Pro svou rodinu postavil skvělou dřevostavbu. Je to obyčejná stodola

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé Shane a Holly Pavonettiovi se usadili v Austinu v Texasu a hned po svatbě se vrhli na stavbu domu. Nové bydlení si postavili za pár měsíců. Jejich originální domov, ve kterém spojili americký venkov i kosmopolitní New York, se dá v budoucnu jednoduše upravit.

Stavba o rozměru 150 metrů čtverečních je na místní poměry skromným domovem. | foto: Pavonetti Design

Manželé nesnášejí provizorní řešení, jsou přesvědčeni, že náprava věcí pak stojí mnohem víc peněz a času. „Typickým příkladem jsou hodiny strávené na masážích, kde si necháváme napravit záda z rozbolavělé noci na špatné posteli,“ vysvětlil pro iDNES.cz architekt Shane Pavonetti.  

Pro mladé manžele je nejdůležitější praktičnost, pohodlí a snadný každodenní provoz. Kompromisy proto nepřicházely v úvahu. Jejich prostá a jednoduchá patrová dřevostavba má obdélníkový půdorys a ozvláštňují ji velká tabulková okna, která dodala bydlení originální industriální nádech.

Dřevostavba z Texasu

Od vchodových dveří se přímo vstupuje do jídelny a obývacího pokoje s kuchyní. Za kuchyňskou linkou se skrývá technická místnost a toaleta. Z obývacího pokoje vedou schody do patra, kde se z malé galerie pokračuje do koupelny a ložnic. 

Obytný prostor působí díky dvojnásobné výšce stropu velkoryse a téměř loftovým dojmem. I to byl jeden z původních motivů a přání.

Zcestovalí manželé se nemohli rozhodnout mezi životem v bytě nebo v rodinném domku. Nakonec převážily devízy života v domě se zahradou, detaily městského bydlení se ale rozhodli alespoň inspirovat.

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

Dům v klidné rezidenční čtvrti v Zahradní ulici texaského Austinu vybočuje z řady naleštěných amerických rodinných vilek typického předměstí nejen svým dosavadním vzhledem, ale i plány do budoucna.

„Stavba o rozloze 150 metrů čtverečních je totiž na místní poměry skutečně skromným domovem,“ říká Shane Pavonetti, který by chtěl alespoň tři děti. Po jejich narození prý postaví na jižním konci pozemku samostatnou jednotku, ve které bude ložnice rodičů s kompletním zázemím.

Nyní jsou dva z budoucích dětských pokojíků v patře prozatím spojené v jeden velký, ve kterém mají majitelé ložnici.

V přízemí se pokračuje přímo od vchodových dveří do jídelny a obývacího pokoje,...

V přízemí se pokračuje přímo od vchodových dveří do jídelny a obývacího pokoje, který je propojený s kuchyní. Na fotografiích jsou majitelé domu: manželé Shane a Holly Pavonettiovi.

Nábytek je vyrobený na míru a dokonale vyhovuje požadavkům rodiny. Holly, která je zapálenou kuchařkou a v kuchyni tráví každý den, měla nejvíce požadavků právě na zařízení této místnosti. Přála si vyšší linku, měří totiž 180 centimetrů a také subtilní otevřené police namísto masivních skříněk s dvířky. Varnou desku má umístěnou směrem do obytného prostoru, aby byla i při vaření v kontaktu s manželem či návštěvou.

Ocelové schodiště včetně zábradlí architekt nejen vymyslel a navrhl, ale za pomoci svého otce také postavil. Zajistil výrobu kovových tabulkových oken i jejich nástřik, podílel se i na přípravě venkovních a interiérových dveří. Ty jsou jedním z klíčových prvků, které domu dodávají originální tvář. Černobílý interiér doplněný přírodním dřevem oživují právě barvy na dveřích: vstupní jsou ostře červené, v patře vedou do jednotlivých pokojů a koupelny dveře modré, zelené, žluté.

Retro nádech nábytku má na svědomí Holly. Jednotlivé kousky pečlivě vybírala v obchodních nábytkářských řetězcích i na internetových aukcích a společně s manželem je pak upravovali k obrazu svému.

S venkovsky působící kuchyňskou linkou tak příjemně kontrastuje městský tmavý jídelní nábytek, komody nebo umyvadla do interiéru jednotně začleňují trnože a podstavce vyrobené na míru z černě lakovaného nerezu. Svítidla, textil a drobný nábytek nasbírala Holly při svých cestovatelských výpravách po celém světě. Manžele tak obklopují suvenýry z Mexika, severní Afriky a Indie.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům s nádhernými výhledy je plný dřeva, díky sklu má i spoustu světla

Velká rohová pohovka je dominantou odpočinkového prostoru, lze z ní obdivovat...

Někteří architekti řeší stavbu i interiér, ale to jsou spíš výjimky. Majitelé se proto obracejí na interiérové...

Jak se staví sen rok poté. Nové bydlení změnilo život mnoha rodinám

Příběh babičky a jejích dvou vnoučat: z úzké kuchyně a ložničky vznikla obytná...

Další ročník televizní show Jak se staví sen – extra začal návratem do rodin, kterým pořad pomohl v předchozím roce....

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Další z rubriky

Panelák, můj domov. Projděte se po legendárních pražských sídlištích

Dům v Zelenohorské ulici je se svou délkou 340 metrů pomyslným králem všech...

Rozlehlá pražská sídliště si v posledních letech oblékla důstojnější kabát díky revitalizacím, šedivou barvu vystřídaly...

O čtyřicátnici, kterou měl či má doma snad každý, je stále zájem

Design tohoto známého kusu nábytku navrhl Gillis Lundgren (1929 – 2016),  jeden...

Designové ikony mívají jednu nevýhodu, jejich cena nebývá právě nejnižší. Přesto se najdou kousky, které patří ke...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Najdete na iDNES.cz