Mezonet po proměně. Konečně má terasu u obývacího pokoje i nádech Asie

aktualizováno 
Předělávat byt v novostavbě? Žádná výjimka, spíš pravidlo. Developeři se jen málokdy trefí do vkusu a potřeb budoucích majitelů. To je i případ brněnského mezonetu, který nově navrhlo studio AEIOU.

Díky nové dispozici získal hlavní obytný prostor přímý výstup na terasu. | foto: Martin Zeman

Původní dispozice měla obývací pokoj s kuchyní, jídelním koutem ve spodním patře a v podkroví tři ložnice s velkorysou terasou. Studio AEIOU dostalo za úkol nejen změnit toto uspořádání, ale také navrhnout celý interiér. 

„Klientům původní řešení od developera nevyhovovalo, navíc požadovali umístit hlavní společenský prostor do podkroví k terase. Z původního návrhu zůstalo pouze schodiště, vše ostatní se přeskládalo,“ vysvětlují architekti Jan Vojtíšek a Jakub Staník ze studia AEIOU, kteří se s tímto projektem zúčastnili soutěže Interiér roku 2018 v kategorii Novostavba. 

Fotogalerie

V novém uspořádání architekti eliminovali chodby, navrhli dvě komfortní koupelny a celé horní patro uspořádali tak, aby všechny místnosti měly přístup na terasu.

Změnili i celou řadu dalších věcí, aby měli majitelé větší pohodlí. Rozšířili například úložné prostory ve vstupní hale pod schodištěm o vestavěnou skříň s botníkem a dominantní zaoblenou šatní skříň.

Zvětšená koupelna bez okna získala díky nově navržené dětské šatně prosvětlení pomocí vertikálního světlíku. Stejně jako dětský pokoj má oddělenou šatnu i ložnice.

„Dřevěné schodiště ústí přímo do obývacího pokoje a svým tvarem předjímá hru dřevěných kostiček a šachovnic v horním patře. Tento motiv jsme použili i na obývací stěně, konferenčním stolku, TV skříňce, kuchyni i na prosklených příčkách hostinského pokoje a druhé koupelny,“ popisují autoři návrhu.

Hodně si architekti vyhráli s novou dispozicí. Například celý prostor v horním patře lze rozšířit otevřením příčky do hostinského pokoje. Koupelna v podkroví má spíše relaxační charakter, proto je zde umístěn parní box a prosklenými dveřmi je propojena s terasou.

Koupelna v podkroví má spíše relaxační charakter.

Koupelna v podkroví má spíše relaxační charakter.

Ta svým řešením plynule navazuje na interiér bytu a má různé funkce. „Na obývací pokoj navazuje odpočinkovou částí se zelení, plnící funkci optické bariéry od sousední terasy. Následuje posezení s markýzou a víceúčelovou vyklápěcí lavicí. V zadní části terasy je umístěna z důvodu soukromí perličková lázeň,“ vysvětlují architekti.

V hlavní roli dřevo

Převažující materiál v interiéru představuje dřevo na nábytku či podlaze v kombinaci s dekorativní pryskyřičnou stěrkou, která hrají prim v celém interiéru. Prostorové dřevěné rámečky tvoří masivní dubové hranolky, jako výplně byly použity lakované desky, sklo i prázdný prostor. „Tyto výplně se střídají podle funkčního či estetického uspořádání nábytku,“ objasňují tvůrci projektu.

„Vše je navrženo na míru, od skládající dělící stěny hostinského pokoje až po detail kuželovitých úchytek. Celý interiér se nese v duchu estetické interpretace někde mezi Evropou a Asií, přesně tak, jak tomu bylo v životě klientů a naší společné komunikace,“ dodávají autoři návrhu, architekti Jan Vojtíšek a Jakub Staník.

Technické informace

Autoři: studio AEIOU - Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

Spolupráce: Ing. arch. Tamara Bemerová

Obestavěný prostor: 435 m3

Užitná plocha: 155 m2

Dodavatel interiéru: Target Design, PB Profi - stěrky

Projekt: 2017

Realizace: 2018

Autor:

Nejčtenější

Na povolení ke stavbě čekali osm let. Rodina je z domu nadšená

Zastavěná plocha domu je 120,2 m2 a užitná plocha poskytuje 98,5, m2.

Na začátku byla tříčlenná rodina a sen o malém domě. Ale že bude trvat přes osm let, to nikdo nečekal. Nyní už stojí....

Půdnímu bytu v Brně dodávají vřelost OSB desky, je z nich i nábytek

Pocit velkého prostoru ještě umocňuje pohled přes...

Půdní vestavbu v domě z konce 19. století na dosah brněnské Zbrojovky a prvorepublikových městských lázní pojal...

Dcery vidí jen o víkendu. Přichystal jim krásný pokojíček za 60 tisíc

Ema a Leontýnka mají u táty konečně nový dětský pokoj. Proměna vyšla na 60...

Každý člověk potřebuje místo, kde se bude cítit příjemně a bezpečně. A co teprve dvě malé slečny, které milují tanec a...

Sbohem, růžová. Žokejka Kristýna je z proměny pokojíčku nadšená

Jednáctiletá Kristýna by chtěla svůj růžový pokojíček proměnit. Herečka Jana...

Když se kůň stane koníčkem, je nutné tomu leccos přizpůsobit. Dokonce i vlastní pokoj. Designérka Petra Indruchová má...

Věž ze 14. století přestavěli na bydlení. Teď za ni chtějí 58 milionů

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva...

Věž Millway Tower stojí v anglické oblasti Cotswolds a je na prodej za dva miliony liber, v přepočtu za 57,6 milionu...

Další z rubriky

V moderním bungalovu použila designérka i špalky z rozřezaných kmenů

V prostoru vyniká podlaha z masivních prken.

Bungalovy mají řadu výhod, ale také jednu nevýhodu. Potřebují dostatečně velký pozemek. V tomto případě však neměla...

Houpací křesla s potahy s míčky pomáhají relaxovat tělo i duši

Lefkada je relaxační houpací lehátko určené pro chvíle klidného odpočinku či...

Přáním designérky Lindy Charvátové je navrhovat předměty nejen krásné a funkční, ale kódovat do nich pocity harmonie,...

Architektem roku je Stanislav Fiala. Miluje dřevo, kámen i improvizaci

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech – cenu Architekt roku 2019 získal Stanislav Fiala,...

Najdete na iDNES.cz