Rychlokurz bydlení
Sledovat další díly na iDNES.tvByt se může zařizovat postupně a pomalu podle finančních možností rodiny, bez kuchyně se však domácnost dlouho neobejde. Řeší se tedy okamžitě, většinou ještě před nastěhováním. Sestava kuchyňského nábytku vychází z možností daného prostoru a mělo by se o její podobě uvažovat dříve, než se dokončí stavba bytu či domu, nejlépe ještě ve fázi stavebního projektu.
Půdorysné tvary sestav
Současná kuchyň začíná být doslova "laboratoří" na vaření a při umístění všech moderních spotřebičů vyžaduje značně velkou plochu. Dříve běžné sestavy do písmene L nebo U přestávají optimálně fungovat, protože ke všem spotřebičům potřebujeme přímý přístup, a to rohové části sestav neumožňují.
Výhodnější jsou sestavy do dvou rovnoběžných linek; vyšší s dřezem při stěně v návaznosti na vodu a odpad, proti ní nižší s varným centrem. Tato část může být volně postavená v prostoru (ostrůvek), na ni směrem do obývacího pokoje navazuje stolování.
Výhodou ostrůvku je mimo jiné orientace směrem do obytného prostoru: člověk připravující pokrmy stojí čelem k ostatním členům rodiny.
Dobře slouží také sestava s vyčleněním vysokých skříní se zabudovanými spotřebiči do řady kolmé na obě linky.
Sestavy zalomené do písmene L nebo U jsou vhodné spíše do velkých samostatných kuchyní, kde nemusíte plochou šetřit. Pokud je jídelna umístěna trochu dál, můžete u pracovní plochy využít stoličky pro rychlé jídlo. Neměly by však nahrazovat pohodlné stolování.
Příležitostné stolování v kuchyni vyvolalo oblibu "barového pultu", do domácnosti nepříliš vhodného. Barové židličky vyráběné pro restaurace bývají příliš vysoké, deska se tedy posunula nahoru, kde ztratila původní funkci pro přípravu jídla a nelze ji v kuchyni využít rozumným způsobem.
Vysoké barové židle jsou pro děti a starší osoby i nebezpečné, dnes už se přitom prodávají nastavitelné stoličky, které můžete snadno přizpůsobit výšce pracovní plochy (výšku stoličky tu potřebujete 63 až 65 cm).
Kuchyňská pracoviště
Správná návaznost jednotlivých kuchyňských pracovišť vychází z procesu vaření. Ze spížní skříně či chladničky vyjmuté potraviny potřebujete očistit, omýt a poté je připravit pro tepelné zpracování.
Klasická sestava tedy vychází (zleva pro praváky a zprava pro leváky) od skříně na potraviny a chladničky přes první pracovní plochu, kde potraviny odkládáme, k dřezu, za dřezem následuje další, větší pracovní plocha pro přípravu pokrmů. Celou sestavu ukončuje sporák, vedle něj by měla být ještě odkládací plocha na horké nádoby.
Zásadní chybou ve skladbě kuchyně je velká vzdálenost chladničky od dřezu nebo přímé sousedství dřezu a sporáku, právě mezi nimi potřebujete nejvíce místa na pracovní desce.
Výška pracovní plochy se pohybuje od 85 do 95 cm podle vzrůstu vařící osoby, pro některá pracoviště je optimální výška trochu odlišná. Například dřez by měl být ve vyšší poloze, abyste pohodlně dosáhli na jeho dno, naopak varná deska je zase vhodná v nižší poloze, protože při vaření máte ruku "prodlouženou" o vařečku.
Od výškového odlišení pracovišť se většinou upouští z estetických důvodů, zarovnaná pracovní deska se navíc snadněji udržuje v čistotě.
Klasickou sestavu dnes trochu zkomplikovalo větší množství spotřebičů. Jejich umístění musí vyhovovat tomu, v jakých souvislostech je používáme. Chladnička a myčka budou poblíž dřezu, trouba v návaznosti na vaření.
Základní pravidla
|
Zabudované spotřebiče
Snad největší změnou v kuchyni bylo odtržení trouby od varné plochy. Sporáky se nahradily varnými deskami ovládanými dotykovými senzory, trouba se přestěhovala do horní polohy, abyste se k ní nemuseli ohýbat. K horkovzdušné troubě se přidaly mikrovlnná a parní, svým obdobným vzhledem se k nim začlenily i kávovary.
Na správnou polohu je citlivá především pečicí trouba, ale výškově špatně dostupná nesmí být ani trouba parní nebo mikrovlnka. Pokud je vestavíme do skříní vedle sebe, optimální výška dna je kolem 90 cm, neměla by přesáhnout 115 cm.
