Dům ve tvaru srdce vznikal pět let. Výsledek majitele nadchnul

  1:00aktualizováno  1:00
Perfekcionalismus a důraz i na sebemenší detail. I tak lze charakterizovat tvorbu architektky Daniely Polubědovové. Obojí prokázala u svého návrhu domu ve tvaru srdce, s nímž zvítězila v soutěži Interiér roku 2017.

Dům ve tvaru srdce od architektky Daniely Polubědovové se stal absolutním vítězem v soutěži Interiér roku 2017. | foto: Filip Šlapal

Dům ve tvaru srdce na okraji Havlíčkova Brodu zvítězil nejen v kategorii Soukromý interiér novostavba, ale stal se i absolutním vítězem napříč všemi kategoriemi.

Zahradní pergola z dřevěných trámů kopíruje zvlněný tvar skleněné fasády a...

Zahradní pergola z dřevěných trámů kopíruje zvlněný tvar skleněné fasády a vytváří pomyslnou řasu nad “otevřeným okem” domu.

„Zadání investora a jeho koncová parcela na okraji města svou polohou i tvarem byly impulsem a inspirací k vytvoření organické formy pro nový rodinný dům. Projektu jsme začali od první chvíle říkat ´srdce´, protože vzniklý půdorys tento tvar zřetelně evokuje,“ vysvětluje architektka Daniela Polubědovová.

Navrhla nejen architektonickou podobu domu, ale i celý interiér a dokonce i zahradu. Každý detail je pečlivě vypracovaný, a odpovídá tak celkovému konceptu.

Inspirace přírodou

„Přírodní motivy se promítly i do vybavení interiéru nejen ve výběru zvoleného materiálu a barev, jako jsou staré dřevo, přírodní kámen, dřevěné masivní fošny, odstíny světle zelené, blankytně modré či temná zelená, ale i ve tvarosloví designových prvků,“ popisuje autorka.

Fotogalerie

Třeba kliky či zábradlí jsou odlité z hliníku ve tvaru reálných klacíku či větví, pro kování posloužily lístky břízy. Kladky koupelnových otopných žebříků byly odvozeny z dřevěných špalíků tak věrně, že na nich můžete počítat letokruhy.

Sám investor měl na stavbu s dispozicí 5+kk dva základní požadavky, a to vysoké stropy a také to, aby dům nabízel pocit bezpečí. Sám pak poskytl autorce dva velké benefity: důvěru a čas, nijak na ni nespěchal. Celý projekt od návrhu až po nastěhování tak trval pět let.

Čekání se vyplatilo, třeba i v tom, že po nastěhování byla také zahrada ve stavu „dokončení“, rostliny byly dostatečně vzrostlé. Tomu napomohlo i to, že architektka zvolila nejrůznější trávy, bambusy, popínavé rostliny a kameny. Výsledek tak připomíná japonskou zahradu, navíc vyžaduje minimum údržby.

Daniela Polubědovová vysoce hodnotí spolupráci s investorem, který se zapojil i do realizace stavby, zajistil třeba odlití speciálně navržených klik či zábradlí. 

Originální pojetí

V době, kdy většina architektů preferuje „energeticky úsporné“ kostky a kvádry, zvolila Daniela Polubědovová pro dům tvar, který při pohledu shora (či na půdorys) připomíná tvar srdce.

Hlavní obytný prostor s kuchyňským ostrůvkem a velkým jídelním stolem

Hlavní obytný prostor s kuchyňským ostrůvkem a velkým jídelním stolem

Dům usadila do svažitého terénu tak, aby jeho spodní část posloužila pro zázemí stavby (je zde umístěna garáž, technologie, dílna, prádelna, sušárna a podobně), horní část slouží jako obytná.

Vedle hlavního obytného prostoru jsou zde další čtyři pokoje, ložnice rodičů, dětský pokoj, pokoj pro hosty a pracovna. Ze všech místností lze vyjít přímo na zahradu, na dřevěnou terasu.

Kování klíčových dírek je odlité podle lístku z břízy, kliky podle větviček.

Kování klíčových dírek je odlité podle lístku z břízy, kliky podle větviček.

Organické tvary se promítly také do interiéru, k nepřehlédnutí jsou zejména v kuchyni propojené s jídelní a obývací části.

Dokonce se zde objevily i určité detaily z exteriéru, například povrch skříněk má „vlnkovitý“ povrch (typický pro tvorbu Daniely Polubědovové), obdobný, jaký se objevil na fasádě z odolného cortenového plechu. Ten „nestárne“ a je bezúdržbový.

O soutěži

Do dalšího ročníku soutěže Interiér roku se mohou hlásit architekti a designéři z České a Slovenské republiky od 1. 10. 2018. Vítězové budou vyhlášeni 2. dubna 2019 na závěr kongresu o bydlení, designu a architektuře Living forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“.
Autor:

Nejčtenější

Na předražený nájem neměli. Levný rodinný dům si postavili za dva měsíce

Novostavba stojí na okraji ekvádorského hlavního města Quito.

Ekvádorská tříčlenná rodina každý měsíc finančně krvácela. Manželé zaplatili přemrštěný nájem v hlavním městě Quito a...

Pro sebe a manželku postavil dům. Na focení si přizval svůdné krásky

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský...

Elegantní řadovou novostavbu si postavil pro sebe a svou manželku brazilský architekt Carlos Café v hlavním městě...

Rodinný dům se obejde bez klimatizace. Před vedrem jej chrání žaluzie

Hliníková pergola zastiňuje a chrání prostornou terasu, u oken byly využity...

Rodinný dům podle vlastních představ je splněním snu čtyřčlenné rodiny v malebné vesničce na Valašsku. Rodina dříve...

Deset let šetrných budov v Česku: podívejte se na ty nejlepší

2015 - LIKO-Noe: projekt ve Slavkově je ukázkou kancelářské budovy budoucnosti....

Před deseti lety byla otevřena centrála ČSOB v Radlicích, první certifikovaná šetrná budova. Ve stejném roce vznikla z...

Rodina s dětmi utíká před horkem do domu na pláži. Má fasádu z cedru

Střecha domu připomíná tvarem surfovací prkno.

Uběhlo sedm let, co severovýchod Spojených států ochromila tropická bouře Sandy a zpustošila rozsáhlé oblasti včetně...

Další z rubriky

Nejlepší stavby se koncentrují v Praze, podívejte se na některé z nich

Multifunkční a experimentální soubor Centrum současného umění DOX, Petr Hájek...

Do užšího výběru na Českou cenu za architekturu nominovala mezinárodní porota čtyřiatřicet děl ze 186 přihlášených....

Rodinný dům si postavili v Neveklově. Je pohodlný, vzdušný a plný světla

Ideální rodinný dům, který může být vhodný pro každého, neexistuje, prohlašují...

Ideální rodinný dům, který může být vhodný pro každého, neexistuje, prohlašují architekti Atelier Kunc Architects....

Rozvlněné bytové věže na Žižkově ještě nestojí a už bojují s výhradami

Vítězný návrh Evy Jiřičné na proměnu oblasti telekomunikační věže na Žižkově....

Ještě není podkladová studie, a už se ozývají výhrady. Rozvlněné obytné věže od Evy Jiřičné v Olšanské ulici, které...

Najdete na iDNES.cz