Chatu si postavili uprostřed krásné přírody. Hotovo měli za pár měsíců

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé na prahu padesátky zdědili pozemky v malebné zátoce Jižního ostrova v Marlborough Sounds na Novém Zélandu. Rozhodli se zde trávit chvíle volna a odpočinku. Od wellingtonského studia Parsonson Architects si nechali postavit elegantní chatu, ze které je výhled na průlivy a ostrůvky.

K domu lze dojet autem i připlout lodí z nedalekého městečka Picton. | foto: Paul Mcredie

Uprostřed novozélandské přírody vznikl unikátní rekreační dům manželů Billa Musgrova a Christiny MacKayové. Dům stojí na okraji jílovitého pozemku, který patřil k rozsáhlé farmě Billových rodičů.

Christina původně vyučovala rétoriku a drama na konzervatoři, dnes má společně s manželem pražírnu kávy a řetězec kaváren. Jablka ale nepadla daleko od stromu: starší syn Dan je herec a dcera Sophie je televizní a filmová producentka.

Dům na Novém Zélandu

Dům daleko od města, využívaný jen jako bydlení přes víkendy a o prázdninách, si vysnili už před lety. Dlouho se ale nemohli dostat k jeho realizaci.

Zděděné pozemky vše vyřešily. Manželé si během pár měsíců vybrali architekta, se kterým vytvořili návrh nového sídla a za tak krátkou dobu i dům postavili a svépomocí zařídili.

Vybrali si architektonické studio Parsonson Architects vedené Geraldem Parsonsem z Wellingtonu, hlavního města Nového Zélandu. Studio funguje od roku 1987 a chlubí se desítkami prestižních ocenění.

Stavba je maximálně šetrná k nádherné přírodě a zalesněným horským vrcholkům a kopcům. Na úbočí jednoho z nich stojí dvojice vzájemně propojených obytných pavilonů. Jejich dispozice využívá umístění ve svahu a zeleni.

Kácet stromy jen v absolutně nezbytném případě – tak zněl jasný požadavek ze strany majitelů. Billova rodina se s láskou a péčí o zeleň stará již od 30. let minulého století a byla by tak sama proti sobě, kdyby najednou začala s opačnými postupy.

Kromě přírodního dřeva a výrazné hliníkové linie rámů oken je prostor doplněn o

Kromě přírodního dřeva a výrazné hliníkové linie rámů oken je prostor doplněn o zemitě béžové a mořské modré tóny barev na nábytku a textilu.

Níže položená část domu je soukromá, má čtyři ložnice, koupelnu, technické zázemí a prádelnu. Z druhé, společenské části domu jsou krásné výhledy daleko do okolí nad korunami stromů.

Může se hodit

Chtěli byste vyrážet pravidelně na víkendy pryč z ruchu města? Pomocí Reality.iDNES.cz si z pestré nabídky chat a chalup určitě vyberete.

A to hlavně díky velkoryse proskleným stěnám kuchyně, jídelny, obývacího pokoje, herny a dvou teras, na kterých rodina tráví nejvíce volného času. V obytném prostoru je i kout pro velkou zálibu rodiny – samostatnou knihovnu. Kuchyňskou část pak doplňuje spižírna.

Dům si dvojice zařídila sama. Architekti jim pomohli jen s vestavěným nábytkem, kuchyní a koupelnou. Například sehnat pořádný kulečníkový stůl trvalo mnohem déle, než původně plánovali. Nakonec ho našli v pozůstalosti v jedné z nedalekých vesnic.

Kácet stromy jen v absolutně nezbytném případě – tak zněl jasný požadavek ze

Kácet stromy jen v absolutně nezbytném případě – tak zněl jasný požadavek ze strany majitelů.

"Trochu jsme si hledání možná zkomplikovali tím, že jsme chtěli kulečník, na kterém se už hrálo. Ne nový kus bez historie, ale stůl, který si bude pamatovat pořádnou řádku zápasů," přiznal iDNES.cz Bill Musgrove.

V honu za dokonalostí se majitel domu naučil truhlařit. Jedním z kousků, které vznikly v jeho dílně, je i jídelní stůl. Obrazy, které zdobí obývací pokoj, pochází od výtvarnice Marian Maguireové z autorského cyklu litografií Odysea kapitána Cooka. Podlahy jsou z eukalyptového dřeva. 

Nejen linie domu, ale i interiérové zařízení je elegantní a nevtíravé. Kromě přírodního dřeva a výrazné hliníkové linie rámů oken je prostor doplněn o zemitě béžové a mořské modré tóny barev na nábytku a textilu.

K domu lze dojet autem i připlout lodí z nedalekého městečka Picton. Christina MacKayová říká: "Dům nedělá radost jenom nám, ale i lidem, kteří na lodi projíždějí okolo. Už nás navštívili i lidé plující kolem. Přišli nás pozdravit a přinesli občerstvení. Velmi rádi jsme s nimi strávili večer a dokonce je i přes noc ubytovali. Takovéto spontánní události ze srdce milujeme."

Jižní ostrov v Marlborough Sounds na Novém Zélandu

Jižní ostrov v Marlborough Sounds na Novém Zélandu

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Postavili si skvělou dřevostavbu s jezírkem. Topí elektrickými fóliemi

Koupací jezírko plánují dokončit letos. Je dostatečně velké a doplněné...

Občas je dobré nenechat se svést stereotypy. Na opačném konci pozemku (tedy ne u cesty jako sousedé) možná budete mít...

Prázdné domy lákají. Touha po levné senzaci může být pro urbex smrtelná

Pokud místo projde demolicí, fotky fanoušků urbexu obvykle zůstávají jedinou...

Znáte ten pocit, když začne pracovat adrenalin? Tepny přepravují okysličenou krev rychleji, oči i uši pracují na...

Nej rodinný hotel Evropy má 8 pokojů a stojí uprostřed Hostýnských vrchů

Hotel Villa Memories stojí uprostřed Hostýnkých vrchů.

Afrikou inspirované útočiště v srdci moravského venkova. Tak pořadatelé soutěže Boutique Hotel Awards charakterizují...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Kvůli zařizování bytu změnila majitelka zaměstnání. Dělá, co ji baví

Šedou zaoblenou pohovku v retro stylu ladící s křesílkem pomohla mladé dvojici...

Když máte štěstí a získáte možnost pracovat v oblíbeném obchodě, ovlivní to i váš domov. Tak jako se to stalo v případě...

Další z rubriky

Třípodlažní byt pořádně prokoukl. Je bez sádrokartonu a plný světla

Při vstupu do bytu je obývací pokoj, jídelna a kuchyňský kout.

Slavné slovenské studio GutGut proměnilo starší třípodlažní mezonet v Bratislavě. Architekti odstranili vrstvy...

U Lipna si postavili novou chalupu. V šumavských hvozdech našli ráj

Poloroubenka svou polohou na pozemku respektuje svah a kopíruje terén.

V poloroubence pobývají Michaela,Tomáš a jejich děti již třetím rokem. Obklopeni šumavskou přírodou a tichem v ní moc...

Rodina vsadila na praktické nápady, v domě se dá konečně dýchat

Pohled na dům ze zahrady: dvoupatrová skleněná přístavba má ocelovou...

Řadovka v newyorském Brooklynu z konce 19. století dlouho čekala na rekonstrukci. Čtyřčlenná rodina s mladou...

Najdete na iDNES.cz