Manželé ve čtyřiceti změnili adresu. Odešli z centra do vysněného domu

  1:00aktualizováno  1:00
Architektonické studio RRMR Arquitectos postavilo v Limě v Peru krásný rodinný dům s výhledem na Tichý oceán. Jeho majitelé vyměnili uspěchaný život v centru města za svěží slaný vzduch, uvolněnou atmosféru a večeře s výhledem na západ slunce.

Dynamizujícím prvkem je ocelové, ostře tyrkysové točité schodiště, které ozvláštňuje nejen interiér, ale i fasádu domu. | foto: Elsa Ramirezová a Roberto Riofrío

Manželé si život v domě především užívají, s jeho zařizováním si příliš hlavu nelámali a nic složitě nevymýšleli. Zabydlují se od listopadu loňského roku.

Své nové bydlení v klidné čtvrti Miraflores, která leží na okraji hlavního města Limy, si nemohou vynachválit. Učarovaly jim nejen zdejší klidné parky a zahrady, ale i moderní zástavba s vyhlášenými restauracemi, kavárnami a bary.

Rodinný dům v Peru

Díky výhodné poloze parcely, která sousedí s parkem a je vzdálená jen několik kroků od oceánu, může jejich dvanáctiletý syn trávit veškerý volný čas venku.

S kamarády může bezstarostně surfovat nebo hrát kopanou, což by v samotném středu velkoměsta bylo mnohem obtížnější.

"Klienti nás neoslovili náhodou," řekl iDNES.cz Roberto Riofrio Navarro ze studia RRMR Arquitectos. "Společně s kolegyní Micaelou Rodrigo Graña jsme navrhovali dům pro jejich přátele, ležící jen o pár ulic dál. Výsledek je nadchnul a požádali nás o návrh."

Tvůrci se rozhodli využít rohové polohy pozemku o rozloze 360 metrů čtverečních, který se nachází jen pár kroků od pláže a obyvatele tak neruší ani další sousedé, ani hlučná ulice.

Otevřenost a možnost vzít si ze svého okolí to nejlepší, co nabízí, navrhli do tří základních os, které jsou pro dům rozhodující. Jedna míří k zeleni parku, druhá vzhůru k nebi a poslední k oceánu.

Přízemí domu je ryze servisní. Kromě garáže se čtyřmi parkovacími místy, dílny...

Přízemí domu je ryze servisní. Kromě garáže se čtyřmi parkovacími místy, dílny a komory je zde i praktická prádelna.

Přízemí domu je ryze servisní. Kromě garáže se čtyřmi parkovacími místy, dílny, komory a úložných prostor zde je i praktická prádelna. V patře jsou soukromé pokoje: ložnice manželů a jejich syna, pracovna a pokoj pro hosty. Pokoje jsou vždy komfortně propojené s šatnou a koupelnami.

Po točitých schodech lze pak vystoupat do nejvyššího patra, které je srdcem domácnosti. Je zde kuchyňský kout, jídelna a obývací pokoj, vše logicky propojené s terasou obrácenou k oceánu. Na terase je zabudovaný i gril a malý bazén, ze kterého si majitelé rádi vychutnávají otevřený výhled na oceán.

Přáním manželů bylo, aby byla kompozice domu výsostně praktická a klidná. Jediným dynamizujícím prvkem tak je ocelové, ostře tyrkysově natřené točité schodiště, které ozvláštňuje nejen interiér, ale i fasádu domu.

Majitelé nábytek příliš neřešili. V první řadě jim šlo o praktičnost.

Majitelé nábytek příliš neřešili. V první řadě jim šlo o praktičnost.

Architekti Riofrio a Rodrigo Graña si dali záležet, aby při pohledu z parku působila fasáda domu jako ozdobný rám, ve kterém je obrazem osobité točité schodiště a život, který proudí kolem něj. Dům se neuzavírá do vlastní ulity, komunikuje i se svým okolím, ale zároveň pro své obyvatele zůstává bezpečným přístavem.

I výběr barvy je cílený, jako tyrkysová stuha propojuje elementy vody a vzduchu. Stejná tyrkysová barva se na fasádě objevuje ještě jednou, a to ve své nejpřirozenější podobě, v bazénku na terase domu.

Designéři totiž ponechali jeho zdi zcela transparentní. Mořská nálada a valéry modré barvy se navíc objevují i na uměleckých fotografiích, které zdobí hlavní obytné prostory. Pocházejí od mladé peruánské fotografky a novinářky Camily Rodrigové.

Stavbu navrhli architekti Riofrio a Rodrigo Grańa ze studia RRMR.

Stavbu navrhli architekti Riofrio a Rodrigová ze studia RRMR.

Na zařizování interiéru se vrhli majitelé již sami. Drželi se ovšem materiálů a úsporné barevnosti, které jim architektonické studio doporučilo. Sklo, bílý plast a ocel doplnili o hnědé a béžové přírodní tóny ratanové sedací soupravy.

Vzhledem k tomu, že terasa je téměř neustále otevřená, majitelé neřešili rozdíl mezi exteriérovým a interiérovým nábytkem a použili takový, který je odolný vůči povětrnostním vlivům a zároveň elegantní a nadčasový.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Designový domek si postavíte kdekoliv a bez povolení, je na kolech

Domek Mobile Hut lze zaparkovat se souhlasem majitele pozemku v podstatě...

Architekti ateliéru Artikul se mohou pochlubit, že postavili domek během Designbloku přímo před Průmyslovým palácem na...

Chatu si v lese postavíte snadno sami. Stačí mít 570 tisíc korun

Architekti z britské kanceláře Invisible Studio navrhli malý domek, který...

Architekti z britské kanceláře Invisible Studio navrhli malý domek, který pojmenovali Trailer. Obydlí postavené ze...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Najdete na iDNES.cz