U Budějovic vyrostl skvělý dům pro rodinu. Zeď ukrývá pohodlné atrium

  1:00aktualizováno  1:00
V Litvínovicích u Českých Budějovic stojí dům s užitnou plochou 218 metrů čtverečních, který si nechala postavit čtyřčlenná rodina. Minimalistickou stavbu s dispozicí 5+kk navrhlo studio Atelier 111 architekti.

Dům s užitnou plochou 218 metrů čtverečních stojí v Litvínovicích u Českých Budějovic. | foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Litvínovice leží pět kilometrů jižně od Českých Budějovic. Původní uliční strukturu přebíjí všemi směry se rozpínající sídelní kaše, zastavěné plochy vznikající developerskou formou zasíťování okolních dosud nezastavěných luk a polí.

Fotogalerie

V této příměstské části si čtyřčlenná rodina koupila pozemek a oslovila studio Atelier 111 architekti s žádostí o navržení vhodného nového domova. „Rohová parcela je směrem k jihu mírně svažitá a lze ji zpřístupnit i z ulice ze strany severní. Sedlovou střechu a omezenou výšku domu předepisovaly vydané regulativy,“ vysvětluje architekt Jiří Weinzettl.

Architekti na parcele o velikosti 813 metrů čtverečních využili legislativou dané minimální odstupy a rodinný dům usadili pouhé dva metry od hranic veřejného prostoru.

Z těchto dvou stran nemá dům žádné oplocení. „Domníváme se, že tak úzký pruh mezi plotem a domem nepřináší tolik pozitiv, jako rozšíření veřejného prostoru až k samotné zdi domu,“ říká Weinzettl. Ulice tak získala plochu navíc vhodnou pro lokální zeleň, lavičku, hry dětí, pěknou dlažbu i rychlé zaparkování vozidla mimo komunikaci.

Půdorysně se dům nejvíce podobá písmenu T vepsanému do nepravoúhlého čtyřúhelníku (polygonu) s jedním zaobleným rohem. Kratší z jeho dvou ramen zabírá garáž, dílna, technické zázemí a vstup se šatnou, umývárnou a toaletou.

Projít ze zádveří do samotného nitra domu znamená protáhnout se pomyslným „uchem jehly“ a následně sejít po pěti schodech do rozevírajícího se hlavního obytného prostoru, jehož výška dosahuje ve hřebeni pultového stropu přes čtyři metry.

Kuchyň, jídelnu a obývací pokoj od sebe oddělují jen vložené nábytkové prvky. Požadavek maximální vzdušnosti a nestísněnosti umocňují i velká bezrámová okna spojující skrze krytou venkovní lodžii interiér se zahradou.

Tento mikrosvět od veřejného prostoru ulice odděluje 2,5 metru vysoká zeď.

Přes společnou centrální šatnu lze vstoupit do dvou dětských pokojů (orientovaných také na jih), koupelny, pracovny a ložnice. Poslední dvě jmenované místnosti se v celé své šíři otevírají francouzskými okny do venkovního atria, jakéhosi mikrosvěta, který od veřejného prostoru ulice odděluje 2,5 metru vysoká zeď.

Ta skýtá absolutní soukromí a předurčuje prostor například k instalaci houpací sítě, venkovní vany či sprchy. Slunce odrážející se o její zaoblený roh propůjčuje atriu příjemnou atmosféru už od samého brzkého rána.

Zatímco interiér počítá s využitím řemeslných nábytkových prvků, přírodních materiálů i barev, vnějšímu výrazu domu přispívá určitá střízlivost a absence detailu (střešní plášť bez přesahu, omítka bez soklu, okno bez rámu). Jistá forma askeze i minimalismu je v tomto případě odpovědí na v okolí všudypřítomnou přesycenost.

Na přání majitelů je diskuse vypnutá.

Atelier 111 architekti

Spolupráce týmu architektů pod hlavičkou Atelier 111 architekti začala už během studií na fakultě architektury ČVUT v Praze. Dnes s více než desetiletou praxí se ateliér soustředí zejména na návrh a projekci obytných a občanských staveb. V posledních letech se zabývá také úpravami veřejného prostoru ve městech.

Autor:

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Nejkrásnější domy roku 2019: čtenáři se s odborníky výrazně shodli

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se...

Držitelem titulu Dům roku 2019 se v anketě časopisu Můj dům, která se uskutečnila už po čtyřiadvacáté, stal rodinný dům...

Další z rubriky

Když máš peníze, tak to ukaž. Bolívii zaplavily svérázné domy bohatých

Domorodí Bolivijci mají novou zálibu. Staví si megalomanské domy, které svou...

Domorodí Bolivijci mají novou zálibu. Staví si megalomanské domy, které svou divokou fasádou s pestrými vzory a...

Plovoucí plošina od architektů nabízí zážitkovou dovolenou na vodě

Punta de Mar je plovoucí plošina s minimalistickým architektonickým designem,...

Vadí vám stísněné lodní kabiny na lodi, a přesto byste rádi trávili dovolenou na vodě? Tak proč nevyzkoušet plovoucí...

Pritzkerovu cenu za architekturu získal Arata Isozaki. Ovlivnila ho válka

Arata Isozaki, Katarské národní kongresové centrum

Pritzkerovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za architekturu, letos získal japonský architekt Arata...

Najdete na iDNES.cz