Pátek 21. února 2020, svátek má Lenka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 21. února 2020 Lenka

Geniální proměna. Z kontejneru postavila neuvěřitelně krásný domeček

  1:00aktualizováno  1:00
Stacey Hillová z Texasu se zamilovala do ekologických domů z přepravních kontejnerů. Jeden takový si pořídila pro své dcerky a návštěvy. Na zahradě domu, ve kterém bydlí, ho postavili architekti ze studia Poteet.

O interiérové dekorace a obrazy i sochy na trávníku před kontejnerem se postarali přátelé Stacey. | foto: Chris Cooper

Stacey Hillová ze San Antonia žije se svou rodinou v komunitě umělců v domě přestavěném z bývalých skladištních prostor. Před lety ji uhranuly přestavby a stavby z velkých přepravních kontejnerů.

Pak se Stacey naskytla možnost postavit na společné zahradě domek pro její dvě dcerky, ve kterém by zároveň mohly přespávat časté návštěvy. Okamžitě bylo jasné, že řešením bude kontejner.

Se stavbou jí pomohli přátelé z architektonického studia Poteet v čele s Jimem Poteetem. Na 30 metrech čtverečních se jim podařilo vytvořit velmi originální bydlení. 

Polovina přestavěného kontejneru je využívána jako klasický zahradní domek s úložnými prostory.

Polovina přestavěného kontejneru je využívána jako klasický zahradní domek s úložnými prostory.

Přepravní kontejner stál sto tisíc korun

Dvanáct metrů dlouhý a dva a půl metru široký kontejner usadil na místo jeřáb. Další manipulace již nebyla nutná. Téměř nový, přepravou nedotčený kontejner (zámořskou plavbu absolvoval jen jedenkrát) byl dopraven z texaského přístavu La Porte nedaleko Houstonu. Včetně dopravy přišel na necelých sto tisíc korun.

Podle Stacey byla celá nákupní transakce až překvapivě snadná. Zaplatila kreditní kartou a obratem byl její nový dům přistaven na zahradu. Peněženku ale Stacey musela vytáhnout ještě mnohokrát. 

"Nechtěla jsem na přestavbě šetřit. Chtěla jsem dokonalý výsledek, a tak jsme u všeho volili vždy dražší provedení," svěřila se americkému magazínu Dwell s tím, že ji konečná cena přece jen zaskočila. Dalšími výdaji, které byly s přestavbou spojené, se totiž náklady téměř ztrojnásobily.

Stavba je kompletně ekologická

Stacey si přála ekologickou přestavbu, při které se šetrně zachází s přírodními zdroji a je ohleduplná vůči životnímu prostředí. Také se rozhodla vdechnout nový život věcem, jejichž původní smysl a účel byl jiný. Součástí byla i recyklace materiálů.

Odizolování střechy napomohlo její osazení zelení, trávou, květinami a skalničkami.

Odizolování střechy napomohlo její osazení zelení, trávou, květinami a skalničkami.

Díky použití polyuretanové izolační pěny byla zajištěna tepelná nepropustnost plechového kontejneru, ve kterém by se jinak v létě nedalo vydržet horkem a během zimních měsíců chladem. Střechu izoluje vysazená tráva, květiny a skalničky. Přáním majitelky byla i instalace solárních panelů, ale ty už pro ni byly příliš finančně náročné.

Kontejner s terasou stojí na základech postavených z recyklovaných telegrafních sloupů a ocelových rámech s větracím systémem z recyklovaných plastových lahví. Venkovní světla na terase kontejneru vznikla recyklací disků z kol od traktoru. Podle studia Poteet ale není toto využití v jižním Texasu nic neobvyklého. Designéři barevně sladili traktorové disky s modrou barvou stěn kontejneru.

Modrý kontejner zdobí velké skleněné plochy a bambus

Největší zásluhu na efektní a moderní podobě přestavby kontejneru mají velké prosklené plochy. Pustily dovnitř množství přirozeného světla a zároveň slouží jako vstup do domku přes venkovní terasu.

Pochvaluje si je i Stacey. "Velká okna a posuvné dveře jsou v tak malém prostoru fantastické. Když sedím uvnitř, připadá mi díky nim i náš malý kontejner obrovský." Zároveň přiznává, že v létě tráví v kontejneru a na jeho terase víc času než doma.

Obklady z ostře červených panelů jsou v miniaturní koupelně i za umyvadlem v hlavní obytné místnosti.

Obklady z ostře červených panelů jsou v miniaturní koupelně i za umyvadlem v hlavní obytné místnosti.

