Tři roky stačily. Zamilovaná dvojice opouští vysněný dům v pralese

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý australský architekt Jesse Bennett společně se svou ženou, designérkou Anne-Marie Campagnolovou, si postavili unikátní vilu. Stojí v chráněném území Gondwanských deštných pralesů. Nyní unikátní stavbu opouští a nabízí ji dalším zájemcům.

Mladý australský architekt Jesse Bennett společně se svou ženou, designérkou Anne-Marie Campagnolovou, vytvořili unikátní stavbu rodinné vily. | foto: planchonellahouse.com

„Chtěli jsme si zpříjemnit život tak, že si ho zjednodušíme a budeme blíž přírodě,“ popisuje majitel a spoluautor vily architekt Jesse Bennet. Takový byl plán, který stál před pěti lety na začátku celého projektu.

Jesse a Anne-Marie celý rok intenzivně hledali vhodný pozemek ke stavbě, než konečně narazili na výjimečnou zelenou parcelu o rozloze 4 818 metrů čtverečních ležící deset minut jízdy od queenslandského přístavního města Cairns. Poloha místa ve svahu uprostřed bujné vegetace, s výhledem na vrcholky kopců, vybízela ke stavbě domu, jenž se přizpůsobí terénu. 

Fotogalerie

Jesse Bennet vytvořil konstrukční „sendvič“ s velkou propojenou obytnou zónou, třemi ložnicemi a dvojicí koupelen. Inspiroval se slavnou organickou brazilskou architekturou. Do středu betonového těla, mezi podlahy a stropy, vsunul plně prosklený interiér plný detailů a důmyslného vybavení, ve kterém je jasně čitelný designérský rukopis Anne-Marie Campagnolové.

Ta vnesla mezi hrubé betonové stropy a vystěrkované podlahy kontrasty v podobě jemných reliéfních kachlů v koupelně na vaně i ve sprchovém koutě, bohatých textilních struktur na sedacím nábytku i jemných tapet na stěnách v privátní části vilky.

Dům s bazénem o rozloze dvě stě osmdesát metrů čtverečních skrývá hravé detaily, které potvrzují domu identitu skrýše v džungli: prosklenou fasádu lemují další zelené rostliny, do ložnice se vchází tajnými dveřmi z obytné knihovny a palmy a listy se objevují nejen za okny, ale i na stěnách. Ložnice je vytapetovaná florální textilií.  

Podle majitelů a tvůrců jsou interiéry, do kterých vstupuje na každém kroku příroda, pro život klíčové. Jejich studio se živí výrobou a prodejem nábytku a osvětlení, vlastní byt pojali jako showroom.

Konstrukčně minimalistické knihovny, růžová na míru vyrobená sedací souprava s taburety a bohaté dřevěné obklady nesou jasné známky retrostylu. Výrazné černé lustry v hlavní obytné části jsou od majitelčina oblíbence designéra Vernera Pantona. Dámská šatna s oděvy a doplňky uloženými v sofistikovaných nikách potažených geometrickými tapetami, které se opakují i na stěnách v pracovním koutě, připomíná luxusní butiky.

Sázka na výjimečný pozemek se dvojici vyplatila.

Sázka na výjimečný pozemek se dvojici vyplatila.

Stavba domu trvala šest měsíců a mladí majitelé po celou dobu na pozemku kempovali, aby mohli dohlížet a pracovat na stavbě, kterou z velké části zrealizovali svépomocí. Jesse je pyšný, že v tropickém horku deštného pralesa dokázal zdolat nejednu překážku: například gabionovou zeď postavil zcela sám. V domě manželé žili od roku 2015 dosud.

Vila ověnčená architektonickými cenami a uznáním odborné veřejnosti je v realitní nabídce v přepočtu za sedmdesát milionů korun. V ceně je stavební povolení na výstavbu druhé vily na odlehlejším konci parcely a stavební plány z pera architekta Jesse Bennetta.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Horská chata zvenčí respektuje historii, uvnitř nabízí luxusní pohodlí

Původní část má fasádu z tradičního opalovaného dřeva.

České i moravské hory dohánějí letitý dluh. Přibývají moderní horské hotely a apartmány, staré se rekonstruují. Autoři...

Dům, zahrada, sad. Rodina si splnila sen o klidném životě na vesnici

Stavba je posazena v nejvyšší části pozemku.

Příroda, klid, venkov, žádný signál, divoká zvěř a v noci absolutní tma. Na takovém místě si Petr se Šárkou postavili...

Jak se staví sen: proměna kuchyně, kde nebyla původně ani dvířka

Nová kuchyň je v romantickém venkovském stylu, proto zde přibyly i trámy z...

Lucie si před 18 lety postavila s manželem dům a svou vysněnou farmu. Zachraňovala týrané koně, ale manželství se jí...

Byt pro mladý pár a psa měl štěstí. Odvážné nápady z něj udělaly palác

Byt stojí v centru Sao Paula, největšího a nejbohatšího města Brazílie.

Architektonická kancelář Pascali Semerdjian přestavěla byt v brazilském Sao Paulu. Bydlí v něm mladá dvojice vášnivých...

Dům pro čtyřčlennou rodinu u řeky Lučiny je vzdušný a příjemně lidský

Dům pro čtyřčlennou rodinu navrhlo studio ODDO architects.

Rodina koupila pozemek za Havířovem u řeky Lučiny a lužního lesa, aby na něm postavila dům. Manželé oslovili studio...

Další z rubriky

Dubaj má další architektonickou perlu: stavbu v podobě zlatého rámu

Stavba připomíná zlatý rám.

V Dubaji najdete řadu unikátních staveb. Patří mezi ně i rozhledna Dubai Frame s výškou 150 metrů v podobě „zlatého...

Manželé mají kuráž. Obehnali dům betonovými truhlíky a experimentují

Manželé v domě i v jeho okolí pěstují pro vlastní potřebu na čtyřicet druhů...

Manželská dvojice seniorů nechala svůj dům v malajsijské metropoli Kuala Lumpur zarůst zelenými stěnami. V betonových...

Nejlepší kanceláře roku 2019 mají přilákat kvalitní zaměstnance

Nano Energies, vítěz kategorie Kanceláře 21. století (autor: Pavel Kříž)

Prestižní soutěž Kanceláře roku už zná vítěze třetího ročníku. Soutěžilo se v devíti kategoriích, které doplnila...

Najdete na iDNES.cz