Zchátralý pavilon je pryč. Skvělá budova je plná krásného secesního skla

  1:00aktualizováno  1:00
Pavilon v zahradě u muzea Dr. Karla Hostaše v Klatovech byl v roce 1961 vybudován pro výstavy karafiátů. Před několika lety stal atraktivním místem setkávání s renomovaným českým sklem a zároveň vyhledávaným cílem odpočinku pro obyvatele města i lákadlem pro jeho návštěvníky.

Po slavnostním otevření v srpnu 2014 se pavilon stal vyhledávaným místem odpočinku pro občany města i lákadlem pro návštěvníky. | foto: koláž iDNES.cz

Budova neobvyklého oblého tvaru prošla v roce 1983 rekonstrukcí a poté se krátce využívala pro výstavy amatérských umělců. V roce 1985 byla však společně s přilehlou zahradou pro veřejnost uzavřena a sloužila jako zázemí při rekonstrukci muzea.

Fotogalerie

Poté se z ní stal muzejní depozitář, který začal postupně chátrat. Když pavilon v roce 2012 získalo město Klatovy, otevřela se cesta k jeho revitalizaci.

Umocnění krásy a skla

Město se rozhodlo zřídit v pavilonu turisticky atraktivní expozici světově významného secesního skla firmy Lötz z Klášterského Mlýna, kterou doprovázejí příležitostné výstavy.

Pavilon byl rekonstruován podle projektu Martina Kožnara a Jiřího Bízy jako prostor klidu a světla umocňující krásu skla. Bílý pavilon v zelené zahradě je zcela jednoduchý, ale interiér skrývá mnoho překvapení, neobvyklé průhledy a má neopakovatelnou atmosféru. Skvělá architektura zde naprosto přirozeně koresponduje s vystavenými skleněnými objekty, což návštěvníkům zaručuje výjimečný zážitek.

Speciální prohlídky a programy jsou připraveny pro žáky a studenty – seznamují je s expozicí, s výrobou skla či s příběhem šumavského sklářství a sklárny v Klášterském Mlýně. Společně s pavilonem byla podle projektu Martiny Forejtové obnovena i zahrada, která je v letních měsících zároveň výstavním prostorem.

Lötz, příběh inspirace

Sklárna Lötz, která byla v provozu v letech 1836–1947, sídlila v Klášterském Mlýně u Rejštejna na Klatovsku.

Zdařilé rekonstrukce

Stálá expozice nazvaná Lötz, příběh inspirace představuje asi 610 skleněných exponátů nevyčíslitelné hodnoty, které jsou údajně nejvýznamnější lötzovskou veřejnou expozicí na světě.

Nejstarší kusy, jež pocházejí z doby okolo roku 1890, získaly cenu Grand Prix na světové výstavě v Paříži.

Pavilon skla v Klatovech obdržel za rok 2015 Národní cenu za architekturu, kterou uděluje Obec architektů, a zvítězil také v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2015.

Zdařilé rekonstrukce jsou aktuálně k vidění na putovní výstavě Má vlast cestami proměn.  

Autoři:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Děti na prázdninách, nastává ideální čas pro proměnu dětského pokoje

Tabulovou barvu lze použít i na dveře, nejen na stěnu.  Máte tak šanci...

Jen pár dní a začnou prázdniny. Mnohé děti odjedou na tábory nebo k babičkám a rodiče mohou konečně odpočívat. Nebo se...

To sousedé nečekali. Manželé si postavili dům na 31 metrech čtverečních

Jednopokojová „vilka“ stojí na lukrativní tokijské adrese.

Takeši Hosaka pro sebe a svou ženu postavil v Tokiu jednopokojový dům s plochou 18 metrů čtverečních. Originální...

Najdete na iDNES.cz