Sobota 25. ledna 2020, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 25. ledna 2020 Miloš

Byt ve starém činžáku doslova září světlem. Majitelka si splnila sen

aktualizováno 
Vršovice se stávají vyhledávanou čtvrtí, i proto budoucí majitelku hned zaujal byt ve čtvrtém podlaží činžovního domu, navíc s výhledem do okolních křivolakých uliček. Sympatická byla také orientace oken na východ a jihozápad. Šarm dodaly bytu drobnosti po rumunské babičce.

Příčka dělí kuchyni od obývacího pokoje, který lze v případě potřeby oddělit jako hostinský pokoj. | foto: Tomáš Jána

S rekonstrukcí bytu sice začala developerská firma, ale majitelce se nelíbila představa jejích architektů o nové dispozici ani navrhované materiály. Nechtěla opakovaný model, jakých bude v domě více, ale osobitý a vzdušný interiér.

Během rekonstrukce byla odhalena pěkná klenba v chodbě.

Během rekonstrukce byla odhalena pěkná klenba v chodbě.

Proto se obrátila na Ateliér Bárka, který tvoří architektky Barbora Jandová a Karolína Röschl, absolventky Technické univerzity v Liberci. Majitelka od nich očekávala projekt plný zajímavých detailů, kvalitních materiálů a netradičních prvků. Mladé architektky jí její sen splnily.

Zdařilá realizace je přihlášena do dalšího ročníku soutěže Interiér roku 2019 v kategorii Soukromý interiér – Rekonstrukce. Uzávěrka soutěže je 20. února, vyhlášení vítězů se uskuteční na mezinárodním kongresu o bydlení, architektuře a designu Living Forum
31. března 2020.

Úpravy opraveného

Klientka měla jasnou představu, s níž si architektky velmi rychle poradily. Jen musely byt nejdříve „očistit“ od nových nekvalitních konstrukcí, které zpětně nešly použít. „Staticky se musely zpevnit nosné konstrukce podlah, zvláště v místě skleněné dělicí příčky,“ upozorňují autorky projektu.

Fotogalerie

Během prací byla odhalena pěkná klenba v chodbě a cihelné obrazce na stěnách, které po dohodě s investorkou autorky jen očistily a zachovaly. Kvůli původnímu rákosovému stropu bylo potřeba v celém bytě vytvořit podhled.

Dispozičně je byt řešený jako 1+1, avšak díky skleněné akustické příčce se závěsem lze byt vnímat jako 2+1. Příčka dělí kuchyni od obývacího pokoje, který v poslouží i jako hostinský pokoj.

Byt plný světla i vzpomínek

V celém bytě architektky použily dřevěnou podlahu z běleného dubu, mimo koupelny a samostatné toalety, kam vybraly obklady a dlažby s historizujícím dekorem a podlahovým vytápěním.

Vstup tvoří dlouhá úzká chodba s velkou vestavnou šatní skříní vyrobenou na míru a je doplněna i o hlubokou „komorovou“ skříň využívající atypickou niku. Na konci chodby je vstup do ložnice s kazetovými dveřmi s nadsvětlíkem, aby se ložnice mohla s chodbou „podělit“ o ranní slunce. „V budoucnu se snad podaří čiré sklo vyměnit za pískované dekorativní, které investorka ukořistila z odstraňovaných vchodových dveří do domu,“ prozrazují Barbora Jandová a Karolína Röschl.

V ložnici si klientka přála co nejvíce světla, proto byla jasnou volbou bílá...

V ložnici si klientka přála co nejvíce světla, proto byla jasnou volbou bílá barva.

V ložnici si klientka přála co nejvíce světla, proto byla jasnou volbou bílá barva. Relativně malá místnost splnila její potřebu úložných prostor i místa pro knihy.

V hlavní obytné místnosti vyřešily architektky kuchyň velkým šedým boxem s varnou plochou, schovanými rozvody digestoře a spoustou úložných prostor.

Centrální kuchyňský ostrůvek je ve stejném dekoru, avšak ve tmavším odstínu. „Pracovní deska z umělého kamene má v lité frakci zlaté částečky, které reflektují mosaznou baterii u dřezu,“ upozorňují autorky na další zajímavý detail.

Sedací a úložná lavice z bělené březové překližky podél delší stěny pokoje je v celé dispozici zásadní. Klientka je vášnivá čtenářka, která místo u televize tráví raději večery nad knihou. Lavice jí k této zálibě skýtá nespočet možností. Zároveň je lavice úložná, schovává v sobě také jeden radiátor, který vytápí plochu k sezení. Současně supluje polovinu míst k sezení u velkého jídelního stolu.

Lavice z bělené březové překližky probíhá podél celé delší stěny pokoje.

Lavice z bělené březové překližky probíhá podél celé delší stěny pokoje.

„Výběr stolu byl snad nejdelším procesem v celé realizaci. Naštěstí jeho výroba dopadla podle představ klientky i našich a je důstojným designovým prvkem v minimalistickém interiéru. Při vzorkování desky jsme dbaly na barevnou a strukturální podobu dřeva na podlaze. Podnož je inspirována Bruselským designem a materiálově navazuje na design barových stoliček a jiných interiérových detailů,“ popisují Barbora Jandová a Karolína Röschl.