Polovinu přestavěného kontejneru rodina využívá jako klasický zahradní domek s úložnými prostory. Zadní část kontejneru by měla v budoucnu obrůst stále zelenou popínavou dřevinou nebo vínem.

Architekti neodepřeli ostře modrému námořnímu kontejneru další barvy ani v interiéru. Jako neutrální základ zvolili kvalitní bambusovou podlahu, kterou použili i na obložení stěn. Na přirozeném odstínu dřeva mohou barvy více vyniknout. Navíc se plochy bezproblémově udržují a déle vypadají jako nové.

V miniaturní koupelně s toaletou a za umyvadlem v hlavní obytné místnosti jsou na stěnách obklady z ostře červených panelů. Prostor není zahlcený nábytkem, pro potřeby hostů je současné vybavení dostačující.

K odpočinku slouží pohodlné lůžko, přes den využívané jako pohovka, dále odkládací stolek a relaxační křesílko. Červený plastový zahradní nábytek na terase výborně kontrastuje s modrou barvou domku.

Manželé Hillovi na terase svého zahradního domku.

Manželé Hillovi na terase svého zahradního domku.

O interiérové dekorace, obrazy a sochy na trávníku před kontejnerem se postarali přátelé Stacey: výtvarníci John Mata, Kimberly Aubuchonová, Chris Sauter a Cruz Ortiz. Velké červené písmeno X je ze štítu čerpací stanice Texaco.

Majitelka je z výsledku nadšená. "Díky kontejnerovému domku a jeho koupelně, ve které se používá dešťovka, a ekologické toaletě jsem si uvědomila, že i v naší domácnosti je prostor pro ohleduplnější život. Začala jsem kompostovat odpad a plánuji koupit další dvě nádrže na vodu. Jakmile jednou začnete přemýšlet o tom, jak se lépe chovat ke svému životnímu prostředí, už vás to nikdy neopustí," říká Stacey Hillová.

Dům na pláži na Šrí Lance je postavený z kontejneru.

Dům na pláži na Šrí Lance

Kontejner, vojenské bedny a fošny: dům na pláži

Světovým trendem využívání přepravních kontejnerů k bydlení se nechal inspirovat i architekt Damith Premathilake. Původní myšlenku šetrného stavění a žití ale dovedl ještě dál a při stavbě domu na pláži použil jen recyklované materiály, které našel. V Maduru Oya na Šrí Lance tak postavil z fošen z bývalých vojenských beden a starého kontejneru dům s terasou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Peněz měli málo. Domov pro rodinu postavili svépomocí a je to nádhera

Když vás při vytváření domova netlačí termíny, ale rozpočet, pak neplýtváte metry, zjednodušujete tvary, volíte prosté...

Dům vyšel rodinu na dva miliony korun. Má všechno, co si lze přát

Na okraji bosenské obce Nahorevo, která leží osm kilometrů od Sarajeva, vyrostla moderní rodinná vilka. Architekti ze...

Zpěvák Vladimír Kerndl přeměnil ruinu na ráj s jezerem a jazz klubem

Před devatenácti lety se zpěvák Vladimír „Laďa“ Kerndl rozhodl na Blanensku opravit totálně rozpadlý starý statek....

Po rekonstrukci vznikly ve vile tři neuvěřitelné byty pro tři rodiny

Občas se dějí zázraky. Tedy skoro zázraky. To tehdy, když se setkají a spojí tři rodiny, aby si na atraktivní pražské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak se staví sen v „retro bytě“, kde se čas zastavil před čtyřiceti lety

Těhotná Věra měla před svatbou, přesto ji partner a otec dítěte napadl. Ze svatby sešlo, matka samoživitelka moc veselý...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky
Premium

Pokud chce mít člověk hezký interiér, musí se mi otevřít, říká designérka

Základem spolupráce interiérového designéra a klienta musí být vzájemný respekt. „Někdy totiž narazíme na věci, které...

Po rekonstrukci vznikly ve vile tři neuvěřitelné byty pro tři rodiny

Občas se dějí zázraky. Tedy skoro zázraky. To tehdy, když se setkají a spojí tři rodiny, aby si na atraktivní pražské...

Fantastický nápad. Dům se šikovně procpal mezerou mezi domy

Mezeru mezi dvěma londýnskými domy zaplnil unikátní „výplňový dům“, který je široký pouhých 3,35 metru. Na trhu se...

Premium

Kamínky i vlnitý plech. Dramatická stavba je bez přestání bičována větry

V západní části Islandu leží národní park Breiðafjörður Nature Reserve, který je chráněn organizací UNESCO....

Najdete na iDNES.cz