Rodina žije ve 200 let staré obranné věži. Krásné bydlení ocenili i památkáři

  1:00aktualizováno  1:00
Úsloví "můj dům, můj hrad" vzal vážně britský designér Duncan Jackson. Když se po letech strávených v New Yorku rozhodl vrátit zpět do vlasti, zbudoval nový domov pro svou rodinu ve 200 let staré obranné věži. Přišel ho na 400 tisíc liber, tedy téměř dvanáct milionů korun.

Věž v hrabství Suffolk je jednou z více než stovky obranných věží, které vyrostly na jižním pobřeží Anglie | foto: Edmund Sumner

Věž v hrabství Suffolk je jednou z více než stovky obranných věží na jižním pobřeží Anglie. Měly chránit impérium před napoleonskými vojsky. Přestaly být využívány v 70. letech 19. století a od té doby většinou pomalu chátraly.

Jedna taková obranná tvrz zaujala na rodinném výletě v roce 2000 britského designéra Duncana Jacksona, který se mimo jiné podílel i na slavném projektu obřích skleníků Eden v Cornwallu.

Deset metrů vysoká obranná věž stojící na okraji pozemku, který patří k nedaleké farmářské usedlosti, uhranula Jacksona na první pohled. Získat ji byl ale velký problém. Jednání s majitelem pozemku, chození na úřady a pak samotná rekonstrukce, to vše trvalo deset let.

Vchod do domu leží až ve výšce šesti metrů

Vchod do domu leží až ve výšce šesti metrů

Jedním z nejtěžších úkolů bylo přesvědčit památkáře, že věž neztratí přeměnou na obydlený dům nic ze své historické hodnoty, ale že jí rekonstrukce a následné obydlení naopak prospěje. Navíc stavba leží v zátopové oblasti a bylo nutné provést základní stavební opatření a meliorace.

Jako největší problém se ovšem ukázala samotná počáteční dispozice věže. Její kruhový tvar, minimum oken a nerovnoměrně široké stěny, od jednoho a půl metru až po tři metry tlusté zdivo.

Obytná část s kuchyní a jídelním koutem je v nejvyšším patře věže

Obytná část s kuchyní a jídelním koutem je v nejvyšším patře věže

K návrhům rekonstrukce přizval Jackson, spolumajitel cenami ověnčeného designérského studia Billings Jackson, i architektonickou kancelář Piercy Conner Architects.

"O náročnosti projektu jsem si nedělal iluze od samého začátku. Když mě sem Duncan poprvé vzal, ve sklepě bylo po kotníky vody a na střeše centimetry zeminy, která na ni navála z okolních polí. Kromě toho bylo v celé věži obrovské množství holubího trusu,“ přiznává Piercy.

Jackson ho doplňuje: "Během prací jsme se museli zabývat i předpisy, se kterými u jiných staveb nepřijdeme do styku. Například bylo třeba zjistit, že je věž postavená ze zhruba sedmi set padesáti tisíc cihel.“

Kruhové schodiště s klenbou vede do soukomé části věže, ve které jsou tři ložnice

Kruhové schodiště s klenbou vede do soukromé části věže, ve které jsou tři ložnice

Navzdory všem překážkám se povedlo věž nadčasově a velmi citlivě uspořádat tak, aby pohodlně sloužila rodinnému životu. Početný tým architektů a designérů skloubil staré a nové prvky v jeden celek. Strukturu, materiály i barevnou paletu přestavby nakonec přijala britská památkářská organizace English Heritage přímo s nadšením.

Nad původním vrcholem stavby vyrostla nová 3D zakřivená kovová střecha, která svým vzhledem připomíná obří slunečník. Konstrukce střechy umožnila vytvořit panoramatické okno, které dodává interiéru dostatek denního světla a přitom výrazně stavebně nenarušuje původní zdivo památkově chráněné věže.

Zdivem stavby vedou světelné tunely, kterými se dostavá denní svit i do místností v nejnižsích patrech věže

Zdivem stavby vedou světelné tunely, kterými se dostává denní svit i do místností v nejnižších patrech věže

Pětice ocelových pilířů, na kterých střecha leží, se smontovávala společně s kovovými pláty až na místě. Jejich tvar písmene V střechu stabilizuje a chrání konstrukci před častými poryvy přímořského větru.

