Rodina se vrhla na přestavbu. Vykuchaný domek zdobí plechová fasáda

  1:00aktualizováno  1:00
Mladé kanadské studio +tongtong odvážně přestavělo klasický viktoriánský dům na předměstí Toronta. Fasádu architekti potáhli pozinkovaným plechem a dalších padesát odstínů šedi proniklo i do interiéru dvoupatrového rodinného domu.

Dům stojí na východě Toronta, ve čtvrti plné řeckých imigrantů, řeckých kaváren, restaurací a obchůdků s příznačným názvem Greektown. | foto: +tongtong

Na východě Toronta, ve čtvrti plné řeckých imigrantů, řeckých kaváren, restaurací a obchůdků s příznačným názvem Greektown, si přestavěla domek manželská dvojice George a Sofia Moumourisovi.

Podnikají společně v módním byznysu. Estetika odívání i bydlení je pro ně velmi důležitá, proto jejich cesta k novému domovu trvala pět let. Lásku k módě lze snadno vyčíst také z trendy zařízeného a rodině přesně padnoucího interiéru.

Fotogalerie

Rozhodnutí přestěhovat se do vlastního a většího domu padlo u Moumourisových před šesti lety. Manželé společně vychovávali malého Athanasiose a Sofia čekala druhého syna, Demetriose.

O lokalitě nebylo třeba zdlouhavě přemýšlet. George se v Greektownu narodil a Sofia zde také prožila většinu života. Začali se rozhlížet po okolních ulicích a brzy našli svůj domek snů. Od začátku ale bylo jasné, že technický stav domu vyžaduje generální přestavbu.

Manželé se spojili s architektem Johnem Tongem z torontského studia +tongtong. Jako jeho věrní fanoušci dobře znali Tongovy předchozí realizace, zejména slavný torontský Drake Hotel, díky jehož přeměně se podařilo zrevitalizovat a oživit celou jednu čtvrť města, ale i další místa z branže: módní butiky a kosmetické salony, na jejichž budování se Tongův tým podílel.

Majitelům bylo jasné, že proměna bude radikální. Několik dlouhých měsíců se rodina s Tongem scházela a hledali ideální řešení projektu. Na následující tři roky se domek proměnil ve staveniště. Z původního objektu zbyly jen části obvodových stěn.

Tong změnil dispozice, vestavěl patro a přidal zejména velkoryse dimenzovaná okna a světlíky. George se chodil z nedalekého bytu každý den na stavbu dívat a pečlivě dozoroval každý detail. Vznikla moderní stavba, která je nadčasová a dobře ladí se sousedními domy.

Dům o celkové rozloze 280 metrů čtverečních je vyšperkovaný do posledního detailu. Neexistuje místo, které by nebylo dokonale promyšlené, nebo hrana, která by nelícovala. Zinkové lišty z exteriéru na milimetry přesně přechází do interiéru, precizním prvkem jsou i svítidla zabudovaná přesně v mezerách zinkových spár. Přesto George Moumouris, podle architektonické kanceláře jako přísný pedant tvrdí, že práce jsou hotovy jen na 98,5 procenta a je stále tedy ještě co pilovat.

Nechybí ani jednoznačná symbolika tepla rodinného krbu, který je u jídelního...

Nechybí ani jednoznačná symbolika tepla rodinného krbu, který je u jídelního stolu, byť jde jen o minimalistický etanolový krb.

V domě jsou také luxusní prvky, které dávají tušit koníčky rodiny: velké akvárium o objemu 750 litrů, které dělá radost zejména chlapcům, a pak vinný sklípek, ve kterém mají manželé vytříbenou sbírku špičkových vín.

Důležitým prvkem v interiéru jsou i rodinné kořeny a umění. V každé místnosti je alespoň jedna vzpomínka na rodné Řecko, nejčastěji vyjádřená náboženskou ikonou. Rodina si je vozí ze svých pravidelných cest do Evropy. Nechybí ani jednoznačná symbolika tepla rodinného krbu, který je u jídelního stolu, byť jde o minimalistický etanolový krb.

Sklep domu patří technickému zázemí, skladu a vinnému sklípku, přízemí s terasou s přímým vstupem na zahradu je místem společného rodinného setkávání. Celé přízemí je propojené, Moumourisovi si tak mohou pozvat na oslavu větší společnost.

Patro patří rodičům: směrem do ulice je orientovaná pracovna, do zahrady ložnice s balkonem. Obě místnosti spojuje průchozí šatna s koupelnou. Nejvyšší patro společně obývají synové. Každý má vlastní pokoj, ale jeden z nich zatím slouží spíše jako hostinský.

Dům je zvenčí pokrytý zinkovým plechem, který v ušlechtilém zpravování vstoupil i do interiéru a dodává domu svébytný industriální nádech. Moumourisovi ve spolupráci s Tongem ale předkládají přesvědčivý důkaz o tom, že odstíny šedé nejsou žádná kancelářská nuda.

Naopak se staly nejlepším základním kamenem pro nadčasový interiér. Dům totiž rodina nehodlá opustit: váží si nejen vložených investicí, ale vyhovuje jí zejména poloha nemovitosti.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Praha láká sběratele zážitků. Luxusní byty s fórkem se staví pro ně

Top rezidence Pomezí, Praha - Košíře. Projekt tvoří domy s devadesáti byty a...

Lokalita, dostupnost škol, oblíbené kavárny, blízko do práce, park a zeleň. „Každý chce mít blízko vše podstatné pro...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Malou dřevostavbu si řezbář vyrobil za tři měsíce, má jen dvoje dveře

Dřevostavbu si majitel postavil za tři měsíce.

Ne, není to tradiční dům. Nemá sousedy ani klasické místnosti. Dveře spočítáte velmi rychle. Jsou jen dvoje, vchodové a...

Chalupářský styl nahradily v domě moderní prvky a kovářská čerň

Trámy a krov nechali architekti upravit lazurou v bílé barvě, vše doplnili...

Proměnit interiér staršího domu a dodat mu moderní vzhled, to byl hlavní úkol pro architekty ze studia Free Architects....

Další z rubriky

Vila v Kyjích je na prodej za 41 milionů. Vnitřek je plný překvapení

Vila v pražských Kyjích je na prodej za 41,9 milionu korun.

Vila zařízená v historizujícím stylu stojí v pražských Kyjích. V roce 2010 prošla kompletní přestavbou, při níž zůstaly...

Pět nejlepších evropských staveb roku 2019: uspěla klinika i panelák

Finalista soutěže Mies van der Rohe Award: kongresové centrum ve tvaru obřího...

Letošní prestižní cenu Miese van der Rohe mají šanci získat psychiatrická klinika v belgickém Melle, terasovitá galerie...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Najdete na iDNES.cz