Ze zdevastovaného domu vytvořili zajímavé bydlení pro celou rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
V belgickém Gentu vyrostla u vodního kanálu elegantní černá vila s bílou střechou. Přestavbu zchátralého domu z roku 1850 si pro sebe a přítelkyni navrhl a zrealizoval architekt Basil Graux ze studia Graux & Baeyens Architecten.

Dům si architekt Basil Graux a jeho přítelkyně Lynn Schutteová koupili v roce 2008. | foto: Luc Roymans

Ospalá rybářská víska Muide se začala v 19. století proměňovat. S rozvojem textilního průmyslu ji rozpínající se město Gent pohltilo. Muide se stala domovem pro lodní dělníky, nemajetné řemeslníky a rybáře. V roce 1850 byl postaven i dům, který si mladý pár, architekt Basil Graux a jeho přítelkyně Lynn Schutteová, koupili v roce 2008.

Od začátku bylo jasné, že přestavbu domu zrealizují v rámci vlastního architektonického studia, jehož jádro tvoří právě Basil Grauxe se svým kolegou Koenem Baeyensem.

Rohový dům v Gentu

S modernizacemi starých domů totiž mají četné zkušenosti. Od roku 2005, kdy společně založili architektonickou kancelář, přestavěli více než desítku belgických a nizozemských historických domů.

Nebojí se vyjít novým obyvatelům vstříc a uzpůsobit bydlení 21. století, jak funkčně, tak stylově. Přesto se ale drží charakteristických prvků původních budov a také je zachovávají.

Jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Celková realizace se protáhla na více než tři roky a trvala by možná i déle, kdyby nastěhování neuspíšilo narození dítěte. Dům byl dokončen loni na podzim a v letošním roce byl nominován na belgickou prestižní cenu za architekturu.

Hlavními požadavky byla nadčasovost, ale zároveň originalita prostoru, kvalitní zpracování a použité materiály za rozumné peníze a variabilita pro společný život rodičů s malými dětmi i práci.

Zdánlivě rozporuplná přání se podařilo na 154 metrech čtverečních obytné plochy velmi dobře skloubit. Po přestavbě zbylo z původního domu v podstatě jen obvodové zdivo, původní poloha schodiště a krovy.

Dům byl dokončen loni na podzim a v letošním roce byl nominován na belgickou

Dům byl dokončen loni na podzim a v letošním roce byl nominován na belgickou prestižní cenu za architekturu.

Vnitřní uspořádání je nové, stejně jako v posledním patře vzniklé vestavěné podkroví a terasa. Původní zdivo s cihlovou strukturou je symbolicky černé, zatímco nové, dostavěné části jsou zářivě bílé a hladké.

Architekti na přání majitelů prohodili jednotlivé funkční zóny domu, na které jsme zvyklí. V přízemí je hned za zádveřím dětský pokoj a ložnice rodičů s šatnou a úložnými prostory. Po schodech do patra vystoupáme do obývacího pokoje propojeného s pracovnou. Zde je i koupelna. V posledním patře je obytná kuchyň s jídelnou a terasa.

Důvody pro neobvyklé řešení bylo prosté – ložnice, ve které netráví aktivní část dne, nevyžaduje takový prostor jako obytné místnosti, kterým se navíc ve vyšších patrech otevírá i výhled do okolí a na přístav. K původním oknům tak přibyla další nebo byla zvětšená.

V novém okně v obývacím pokoji si Lynn ráda čte.

V novém okně v obývacím pokoji si Lynn ráda čte.

Vznikl tak například čtenářský koutek v okně v obývacím pokoji. Jiná okna, například v přízemí, byla naopak zazděna. Do domu se vchází neobvyklými obrovskými prosklenými dveřmi, která připomínají právě spíše okno.

V interiéru, kde se majitelé teprve krátce zabydlují, dominuje černobílá kombinace, doplněná o mahagonový nábytek, díky kterému dostává bydlení punc exkluzivity. Zastoupeny jsou i materiály jako sklo, kov a plast. Dalším zajímavým prvkem jsou i přiznané krovy v kuchyni.

Množství vestavěných úložných prostor splývá s bílým zdivem, místnosti odlehčuje, interiér je vzdušný a působí velkorysejším dojmem. Do nábytkového bloku je schovaná i kuchyňská linka s vařiči. Stačí otevřít dveře a začít s vařením, nebo naopak dveře zavřít a veškerý nepořádek před nečekanou návštěvou schovat. 

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

S čím Češi v roce 2018 udivili svět a porazili i největší firmy

Oceněný kryt ACS® funguje podobně jako střecha kabrioletu, automaticky zajíždí...

Čeští designéři vykročili do roku 2019 opravdu dobře. Konec roku 2018 totiž „oslavili“ ziskem hned několika...

V Peci místo staré prodejny potravin vznikly luxusní apartmány

Komplex za čtvrt miliardy korun vznikl na místě bývalého nákupního střediska...

Čtvrt miliardy stál největší zásah za posledních víc než dvacet let v centru Pece pod Sněžkou: místo velkoprodejny...

Navrhuje reproduktory z porcelánu, mýdlo věší v koupelně na jeřáb

Funkční porcelánové reproduktory Zwiebelmuster Lautsprechersystem reagují na...

Vizuálně přitažlivé bytové doplňky především z porcelánu od designéra Tomáše Bárty lze spatřit na tuzemských a...

Najdete na iDNES.cz