořenili estetikou secese, art deca, Mexika, industriálu i punku. Prostě zde platilo: čím víc, tím líp.“

Po skončení stavebních prací se do projektu zapojila designérka Anna Štěpánková, která měla na starosti design nábytku a doplňků. Dokončení celého interiéru trvalo dva měsíce, pečlivě se dotahovaly i sebemenší detaily.

Architekt chtěl, aby se lidé cítili v bistru tak, jako když si dají svačinu v...

Architekt chtěl, aby se lidé cítili v bistru tak, jako když si dají svačinu v zahradě.

O soutěži

Do dalšího ročníku soutěže Interiér roku se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky od 1. 10. 2018. Vítězové budou vyhlášeni 2. dubna 2019 na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.

Autor:

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Nejlepší kanceláře roku 2019 mají přilákat kvalitní zaměstnance

Nano Energies, vítěz kategorie Kanceláře 21. století (autor: Pavel Kříž)

Prestižní soutěž Kanceláře roku už zná vítěze třetího ročníku. Soutěžilo se v devíti kategoriích, které doplnila...

Tři rohy, pětičlenná rodina a málo peněz. Z problému je vysněný dům

Znělo to trochu jako slovní úloha z hodiny počtů: tři rohy, pět lidí, málo...

Znělo to trochu jako slovní úloha z hodiny počtů: tři rohy, pět lidí, málo peněz, spousta snů a vizí. Pro rodinu své...

Dubaj má další architektonickou perlu: stavbu v podobě zlatého rámu

Stavba připomíná zlatý rám.

V Dubaji najdete řadu unikátních staveb. Patří mezi ně i rozhledna Dubai Frame s výškou 150 metrů v podobě „zlatého...

Najdete na iDNES.cz