Dům z katalogu předělávali půl roku. Všechno mají do puntíku promyšlené

  1:00aktualizováno  1:00
Norská novinářka a blogerka Anette Talstadová slaví se svým partnerem Jogeirem Skinnesem a dvěma kočkami již druhé Vánoce ve vysněném domě. Stavební přípravy trvaly půl roku. Každá elektrická zásuvka má předem promyšlenou funkci a důvod.

Dům si mladý úspěšný pár nechal postavit podle katalogu od architektů společnosti Systemhus. | foto: Anette Talstad, www.instagram.com/anettetalstad

První vánoční svátky proběhly v kalupu. Anette s Jogeirem se nastěhovali teprve na začátku prosince, ty letošní si ale opravdu užívá. Její cestu za svérázným interiérem sledují na sociálních sítích desítky tisíc fanoušků.

Nepotrpí si na přebujelý styl ani nákladné zařízení. I když nakupuje v nábytkových řetězcích, inspiruje čtenáře originálními pravidly: například namísto červené barvy, která se jí nelíbí, volí vždy růžovou, a to i při dekorování svátečního interiéru. Veselé letní pastely proměňují dům v oázu pozitivní nálady nejen během adventu.

Fotogalerie

Dům si mladý úspěšný pár nechal postavit podle katalogu od architektů společnosti Systemhus a nemůžou si ho vynachválit. Velký podíl na kráse tři sta metrů čtverečních rozlehlé rezidence ovšem má bezprostřední okolí a krása panenské přírody.

Vila se nachází v sedmitisícovém městečku Sykkylven, odkud Anette i Jogeir pocházejí. Do rodiště se přestěhovali po čtrnácti letech života v Bergenu. Jsou blíže rodině, a jak s nadsázkou podotýká Anette, ve Sykkylvenu je lepší počasí a méně prší.

Dominantním prvkem dřevostavby je jižně orientovaná střešní terasa, která slouží jako celoroční relaxační prostor. Je z ní perfektní výhled na hory v okolí. Právě krása pozemku, který se dvojici povedlo zakoupit, je motivovala k úpravám běžné katalogové stavby, navzdory vyšším nákladům.

Ještě než začali stavět, věděli, že kvalitní pozemek je přinejmenším stejně důležitý jako precizně postavený dům. Na parcele byste se měli cítit spokojeně už ve chvíli, kdy je prázdná a nic na ní ještě nestojí. Přáli si dům, který výborně zapadne do  okolí a poskytne jim potěchu z krásných výhledů - hlavní obytná část je vytažená do patra, odkud se nabízejí ty nejlepší pohledy.

Stavební přípravy trvaly půl roku. Během intenzivních šesti měsíců partneři společně s architekty on-line řešili úplně každý detail stavby a vznikl i 3D model, který na síti sdíleli a mohli tak porovnávat a vybírat jednotlivé nápady.

I každá elektrická zásuvka měla dopředu promyšlenou funkci a důvod. Jako první po dostavbě vybavili obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, praktickou prádelnu a kanceláře, neboť oba často a hodně pracují z domu.

Anette si nepotrpí na přebujelý styl ani nákladné zařízení.

Anette si nepotrpí na přebujelý styl ani nákladné zařízení.

Další části domu, včetně ložnice, koupelen, domácí posilovny a okolí vybavují postupně dodnes. Anette i Jogeir doporučují pevně se držet vlastních priorit a nenechávat se ovlivnit jinými a nestavět jen pro daný moment, ale přemýšlet, co se může v následujících letech změnit v domácnosti i potřebách rodiny. 

„Interiér, ve kterém se cítím dobře a šťastně, musí být barevný a hravý,“ říká pro iDNES.cz Anette Talstadová.

Bílý vánoční stromeček má ozdobený od začátku prosince a působí jako zrcadlový odraz celého interiéru: na bílém podkladu jsou jednotlivé ozdoby svébytnými barevnými objekty ve svěžích pastelových odstínech letních barev.

Dalšími důležitými dekoracemi jsou světelné hvězdy, které zdobí okna, světelná tabule s nápisem „Ježíšek“ a minimalistický adventní věnec, který tvoří jen očíslované stojánky na čtyři vysoké svíčky. I na Vánoce se Anette řídí heslem, že méně je více a připíjí na zdraví všem čtenářům iDNES.cz svařeným vínem, servírovaným v jejím nejoblíbenějším hrníčku s perníčky.  

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Městečko se třemi stovkami zámků zeje prázdnotou. Arabští kupci otočili

Z luxusní turecké čtvrti se stovkami zámečků s modrými věžičkami jako od...

Z luxusní turecké čtvrti se stovkami zámečků s modrými věžičkami jako od Disneyho je město duchů. Klienty měli být...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Vyrostl v dodávce. V dospělosti se do ní rád vrátil i s přítelkyní

Dominic a Marie Pier si nové bydlení pochvalují.

Dominic Faucher a Marie Pier Bastlenová z Gatineau v kanadském Quebecu si předělali dodávku na příjemné bydlení. Pro...

Najdete na iDNES.cz