Nového domova si tříčlenná rodina váží. Domku vládne březová překližka

  1:00aktualizováno  1:00
Architekt Tobin Smith a jeho těhotná žena, designérka Hayley Smithová, se letos na jaře nastěhovali do svého nového domku. Nemovitost stojí v městě Christchurch na Jižním ostrově Nového Zélandu a má rozlohu 80 metrů čtverečních.

Architekt a designérka kladou na prostředí, ve kterém žijí, velký důraz. Nechtěli prostor zaneřádit zbytečným nábytkem a lacinými kousky. | foto: CoLab Architecture

Manželé nehodlali za bydlení utrácet obří částky. Vlastních skromných osmdesáti metrů čtverečních si váží a užívají si čerstvě narozeného miminka.

Za projektem domku stojí kancelář CoLab Architecture, kterou Tobin Smith založil společně se svým kolegou Blairem Patersonem. Pro naše klienty jsme přestavovali několik bývalých dělnických domků z koloniální éry, v jednom starém jsme dokonce několik let bydleli v pronájmu. Společně se založením rodiny přišla chvíle, kdy jsme se rozhodli pořídit si jeden doopravdy vlastní domov, ale ve stejném stylu,“ vysvětluje Tobin Smith, jak v nich postupně zrálo rozhodnutí na stavbu moderní dělnické stavby.

Fotogalerie

Zvenčí pro kolemjdoucí černý a nenápadný, uvnitř pro rodinu bílý a jasně zářivý, takový je koncept novostavby. Dům má jednoduchý a klasický tvar a půdorys, je postaven z tradičních a funkčních materiálů. Základní obdélník Tobin rozdělil na polovinu a oba bloky mírně posunul.

Vznikl tak dvouzónový dům. Na zádveří je těsně napojený obývací pokoj s obytnou kuchyní a jídelnou s přímým vstupem na zahradní terasu. Druhá část je privátní a klidná, odkloněná od hluku ulice, chodbou oddělená od zbytku domu. Je v ní ložnice rodičů, dětský pokoj a koupelna. „Díky nedostatku financí a malé parcele vznikla velmi čistá stavba,“ pochvaluje si výsledek Tobin.

Část zařízení domku putovala s mladou rodinou z předchozího podnájmu, ostatní vybavení je vyrobené na míru. Architekt s designérkou kladou na prostředí, ve kterém žijí, velký důraz. Nechtěli relativně malý prostor zaneřádit zbytečným nábytkem a lacinými kousky.

Vybírali mezi světovými designovými a nadčasovými ikonami: židle v jídelně jsou od Arne Jacobsena, který je navrhl pro firmu Republic of Fritz Hansen, nad jídelním stolem se vznáší svítidlo Fly od značky Kartell, obytné místnosti doplňují křesílka od manželů Eamesových a v dětském pokoji najdete stoličku ve tvaru slona, kterou stejná dvojice navrhla pro firmu Vitra už před sedmdesáti lety.

Dům má celkovou rozlohu osmdesát metrů čtverečních.

Dům má celkovou rozlohu osmdesát metrů čtverečních.

V policích knihovny jsou drobné a stylové dekorace, které najdete ve světových showroomech i muzeích, a suvenýry z cest, na zahradě jsou černé stohovatelné židle od Vernera Pantona. Vtip majitelé nezapřou ani volbou odkládacího stolku, jmenuje se Šedá opice a navrhl jej španělský designér Jaime Hayón pro značku BD Barcelona.

Celek je vyladěný do přírodních a neutrálních barev. Obývacímu pokoji dominuje nažloutlá barva březové překližky, ze které je jak kuchyňská linka, tak na ni napojená obytná stěna s knihovnou. Majitelka si prý původně přála použít na celou kuchyni čistě bílou barvu, včetně armatur a kování. V kombinaci s běloskvoucími podlahami, které vyměřil, položil a nalakoval sám Tobin, by ovšem pokoj vypadal příliš sterilně.

Tobin svépomocí také položil betonové čtverce na terase domku a upravil miniaturní zahrádku. Aby dvojice vyhověla černobílému ladění domku a nepřestřelila rozpočet, došlo i na další domácí práce. Hayley například natírala velké terakotové květináče černou barvou, protože takovým postupem vyšly levněji než černé originály.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Matěj Stropnický zachraňuje zámek. Každou neděli jej otevírá veřejnosti

Zámek Osečany je státem prohlášenou kulturní památkou a chátrá od revoluce, kdy...

Matěj Stropnický opustil politiku a přesídlil na venkov do Osečan, kde si s partnerem Danielem Krejčíkem pořídili...

Skromný domek proměnili na nádhernou vilu. Je to jejich životní dílo

Plastický chirurg Marius Barstad a jeho žena si nechali přestavět luxusní sídlo...

Norský pár seniorů snil o velkolepých výhledech na moře. Přání se jim splnilo. Dnes si užívají krásnou severskou...

Jak se staví sen: přestavbu nejen jádra zvládli designéři za pět dní

Ohavné jádro zmizelo, místo toho dostala rodina vyzděnou koupelnu s velkým...

Janě nebylo ještě padesát, když se stala maminkou dvojčátek, Amálky a Rozárky. Přesněji pěstounkou, protože děti...

Úraz manželky vše změnil. Skvělá dřevostavba vyřešila všechny problémy

Neobvyklý půdorys vytváří neotřelá zákoutí, tím nejútulnějším je „náruč“...

Helena a Jan potřebovali domov bez výškových rozdílů a překážek, semknutý se zahradou a tak akorát velký pro dva....

Byt v činžovním domě je plný světla. Je připravený na další děti

Množství a kvalita denního světla – tento faktor sehrál při výběru nemovitosti...

Spolupráce investorky a architektky začala u tohoto bytu mnohem dříve, než bývá zvykem, a to již při výběru...

Další z rubriky

Důmyslné úložné prostory vyřešily všechny problémy. Rodina je nadšená

Nápad, jak využít velkokapacitní skříňovou soustavu jako tradiční bytové jádro,...

Pětičlenná rodina McDougalových bydlí v historickém domě na předměstí San Francisca. Dlouhá léta toužili manželé po...

Rodina si postavila dům s rozhlednou. Na procházky už se nikomu nechce

Novostavba stojí v centru jihokorejského města Kwangdžu.

Malířka, architekt a jejich dvouletý chlapeček často za celý den nevyjdou z domu. V jejich nové vile v centru...

Čím je unikátní vermikompostér s žížalami, křeslo či vysavač

Pro společnost Plastia navrhl vermikompostér  český architekt a designér,...

Při nákupu zařízení do bytu se lze řídit výsledky nezávislých testů, důležitým aspektem bývá i ocenění za design. Dávno...

Najdete na iDNES.cz