Výhled v rozsahu 360 stupňů skýtá fenomenální pohledy: můžete se kochat rozlehlou zemědělskou krajinu, oblázkovými plážemi nebo pozorovat lodě, vracející se do nedalekého přístavu Felixstowe ze zámořských plaveb.

Z terasy, na kterou se vchází z hlavního obytného prostoru a která vznikla na původní střeše věže, lze také jasně vidět ještě další tři podobné obranné věže.

Nerovnoměrně široké stěny dovolily vzniknout desítkám nik, výklenků i neobvyklému světelnému a ventilačnímu systému

Nerovnoměrně široké stěny dovolily vzniknout desítkám nik, výklenků i neobvyklému světelnému a ventilačnímu systému

V nově vzniklém prostoru je hlavní společenská část domu s kuchyní. Po točitém schodišti s klenutým stropem se dá sestoupit do patra se třemi ložnicemi a rodinným zázemím. Mít ve věži minimálně tři samostatné pokoje bylo jedno ze základních zadání při navrhování přestavby.

Nejdříve bylo nutné zajistit dostatek světla i v těchto místnostech. Vyřešily to otvory uvnitř zdiva, vyřezané diamantovými kotouči. Světelné "chodbičky" vedou přirozené světlo z okenních parapetů obytné části do ložnic o patro níže. Podobně vznikl i ventilační systém celého objektu.

Stavba získala loni na jaře prestižní ocenění RIBA East Award. Letos na jaře se do věže budou konečně moci nastěhovat majitelé

Stavba získala loni na jaře prestižní ocenění RIBA East Award. Letos na jaře se majitelé konečně do věže nastěhují

V nejnižším patře vede do domu jediný původní vchod. V dnešní vstupní části byl kdysi sklad munice s připravenými dělovými koulemi a dalšími zbraněmi.

Stavba získala loni na jaře prestižní ocenění RIBA East Award. Letos na jaře se majitelé do věže konečně nastěhují. Jedním z kousků nábytku, vyrobených přímo na míru prostoru, je sofa Martello, které uvidíte v naší fotogalerii. Martello Tower je anglický výraz právě pro kruhové obranné tvrze, stavěné na pobřeží na obranu proti připlouvajícím nepřátelům. Název je odvozen od tvrze Martello na Korsice.

Autoři:

Nejčtenější

Koupili si tři sta let starý mlýn, po devíti měsících mají hotovo

Část obnaženého obvodového zdiva mlýna zpevňují dřevěné trámy. Tvoří nosnou...

Mlýnské kolo se tu už dávno netočí, není slyšet ani hukot vody, jak padá ze žlabu na kolo. O vodní náhon se roky nikdo...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Dům je tak chytrý, že nás neobtěžuje, říká o svém domově jeho majitel

Na severní straně domu býval dvorek, dnes malá zahrada s terasou, kterou lemují...

Jaroslav Šuvarský si zrealizoval představu ideálního bydlení. Zrekonstruoval zchátralé stavení a naplnil ho moderními...

Nový stavební zákon už vyvolává emoce, Praha chce vlastní předpisy

Hlavně developeři si stěžují na komplikované a zdlouhavé vyřizování stavebního...

Česká republika vykazuje jeden velký paradox: stavební rozvoj země stagnuje v době největšího ekonomického růstu. Nutně...

Toužili po odpočinku v horách. Moderní chalupa jim roste rovnou ze skály

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do...

Peruánská smetánka opouští na víkendy hlavní město Limu a odjíždí odpočívat do hor. V panenské přírodě Cieneguilly,...

Další z rubriky

Obří brambora byla skvělá šance. Za měsíc ji předělala na zlatý důl

Obří brambora „vyrostla“ v americkém Idahu v obci South Boise. Hotýlek Big...

Obří brambora „vyrostla“ v americkém Idahu v obci South Boise. Hotýlek Big Idaho Potato pro dva hosty stojí na noc 200...

Mánes zdobí nábřeží už 90 let. Nádhernou stavbu financoval i Rothschild

Řeka působí jako magnet a přitahuje romantiky i umělce.

Ostře řezané linie, čisté bílé plochy a vysoká kamenná věž s patinovanou kupolí tvoří dominantu vltavského nábřeží a...

KVÍZ: Víte, kde v Praze stojí nejlepší stavby postavené po roce 1989?

Moderní pražské stavby

Po roce 1989 vznikla v hlavním městě řada staveb, které lze považovat za projev kvalitní moderní architektury....

Najdete na iDNES.cz