I v lese lze postavit dům s bazénem, aniž by bylo nutné kácet stromy

  1:00aktualizováno  1:00
Lesní parcela, vysoké stromy a blízký rybník. Zdánlivě neřešitelná, zato lákavá lokalita nedaleko Prahy. A protože na pozemku bylo možné stavět, nebránilo tomu žádné omezení, majitelé se odhodlali k činu. Je jasné, že typový dům nepřipadal v úvahu.

Po odsunutí krytu se objeví bazén. | foto: Filip Šlapal

Majitelé parcely se obrátili na architekta Davida Krause, na kterého dostali doporučení, že dokáže vyřešit i neřešitelné. V tomto případě se musel vyrovnat především se vzrostlými stromy, které nechtěli kácet.

Může se hodit

Chcete si postavit dům podle svých představ? Najděte si pro něj vhodnou parcelu na Reality.iDNES.cz.

"Zadáním byl dům pro pětičlennou rodinu. Vzhledem k lesní parcele byl hlavní problém v zachování vzrostlých stromů. To jsme konzultovali se zahradními experty, kteří nás varovali, že pokud bude strom blíže než čtyři metry k novému domu, během pár let uhyne. Tomu jsme se snažili předejít umístěním domu i garáže," popisuje architekt David Kraus.

Dům je prosklený směrem na jih.

Dům je prosklený směrem na jih.

Ekologové mohou být spokojeni: během stavby byly okolní stromy chráněny molitany a dřevěnými konstrukcemi, odstranily se jen malé drobné náletové dřeviny.

Upozornění pro čtenáře: fotografie byly pořízeny před nastěhováním majitelů.

Bydlení mezi stromy

Dům je zděný, přízemní, bez podsklepení. "Svou horizontalitou vyvažuje vertikální linie stromů, které míří vzhůru," hodnotí svůj návrh architekt Kraus. Určitá robustnost projektu pak odpovídá impozantní velikosti stromů.

Aby se vyrovnal se záludnostmi pozemku, rozčlenil půdorysně dům na tři výškové úrovně. Terén zde totiž klesá mírně v příčném i podélném směru parcely.
Stavba stojí na lesním pozemku naproti rybníku, jehož vodní hladina tvoří stále se měnící obraz, který lze vnímat z interiéru.

Stěna směrem k rybníku je prosklená.

Stěna směrem k rybníku je prosklená.

Protože má lesní parcela omezený přístup slunce a světla, zvolil David Kraus radikální řešení. Jižní strana domu, směrem k rybníku, je celá prosklená. Zadní část představuje naopak uzavřená stěna, okna směřují na východ a západ.

Fasádu tvoří přírodní kámen, střecha a stropy jsou z pohledového betonu, který byl ponechaný i v interiéru. S ohledem na dané podmínky zvolil David Kraus velkoformátová okna z hliníku, která nevyžadují takřka žádnou údržbu. Samostatně stojící garáž zvládne i tři automobily, aby mohla v bezpečí (třeba před padajícími větvemi) parkovat i návštěva.

Chodba probíhá domem po celé jeho délce.

Chodba probíhá domem po celé jeho délce.

Koupelna s velkým sprchovým koutem

Koupelna s velkým sprchovým koutem

Obytná část před nastěhováním

Obytná část před nastěhováním

Dřevo, kámen, hliník

Vytápění má na starosti tepelné čerpadlo, uvnitř pak najdete podlahové topení.
V obývací části a pokojích jsou podlahy z masivního dřeva, koupelny mají lité bílé podlahy a stěny obložené mramorem.

Autor

Ing. arch. David Kraus
*1970
Absolvent Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze (1989 - 1996). Studoval u profesora Miroslava Šika, v roce 2003 má vlastní společnost Architektura.

Zabývá se širokou škálou témat ( bydlení, administrativa, umělecké projekty, hotely, provozní areály, instalace výstav, interiéry a urbanismus), některé projekty přímo realizuje.

Při práci rozvíjí vlastní alternativní cestu moderního pojetí architektury, pracuje s neobvyklými zdroji inspirací, s obrazy a principy současného světa.

Jeho experimentální tvorba byla prezentována na výstavě VIZE 1997, byl o něm natočen dokument Bílé vrány (Česká televize, 1999). Přednáší, publikuje, jeho práce je zastoupena v Národní galerii a prezentována v tisku i v odborných médiích.

"Dům ve výsledku vyšel jako nízkoenergetický, ačkoliv to nebyl záměr," konstatuje architekt Kraus.

Stavbu rozdělil na zadní trakt s užitkovými technickými místnosti (koupelny, sklady, komory, šatny) a přední trakt s obytnými místnostmi, vesměs situovanými k jihu. Mají však vždy navíc i východní nebo západní osvětlení. Příčně je pak dům rozdělený na zónu "dospělou", dětskou a společnou obývací.

Přírodní kámen byl použitý i v obývacím pokoji, kde tvoří stěnu společně s krbem a kuchyní. Dřevo se objevilo naopak jak na podlahách, tak na terase kolem domu a před ním. Velmi citlivě byl do těsné blízkosti domu umístěn bazén, který kryje posuvný kryt ze dřeva.

Bazén kryje dřevěný posuvný kryt, který funguje i jako terasa.

Bazén kryje dřevěný posuvný kryt, který funguje i jako terasa.

Prosklené čelní plochy jsou lehce vyosené, aby propouštěly do interiéru co nejvíce světla, zároveň dodávají stavbě určitou dynamiku.

Prosklené čelní plochy jsou lehce vyosené, aby propouštěly do interiéru co nejvíce světla, zároveň dodávají stavbě určitou dynamiku.



Nejčtenější

Nový rohový dům na Václavském náměstí změnil název, emoce zůstaly

Výběrové řízení na stavbu domu vyhrála pražská pobočka architektonické...

Dům, který se od loňského roku staví na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rekonstrukce bytu po letech pronájmu byla nutná. Výsledek vás nadchne

Probouráním příček a sjednocením podlahové krytiny vznikl velký světlý prostor...

Po několikaletém pronajímání majitelé uznali, že nastal čas pro využívání bytu pro vlastní potřeby. Aby tomu tak mohlo...

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Další z rubriky

Architektonické studio Chybík+Krištof je nejlepší na světě

Český pavilon Expo 2015 v Miláně

Ocenění Design Vanguard 2019, určené pro nejlepší mladé architekty, si letos od amerického měsíčníku Architectural...

Všichni chtějí žít v Tel Avivu. Nejlepším řešením bytové krize je demolice

Bude Tel Aviv soutěžit s Dubají, kterou proslavily skoro kilometrové...

Autobus projíždí z jižního do severního Tel Avivu. Zatímco sever je plný předzahrádek, trávníků a stromů, tady na jihu...

Byt na Žižkově po proměně jen září. Díky dřevu a parádnímu osvětlení

Byt v Jeseniově ulici na pražském Žižkově je po proměně vyladěný do příjemné...

Byt v Jeseniově ulici na pražském Žižkově je po proměně vyladěný do příjemné kombinace bílé barvy, dřeva a kamene....

Najdete na iDNES.cz