Jídelní židle jsou po babičce majitelky, které si je přivezla ze své rodné země, Rumunska. Citlivou repasí se jim podařilo vrátit život a v pražském bytě vytvořit kus vzpomínek. I květinový koberec v obývacím pokoji je z rukou malé řemeslné rodinné firmy z Rumunska.

Po komodě ve stejné místnosti pátraly autorky opravdu dlouho. Nakonec se podařilo sehnat malou lékárnickou komodu z investorčiny oblíbené Francie.

Koupelna a toaleta se skrývají za posuvnými dveřmi na celou světlou výšku bytu, tedy téměř tři metry. Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout, v němž se pod přizdívkou skrývají rozvodné stoupačky, vznikla zde tak i možnost vytvořit v ní praktickou niku na odkládání kosmetických potřeb.

Do koupelny použily architektky obklady a dlažby s historizujícím dekorem a...

Do koupelny použily architektky obklady a dlažby s historizujícím dekorem a podlahové vytápění.

Kout odděluje od zbytku koupelny jen skleněná příčka v černém rámu, který koresponduje s barvou baterií i koupelnové skříňky a vlastně i s jinými detaily v celém bytě. V místnosti s toaletou je za nábytkovými posuvnými dveřmi schovaný kotel a technické rozvody domu.

Detaily a příběhy při výběru a celé realizace vytvořily z bytu oázu domova pro pracovně vytíženou ženu, která se konečně ze svých častých cest ráda vrací domů.

Rekonstrukce bytu ve Vršovicích

Realizace: 2019

Velikost: 72 m2

Místo: Praha

Architekt: Barbora Jandová, Karolína Röschl, Ateliér Bárka

Kuchyňský „blok“ i ostrůvek jsou v šedé barvě.

Kuchyňský „blok“ i ostrůvek jsou v šedé barvě.

Ateliér Bárka

  • Ateliér Bárka tvoří Ing. arch. Barbora Jandová a Karolína Röschl, DiS (*1990), které se potkaly již na vysoké škole, během studia spolupracovaly na společných projektech. Obě mají vystudovanou Fakultu umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci.
  • Společně navrhují od roku 2015 - zaměřují se převážně na menší měřítka architektury jako jsou rekonstrukce, interiéry a rodinné domy. Po dokončení rozšiřujícího oboru zahradní architektury navrhují k domům i zahrady, spolupracují s jinými architekty na urbanistických zadání v podobě územních studií, městských parků apod.
  • Vždy navrhují se stejnou důležitostí, komplexností a zodpovědností.
  • Spoluvytvářejí Archidílnu, prostor pro děti i studenty, kde se mohou setkat s architekty, ptát se, diskutovat, vytvářet, bavit se a objevovat. K tomu mají absolvované pedagogické minimum.
  • Baví je práce s klienty, hledání možných i mezioborových řešení a následné (ne)očekávané výsledky.
Autor:
  • Nejčtenější

Těšili jsme se na pohodové mladé sousedy. Jak hluboce jsme se mýlili

Byli jsme šťastní, když se nám podařilo koupit nový byt. Naše štěstí ale trvalo jen krátce. Bláhově jsme si mysleli, že...

Jak po roce vypadají proměněné interiéry z pořadu Jak se staví sen

Televizní show Jak se staví sen – extra se vrací už v devatenácté sérii. Na začátek si tvůrci připomněli nejzajímavější...

Splněný sen. Krásná roubenka i pozemek byly skvělou volbou

Honza s Irenou se potkali v době, kdy ona bydlela v rodinném domě a on v bytě v paneláku. Po čase začali plánovat...

Vydra proměnil prasečák na penzion a statek v Malčanech na koňský ráj

Pouhých sedm kilometrů od milované farmy v Malčanech žije herec Václav Vydra s manželkou Janou Bouškovou. Žijí na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům, který zajistí šťastné manželství. Základem je hodně vína a křesla

Kuchyně je společně s jídelnou prostorem, kde se jako v kavárně nebo ve vinárně mohou partneři po těžkém a dlouhém dni...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky
Premium

Úchvatný výhled i střešní bazén. To vše nabízí dům z deštného pralesa

„Náš dům je malou knihovnou pro pětasedmdesátiletého filozofa, jehož snem bylo číst, kouřit u toho cigaretu a dívat se...

Válečná tragédie změnila Lidice v pustinu. Podívejte se, co následovalo

Proměny lidické krajiny nabízí nyní Lidická galerie s výstavou Lípy a sakury. A s ní pohled na zdejší krajinu razantně...

Vymysleli věšák i jeho obal z odpadu, který by se jinak spálil

Ekologický aspekt sice nebyl jejich prvotním nápadem, přesto se designérům podařilo vytvořit „hvězdný“ věšák. Z odřezků...

Premium

Na důchod si postavili vilu na čarokrásném místě s výhledem na jezero

Moderní chata v americkém státě Washington leží na čarokrásném místě s lesem za zády a výhledem na nedaleké ledovcové...

Najdete na iDNES.cz