Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

  1:00aktualizováno  1:00
Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které přechází v niku s lavicí. | foto: Marie Kukulová

V maličkém bytě v Bratislavě museli architekti bojovat o každý centimetr. Potřebovali vymyslet prostor pro plnohodnotné spaní, stolování, kuchyňský kout, dostatek úložných prostor i koupelnu s toaletou.

Překližka umožnila vytvořit variabilní policový systém, stěna u vstupu a dveře...

Překližka umožnila vytvořit variabilní policový systém, stěna u vstupu a dveře byly natřené tabulovou barvou.

Realizaci bytu přihlásily dva ateliéry, MIMOarchitekti a architektonické studio Archholiks. do soutěže Interiér roku 2016 v kategorii Novostavba, kterou organizuje Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a interiérové designéry (o výsledcích posledního ročníku soutěže více zde). Do nového ročníku se mohou soutěžící hlásit již od října toho roku.

Každý centimetr se hodí

Původní příčky v bytě musely jít pryč. Odstranila se tak vlastně chodba, zvětšila se koupelna. Vlevo hned po vstupu navrhli architekti šatní skříň nabízející dostatek úložného prostoru na oblečení.

Navíc v sobě skrývá i chladničku a u okna vytváří niku na sezení. Proti ní je kuchyňská linka s dělící překližkovou zástěnou, kterou architekti vtipně využili pro variabilní policový systém. Zástěna zároveň odděluje spací část od obytného prostoru.

Fotogalerie

Postel zvolili autoři návrhu výklopnou a na vyvýšeném pódiu, aby získali další lehce dostupný úložný prostor. Plocha koupelny se oproti původní zvětšila, i když se majitelé musí smířit s nestandardním sprchovým koutem.

Kvůli malému prostoru bylo třeba zvolit světlé barvy, pouze s drobnými barevnými akcenty. Stěna se vstupními dveřmi je natřená tabulovou barvou, aby se mohla používat na vzkazy a psaní poznámek.

V bytě tak převládá bílá barva kombinovaná se světlou překližkou. V koupelně bylo použité sklo lacobel a zrcadlová plocha, která opticky zvětšuje malý prostor.

Postel za kuchyňskou linkou je sklopná, pod ni se vešel další úložný prostor.
Postel za kuchyňskou linkou je sklopná, pod ní se vešel další úložný prostor.

Postel za kuchyňskou linkou je sklopná, pod ní se vešel další úložný prostor.

O projektu

Plocha: 16 m2

Realizace: 12/2016

Lokalita: Bratislava

Investor: soukromná osoba

Autoři: Ing. arch. Soňa Králiková, Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ,

Spolupráce: Ing. arch. Monika Jendrálová

Autor:

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Soukromé ráje. Chaty v Česku jsou dostupným snem o bydlení v přírodě

Psáry, okres Praha-západ. Chata má užitnou plochu 55 m².

Za Prahou, ale i v jižních Čechách, u Litomyšle a v Podkrkonoší se prodávají chaty v různé kvalitě. Některé jsou před...

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Skromná rodina bydlí na 39 metrech čtverečních. Domovy má ovšem dva

Zrekonstruovaný byt pro mladou dvojici je v bytovém domě na severu Varšavy.

Neobvyklé dvojí bydlení Mexičana Rodriga Guardada a Polky Malgorzaty Rapacké má původ v jejich rodinných kořenech. ...

Jednoduchý vesnický dům nabízí svým majitelům pohodlí, které ocení

Velký otevřený prostor vychází z otevřené dispozice.

Jsou domy, které patří do města, jiné na vesnici. Nerespektování okolí však nebývá výjimkou. Bohužel. Někdy se ovšem...

Žižkovská restaurace vznikla místo dvou bytů, obchodu a sklepa

Prostor restaurace SOU100 na Žižkově vznikl vybouráním příček a spojením dvou...

Vytvořit na pražském Žižkově v činžovním domě z konce 19. století zajímavý interiér restaurace spojením sklepa, dvou...

Najdete na iDNES.cz