Při umístění spotřebičů nad sebou se doporučuje výška dna horkovzdušné trouby 70 cm, aby se nedostala příliš vysoko ani mikrovlnná (parní) trouba nad ní. Když se do jediné vysoké skříně má umístit ještě kávovar, je rozumnější vrátit se k troubě mezi spodními skříňkami, aby optimální výšku měl kávovar. Předpokládá se totiž jeho každodenní využívání, zatímco k pečení se dostanete zhruba jednou týdně.
Varné desky se podle média dělí na plynové a elektrické. Výhodou elektrických (dnes většinou sklokeramických) je "čistý" provoz bez karcinogenních zplodin a větší bezpečnost. Indukční varné desky se navíc zahřívají pouze v místě dotyku s hrncem či pánví, tedy od nich.
U digestoří počítejte z bezpečnostních důvodů (samovznícení par) s minimální výškou 65 cm nad elektrickou varnou deskou a 75 cm nad deskou s plynovými hořáky. V kuchyni vzniká ještě víc škodlivin a páry než v ostatních místnostech, zvláště plynový sporák by se neměl obejít bez účinné digestoře, při hoření plynu totiž vzniká oxid dusíku s karcinogenními účinky.
Digestoř bez odtahu do komína odstraní "pachy kuchyně", ty však nejsou tak nebezpečné. Zato ponechá v místnosti velké množství škodlivých zplodin a vodní páry, která se v nevětraném prostoru sráží na stěnách a ponechává na nich tuk, jenž roznáší. Může být příčinou plísní a následných zdravotních potíží i poruch budovy.
Chladnička se zvětšuje, snižuje spotřebu energie, nabízí nové možnosti a nové funkce. Z hlediska provozu je u sestavy v jediné lince chladnička umístěna na opačném konci než varná deska a trouba; jakmile sdružíte vysoké skříně se zabudovanými spotřebiči do jednoho bloku, měli byste chladničku oddělit od skříně s troubami, aby horko nezvyšovalo spotřebu chladničky.
Pokud stojí chladnička jako první v řadě přímo u stěny, počítejte s odsazením 5 až 7 cm, jinak se dveře neotevřou úplně a při čištění nevytáhnete ven police či zásuvky mrazáku. Vhodné pořadí je tedy: spížní skříň, chladnička, úložná skříň (třeba se zabudovaným kávovarem) a skříň s vestavnými troubami.
Autorka seriáluIng. arch. Věra Konečná Kromě projekce pracovala v odborných časopisech o architektuře a časopisech o bydlení. Pořádá soutěže pro studenty architektury, vede kurzy bydlení pro laickou veřejnost a provozuje vlastní internetový časopis na téma architektura bydlení. |
U zabudované chladničky a pečicí trouby se nesmí zapomenout na odvětrávání, aby se spotřebiče nepřehřívaly. Mezi jejich zády a stěnou místnosti musí zůstat volný prostor na proudění vzduchu.
Pokud sestava nestojí na nožičkách, vzduch se do mezery přivede větrací mřížkou v soklu; stejná mřížka se umístí také nahoře, jestliže jsou skříně vysoké až ke stropu.
Dnes už nová kuchyň bez myčky představuje výjimku. Mytí nádobí nepatří k oblíbeným činnostem, myčky navíc šetří vodu a energii. Výhodou je také rychlý úklid špinavého nádobí, po obědě/večeři se můžete ihned věnovat své rodině či zájmům.
Spolupráce s architekty
Umístit tolik spotřebičů není snadné. V kuchyni se hospodaří s každým kouskem plochy, abyste měli i dostatek úložných skříní a skříněk a přitom při vaření nenaběhali maraton.
K dobrému výsledku snadněji dospějete promyšleným prostorem v kontextu celého bytu; řešit provoz až s kuchyňským studiem v dokončené místnosti (jenom rozmístěním jednotlivých skříněk) znamená většinou kompromis na úkor funkce. Návrh architekta tedy nespočívá jen v "krásném designu", ale především ve správném konceptu.
Spolupráci s architektem a konzultace konkrétních řešení kuchyně nabízejí také kurzy bydlení. Kromě provozních zásad se účastníci dozvědí o působení barev nebo kombinování materiálů.
Návrhy prezentovaných kuchyní: Ing. arch. Věra Konečná a MgA. Lenka Křemenová a MgA. David Maštálka, A1Architects
Příští díl seriálu: 26. února - jak zařídit obývací pokoj