Uprostřed borového lesa si postavili dům z betonu. Vydrží desítky let

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina pana Kunimota si v japonské prefektuře Nagano postavila neuvěřitelný víkendový dům. Vypadá jako kombinace šnečí ulity, dřevěné hobliny a kosmické lodě. Futuristickou stavbu, která by měla beze změny přečkat desetiletí, vytvořil tokijský architekt Kotaro Ide ze studia ARTechnic architects.

Rodina pana Kunimota si uprostřed lesa postavila neuvěřitelný víkendový dům. | foto: Nacasa & Partners Inc.

Na parcele uprostřed lesa nedaleko města Karuizawa v prefektuře Nagano vyrostla železobetonová konstrukce dvoupatrové rodinné víkendové vilky. Pozemek je na japonské poměry pohádkově velký: má 1 711 metrů čtverečních.

Dům slouží tokijské rodině jen jako rekreační sídlo, ve kterém mohou v klidu relaxovat. Z domova jsou zde hodinu jízdy šinkansenem. Hlavním přáním majitelů byl právě klidný pobyt v přírodě a možnost věnovat se sobě, bez nutnosti práce a neustálých oprav na stavbě.

Záměr majitelů byl od začátku jasný: uchovat a opečovávat jedinou jedličku, která roste uprostřed borového lesa. Všechno ostatní se dále dělo jen okolo ní.

Dům uprostřed lesa

V říjnu roku 2005 začalo plánování, stavba pak trvala dva roky, od září 2006 do května roku 2008. Organický tvar domu byl jediný možný. Cokoliv méně jemného a ladného by působilo na lesní parcele příliš tvrdě a nepřístupně.

Architekt Kotaro Ide proto zvolil poměrně netypickou, ale do zdejšího náročného klimatu s celoroční vysokou vlhkostí a nízkými teplotami velmi vhodnou koncepci stavby z železobetonu.

Původní záměr, vytvořit dům ve tvaru připomínajícím bumerang ale bohužel nevyšel – proti byl rozpočet rodiny, konstrukční omezení a dokonce i předpisy, které v této rekreační lokalitě přesně vymezují maximální možný poměr zastavění plochy parcely.

Po několika dalších návrzích nakonec vznikla dvojice oválů, kde nejvyšší má 6,45 metru a křivky železobetonu jsou na vrcholu široké 35 centimetrů a postupně do stran nabývají na síle až do šíře 75 centimetrů. Ovály dostaly speciální penetrační nátěr a společně se zvýšenou podlahou, která je až jeden a půl metru nad úrovní terénu, eliminují možnost vlhnutí vilky.

Zastavěná plocha parcely je zhruba 274 metrů čtverečních, což splňuje místní limit, který nařizuje zastavět maximálně dvacet procent pozemku. Užitná plocha domu je téměř 330 metrů čtverečních.

Dům každému připomíná něco jiného -  šnečí ulitu, dřevěnou hoblinku nebo

Dům každému připomíná něco jiného - šnečí ulitu, dřevěnou hoblinku nebo kosmickou loď.

Důležitými body v zadání byla i bezpečnost a ekologičnost stavby, která je obývána jen nárazově. Architekt Kotaro Ide nechal nainstalovat biometrický zámek a bezpečnostní systém.

Kromě dokonalého zateplení oválů je topení vedeno podlahou, kde vznikla díky oblé stěně jakási tepelná kapsa, ve které se výborným způsobem kumuluje teplo a teplý vzduch z ní proudí i okolo velkých oken a prosklení. Topení je natolik inteligentní, že klesnou-li teploty pod nulu, samo spustí antimrznoucí vytápěcí režim.

Automatické procesy doplňuje i snadné užívání elektrického a mechanického systému, kdy lze celý dům ovládat centrálně pouhými třemi tlačítky. Nemůže se tak stát, že při chvatném opouštění chaty majitelé zapomenou na některý ze spotřebičů nebo zabezpečit vchody.

Nábytek je vyrobený z dubového masivu v přírodním nebo bílém krycím laku.

Nábytek je vyrobený z dubového masivu v přírodním nebo bílém krycím laku.

Ve vile je vše potřebné blízko po ruce a prostory jsou propojené. Přízemí patří rodině, je zde velkorysý obytný prostor s kuchyní, jídelnou a pokojem. V přízemí jsou také šatny, úložné prostory a ložnice majitele. V patře jsou dva dětské pokojíky a pokoj pro hosty s vlastní šatnou.

Většina nábytku byla vyrobena na míru. Rozměrná sedací souprava, kuchyňská linka vybavená spotřebiči značek AEG a Gaggenau, i šatní skříně tak dokonale korespondují s oválem ulity.

Nábytek je z dubového masivu v přírodním nebo bílém krycím laku. Podlahy jsou z třešňového dřeva. Červený nádech podlahoviny se opakuje na moderních polstrovaných křesílkách v jídelně.

Barevnou kompozici pak dokonale vyvažuje zeleň okolní přírody, která je díky velkým proskleným plochám všudypřítomná. Prvek oválu respektují svítidla vyrobená na míru, v prostoru umístěný krb i koupelnová sanita a armatury. Ty pochází od značek Toto a Dornbracht.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Barvy, které vás pozitivně naladí a zbaví vás třeba i stresu

Medově hnědá uklidňuje, stimuluje a dodává energii. Je barvou roku 2019.

Na jaře mívá většina lidí touhu něco změnit. To platí i o interiéru, v tomto období se nejčastěji maluje, mění se...

Pět nejlepších evropských staveb roku 2019: uspěla klinika i panelák

Finalista soutěže Mies van der Rohe Award: kongresové centrum ve tvaru obřího...

Letošní prestižní cenu Miese van der Rohe mají šanci získat psychiatrická klinika v belgickém Melle, terasovitá galerie...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Najdete na iDNES.cz