Palác dostal s novou podobou stromy pod střechou a v přízemí Fach

  1:00aktualizováno  1:00
Historické budovy lákají pro další využití, ale co je lákavé, bývá i problematické. Památkáři pečlivě dohlížejí na to, aby cenné stavební prvky zůstaly zachované. Přízemí Pálffyho paláce v Bratislavě na Ventúrské ulici v centru Bratislavy však architekti dokázali proměnit na funkční veřejný prostor.

Nádvoří je zastřešené, díky prosklení zde mohou růst stromy. | foto: Peter Jurkovič

Pálffyho palác v centru Bratislavy byl mnohokrát přestavovaný. Dnešní barokní podobu dostala budova v 18. století, kdy se do přestavby pustil hrabě Pálffy. Přízemí však nese stopy kamenných gotických a renesančních zdí a kleneb, takže je zřejmé, že dnešní stavba vznikla spojením hned několika budov.

Díky architektům Iljovi a Martinovi Skočkovým vznikl v přízemí paláce Fach (řemeslo), restaurace, bar, kavárna s pekárnou i juice shop zároveň. Jde o velmi členité seskupení nesourodých prostor poznamenaných pěti stoletími přestaveb a rekonstrukcí.

Toalety: umístění umyvadel do prostoru představuje typické řešení tam, kde je...

Toalety: umístění umyvadel do prostoru představuje typické řešení tam, kde je problém se změnou dispozice.

Při té poslední, v letech 2012 až 2016, se palác proměnil na administrativní budovu, naštěstí se nyní původně uzavřený parter podařilo proměnit na veřejný prostor s obchody a restauracemi.

Ale nikoli na malé, na sebe nezávislé prostory, Fach se prezentuje jako jediný „celek“.

Na společnou kuchyň je napojená kavárna Bread and Coffee a restaurace s vinotékou, na ně navazuje bar a juice shop. Každý provoz však funguje samostatně a dokonce má i svoje otvírací hodiny.

Projekt zvítězil v kategorii Veřejný prostor I. v soutěži Interiér roku, jejíž výsledky byly vyhlášené 28. března 2017, letos již v „česko-slovenské“ verzi. Organizátorem akce je Institut bytového designu. Více o výsledcích zde.

Srdce tvoří nádvoří

„Srdce“ Fachu představuje především zastřešené nádvoří, do kterého je orientovaná otevřená kuchyň, restaurace a vinotéka. Díky vysazeným stromům a jemné štěrkové podlaze funguje jako celoročně využívaná terasa.

Fotogalerie

„Největší výzvou při řešení výtvarné koncepce interiéru Fachu bylo hledání, respektive vytvoření spojujícího elementu, nějakého společného jmenovatele všech provozů, přitom bylo třeba v každém dosáhnout jinou atmosféru,“ vysvětluje hlavní problém celého projektu architekt Martin Skoček.

Velmi komplikované bylo vyřešit členité a nesourodé prostory s minimální možností dispozičních úprav. Přízemí objektu totiž postrádalo palácový charakter, tvořily je původní hospodářské prostory a stáje, navíc se zachovanými torzy původních gotických a renesančních částí paláce.

Architekti se proto rozhodli zvolit jako společného jmenovatele jednotné barevné a materiálové řešení. To ovšem znamenalo pojednat vše, podlahy, stěny, klenby i strop, ve shodném povrchu, který by splnil požadovaná estetická i technická kritéria. Autoři proto zvolili stěrku připomínající středověkou omítku.

K tomu přidali více či méně solitérní prvky zabudovaného nábytku a mobiliáře. Ty jsou v jednotlivých provozech materiálově, případně barevně odlišené, aby dodaly jednotlivým částem vlastní tvář. Například juice shop doplnilo bělené dřevo, aby vynikla barva ovoce a zeleniny. Kavárna Bread and coffee byla zase postavená na přírodní barvě dubu jako charakteristického pozadí pro výrobky domácí pekárny Fachu.

Juice shop - tady se prosadilo bělené dřevo.

Juice shop - tady se prosadilo bělené dřevo.

V baru a restauraci nakonec zvítězila patinovaná ocel. Atypické prvky zabudovaného nábytku a stolů byly doplněné sedacím nábytkem a svítidly s důrazem na udržení celistvosti materiálového a barevného konceptu.

A protože název Fach odkazuje na um starých řemeslníků, vznikl požadavek na odraz tohoto názvu i ve výrazových prostředcích interiéru. A tak si architekti zvolili archetyp regálu a děrovanou sololitovou stěnu na ukládání a věšení „vercajku“ jako připomínku starých řemeslnických dílen. Tento prvek byl použitý především v juice baru a v kavárně Bread and Coffee, v restauraci a baru už zůstaly jen regály.

Autor:
  • Nejčtenější

Dali bytu v paneláku přednost před domkem za Prahou. A nelitují

Tento byt získala tříčlenná rodina výměnou za garsoniéru. Byl nejvyšší čas, protože na svět se chystal další potomek, a...

Spojili dva byty a získali neuvěřitelně pohodový prostor s terasami

Spojením dvou bytů ve velkoryse koncipovaném developerském projektu se zrodilo ideální bydlení. Dům zasazený do...

Byt 3+kk v Praze je neskutečně příjemný a vkusný. Pomohl i Halabala

Byt s dispozicí 3+kk v novém rezidenčním projektu v Praze potřeboval kvalitně a vkusně zařídit. Návrhu interiéru o...

Zachránil roubený hostinec ve Světlé. Díky patří špičkovým řemeslníkům

Bývalý hostinec ve Světlé v údolí řeky Mohelky se v roce 2014 rozhodl zachránit mladý historik Jan Havelka spolu s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rodina jede na šťastné vlně. Český obývák s kuchyní je jejich pýchou

Moniku a její dvě dcery potřebují proměnit kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Všechny tři jsou aktivní surfařky a...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Jak skončila Vémolova pohádka o lvech. Végha přitom zatracoval

V rozlehlé O2 areně vypadal tak malý, když se v kleci bezvládně zhroutil k zemi. V tu chvíli se z Karlose Vémoly jindy...

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Podívejte se na nejlepší nábytek, svítidla a kování z Designbloku

Největší přehlídka designu v Česku, Designblok, skončila tento týden. V jedenácti kategoriích byly uděleny ceny...

Vilu zakrývá obří pergola. Majitel se chrání i betonovým plotem a krytem

Vysokým betonovým plotem obehnaná vila v íránské provincii Mázandarán je na první pohled výjimečná. Tvoří ji čtyři...

Premium

Dům s korzetem. V pražském Suchdole zarůstá architektonická rarita

Osudy domu v pražském Suchdole nebyly dlouho nijak neobvyklé. Budova z třicátých let sloužila původně k rekreaci a byla...

Architekt Jean Nouvel dostal pokutu 170 milionů eur. A tak se soudí

Slavný francouzský architekt Jean Nouvel se rozhodl soudit s pařížskou filharmonií, jejíž nové sídlo podle jeho...

Najdete na iDNES.cz