Z problému výhra. Dům na skalnatém útesu byl tím nejlepším nápadem

  1:00aktualizováno  1:00
V centru finského přístavu Hanko vyrostla na skále novostavba. Běloskvoucí dům je jen pár metrů od mořské hladiny a jeho komplikovaná poloha, která se zdála na začátku jako nerozlousknutelný oříšek, výsledku nakonec velmi pomohla.

Nový domov pro pár ve středním věku vytvořily tři mladé architektky z helsinského studia Mer Arkkitehdit. | foto: Mer Arkkitehdit

Nový domov pro rodinu vytvořily architektky z helsinského studia Mer Arkkitehdit, Julia Hertell, Jenni Hölttä a Paula Leiwo. Zkušenosti nabraly v předchozích kancelářích a troufají si na letní chaty stejně jako na koncertní sály, věnují se navrhování nábytku, výstavnictví i odborným přednáškám. „Kvalita a individualita klienta, pro kterého pracujeme, jsou věci, které nám diktují, jak bude výsledek vypadat, ne povrchní trendy,“ shoduje se v tiskových materiálech tvůrčí trio.

Výsledek musí být nejen krásný a funkční, ale také ekonomicky únosný a ekologický. Při plánování se často musí počítat i s proměnlivým charakterem domu.

Fotogalerie

Majitelé zatím žijí trvale ve svém helsinském bytě a dům v Hanko využívají jen o víkendech a prázdninách, ale na důchod v něm chtějí žít celoročně. Vilu o výměře 210 metrů čtverečních začali užívat loni na konci května a stihli v ní už uspořádat několik rodinných oslav.

Nejde o první sídlo, které dámy ze studia Mer Arkkitehdit v městečku Hanko zrealizovaly. Inspirace tradicí a poctivou kvalitou staveb let dávno minulých, borovicových lesů a mořských vln, omývajících poetické městečko je znatelná i na této vile.

Dům s trojkřídlým půdorysem leží na jižní části velkorysé zahrady, vedoucí k moři. Původní lázeňskou vilu, ke které zahrada patří a stojí dnes v sousedství, navrhl na konci devatenáctého století slavný finský architekt Theodor Höijerin.

Exteriér vily je obložen stejně jako starší stavby ve čtvrti smrkovým dřevem. Světlá fasáda perfektně ladí se zinkovou střechou, ve které se odráží všechny odstíny oblohy a moře skandinávského letoviska.

Část střechy je upravená jako pochozí zelená zahrada. Skála vstupuje do interiéru jako přirozený doprovod každodenního života a je společně s klidnými výhledy na moře a do zahrady největší dekorací světlého interiéru.

Minimalisticky zařízené interiéry s úložnými prostorami vyrobenými na míru...

Minimalisticky zařízené interiéry s úložnými prostorami vyrobenými na míru neplánují majitelé nijak zahltit.

Každé křídlo má unikátní výhledy. Z obývacího pokoje se nabízí pohled do dáli na mořskou hladinu, západní trakt s jídelním koutem hledí na moře stejně jako do zeleně a poslední část do soukromí zahrady. Ze všech pokojů lze vyjít ven na dřevěnou terasu, která dům obkružuje a zvětšuje obytnou plochu. 

Přízemí vily se vstupem na pláž patří privátní část domu a ložnicím majitelů, v patře se odehrává společenský život. V domě jsou tři koupelny i technické zázemí s prádelnou se samostatným vstupem ze zahrady. Těsně vedle schodiště je instalován jednoduchý výtah, který zatím slouží na dopravení těžkých nákupů do patra, do budoucna ale počítá i s přepravou osob a není tak třeba se obávat pohybu po domě ve zhoršené kondici.

Největším kladem domu je fantastická hra světel, která společně s okolními skálami činí z pobytu ve vile naprosto unikátní a neopakovatelný zážitek. Obrazy a umělecká díla nahrazují výhledy, minimalisticky zařízené interiéry s úložnými prostorami vyrobenými na míru neplánují majitelé nijak zahltit, chtějí si užívat klid, který čistý prostor ve spojení s přírodou přináší.  

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Dřevostavba

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Život mezi tvárnicemi. Vila bez stěn s výhledem na nebe spojila rodinu

Prostor na jednotlivé zóny člení zejména bloky nábytku, včleněná patra,...

Předloni dokončená stavba ve městě Sumaré se pyšní architektonickými oceněními. Majitelé si ale nejvíce cení jeho...

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Dědictví skvěle vytěžil. Ze starého stavení má moderní venkovský dům

V zadní části zahrady rodina uchovala starou dřevěnou stodolu.

V maďarském Kapuváru se staré stavení konečně dočkalo. Proměnilo se v moderní venkovský dům pyšnící se krásnými výhledy...

Žižkovská restaurace vznikla místo dvou bytů, obchodu a sklepa

Prostor restaurace SOU100 na Žižkově vznikl vybouráním příček a spojením dvou...

Vytvořit na pražském Žižkově v činžovním domě z konce 19. století zajímavý interiér restaurace spojením sklepa, dvou...

Designový nábytek může pobavit a přitom být i funkční. Podívejte se

Designový nábytek nemusí být vůbec nudný, často mu nechybí humor a nadsázka. A...

Designový nábytek nemusí být vůbec nudný, často mu nechybí humor a nadsázka. A také barvy. Důkazem je dubnový veletrh...

Najdete na iDNES.cz