Překvapil vás kruhový dům? Pak vás bude vnitřek šokovat

  1:00aktualizováno  1:00
Běloskvoucí věžička s pěticí strmých schodišť je novostavbou bez zbytečných okázalostí. Netradiční dům, který stojí v japonském městě Okazaki na pozemku velkém 150 metrů čtverečních, navrhla architektonická kancelář Studio Velocity.

Dům vyrostl na zahradě staršího domku. Architekti se snažili nový objekt postavit tak, aby se majitelé vzájemně nerušili. | foto: Studio Velocity

Pozemek se objevil na realitním trhu kvůli nepřízni osudu. Majitele trápily finanční problémy. Situaci vyřešili prodejem části pozemku, který leží v lákavé rekreační lokalitě města Okazaki v prefektuře Aiči na japonském ostrově Honšú.

Mladá rodina tak získala skromný kus půdy o rozloze necelých 150 metrů čtverečních. Architekti Miho Iwatsuki a Kentaro Kurihara z japonské kanceláře Studio Velocity, kteří jsou zvyklí přicházet s neuvěřitelnými, až šokujícími nápady, jako je třeba dům kopírující Mont Blanc nebo domek pro jednoho, vymysleli geniální způsob, jak na malém pozemku poskládat komfortní bydlení a vyvarovat se stísněnosti.

Fotogalerie

Zahodili veškerá klišé a na kruhovém půdorysu o velikosti padesát pět metrů čtverečních vyrostla stavba s dvojnásobnou užitnou plochou. Architekti namísto klasických horizontálních pohledů těžili nejvíc z vertikál: okna směřují k nebi, stejně jako schodištní tubusy, světlíky a střešní okna.

Namísto obyčejných dveří vedou do jednotlivých pokojů celé interiérové věžičky se schodišti a ze všech pokojů v domě lze vyjít přímo do zahrady. S nesmírnou péčí je do posledního detailu upraveno i okolí domu. Pod stromy našly místo odpočívadla a lavičky, venkovní letní sprcha i přístřešek, pod který lze věšet mokré prádlo, aby se usušilo na čerstvém vzduchu.

Hlavní vchod do domu vede po venkovním schodišti z patra. Za malým zádveřím je velká obytná zóna. Podle chodu hodinových ručiček začíná tradiční částí s podlahou pokrytou tatami, následuje kuchyňská linka s varným ostrůvkem a jídelním stolem, zóna s dětskou hernou a několik pohodlných rozkládacích pohovek potažených kůží.

V přízemí domu navazují jednotlivé pokoje na dispozici v patře. Z hrací části lze sestoupit po schodišti do dětské ložnice, druhý dětský pokoj je naproti. Čtvrtinu koláče půdorysu zabírá ložnice majitelů s šatnou a zbytek vyplňuje sociální zázemí a technická komora.

Na kruhovém půdorysu padesát pět metrů čtverečních vyrostla stavba s...

Na kruhovém půdorysu padesát pět metrů čtverečních vyrostla stavba s dvojnásobnou užitnou plochou.

V domě plném dřevěných dveří s romantizujícími oblouky nechybí množství květin a pokojových rostlin, které vytváří příjemné přírodní vizuální bariéry, stejně jako květované koberečky, plédy a dečky.

Celek nenechává na pochybách, že romantická duše majitelky je s princeznovským konceptem nové rekreační chaty nadmíru spokojena. Masivní dřevo je dominujícím materiálem nejen na nábytku, ale také na podlahách a zútulňuje i jednotlivé privátní pokoje. Bílé a dokonale hladké stěny jsou adekvátním partnerem hutné kresbě masivu.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Další z rubriky

Chatu si v lese postavíte snadno sami. Stačí mít 570 tisíc korun

Architekti z britské kanceláře Invisible Studio navrhli malý domek, který...

Architekti z britské kanceláře Invisible Studio navrhli malý domek, který pojmenovali Trailer. Obydlí postavené ze...

Ze starého bytu vytvořili skvělý interiér s příjemnou atmosférou

Také v kuchyni použili architekti „obnažené“ cihly. Industriální prvek sem...

Pro ateliér Seman architekti se stala hodně velkou výzvou proměna staršího bytu na moderní prostor s industriálními...

V Peci místo staré prodejny potravin vznikly luxusní apartmány

Komplex za čtvrt miliardy korun vznikl na místě bývalého nákupního střediska...

Čtvrt miliardy stál největší zásah za posledních víc než dvacet let v centru Pece pod Sněžkou: místo velkoprodejny...

Najdete na iDNES.cz