Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem poskytuje maximální komfort a směle hledí do budoucnosti.

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona. | foto: Oasi Architects

Manželé svěřili stavbu dvojici architektů tvořících pod značkou OASI. Pietro Ferrari a Francesco Enea Castellanza vymysleli jednoduchý koncept prostého a velmi praktického rodinného domu o celkové rozloze 150 metrů čtverečních.

Ferrari a Castellanza tvrdí, že cílem jejich práce je „oáza“. Pracují tak, aby nově vzniklý prostor poskytoval obyvatelům klid a pohodlí. K vytouženému výsledku vede cesta, která je pro oba architekty stejně důležitá jako finální stavba, často také upravují původní vizi v závislosti na rozpočtu i přáních a časových možnostech klienta.

Novostavba, které kraluje betonová šeď, od samého začátku vzorně pracovala se vzrostlou zelení na pozemku. Dům se stromům přizpůsobil tak, aby nemuselo dojít ke zbytečnému kácení.

Prostý půdorys tří propojených obdélníků odpovídá dělení na tři základní funkční zóny: hlavní obytný prostor s jídelnou a kuchyní svírají z obou stran soukromé pokoje ložnic a sociální zázemí.

Fotogalerie

Ačkoliv jsou děti majitelů ještě v předškolním věku, už při stavbě bylo myšleno na záložní varianty, které přijdou ke slovu, až dospějí. Část domu lze zcela stavebně oddělit včetně vlastního vchodu tak, aby vzniklo dvougenerační bydlení s maximálním soukromím.

Jedním z nejdůležitějších přání majitelů bylo, aby stavba přiznala materiálovou i tvarovou nadčasovost a nevyžadovala vysoké finanční náklady na údržbu. To, že si majitelé rozhodně nepotrpí na velikášská gesta, ale sledují především praktičnost výsledku, dokazuje i jednoduchý, ale funkční bazén na zahradě, který lze po sezoně snadno sbalit.

Členitost řešení umožnila vznik hned několika přívětivých zelených zákoutí, která však běžný kolemjedoucí při pohledu z ulice nemá šanci odhalit. Dalším bonusem je i západně orientovaná čtyřicetimetrová střešní terasa, která taktéž nabízí možnost dalšího rozšíření obytné plochy.

Velká okna, velkorysé volné plochy, strohá barevnost a minimalistické tvary, takový je pocit z interiéru vilky. Hravost nechybí ani vybavení domu, betonové schodiště do patra zčásti tvoří mobilní dřevěné schůdky, které lze využívat jako sedátko nebo zcela schovat do vylité konstrukce a snadno tak zamezit přístupu dětí do patra.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: budova

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Tři rohy, pětičlenná rodina a málo peněz. Z problému je vysněný dům

Znělo to trochu jako slovní úloha z hodiny počtů: tři rohy, pět lidí, málo...

Znělo to trochu jako slovní úloha z hodiny počtů: tři rohy, pět lidí, málo peněz, spousta snů a vizí. Pro rodinu své...

Vyrostl v dodávce. V dospělosti se do ní rád vrátil i s přítelkyní

Dominic a Marie Pier si nové bydlení pochvalují.

Dominic Faucher a Marie Pier Bastlenová z Gatineau v kanadském Quebecu si předělali dodávku na příjemné bydlení. Pro...

Manželé mají kuráž. Obehnali dům betonovými truhlíky a experimentují

Manželé v domě i v jeho okolí pěstují pro vlastní potřebu na čtyřicet druhů...

Manželská dvojice seniorů nechala svůj dům v malajsijské metropoli Kuala Lumpur zarůst zelenými stěnami. V betonových...

Najdete na iDNES.cz