Luxusní vile sluší i menší pozemek. Vešel se bazén a terasa

  1:00aktualizováno  1:00
Rohová parcela v argentinské rezidenční čtvrti Buenos Aires na své nové majitele doslova čekala. Rozloha 750 metrů čtverečních nebyla nijak omračující, přesto se architektovi povedlo na pozemek umístit vilu velkou 250 metrů čtverečních, bazén i venkovní terasu.

Rohová parcela na své majitele doslova čekala. Její velikost 750 metrů čtverečních nebyla nijak omračující, přesto se argentinskému architektovi povedlo na pozemek umístit působivou vilu o rozloze 250 metrů čtverečních, bazén, venkovní terasu s posezením. | foto: Estudio Geya

Ve čtvrti Francesco Álvarez, pojmenované podle otce jednoho z pionýrských osadníků, se za poslední dekády život razantně proměnil. Mléčný průmysl, ranče a obchodní ruch ustoupily vilkám a víkendovým domům, které obklopují stromy a parky. Dědicové původních usedlostí i noví majitelé se těší z venkovského klidu, pomaleji plynoucího času a pohody.  

K realizaci domu uprostřed zeleně, na výhodné rohové parcele, přizvala čtyřčlenná rodina architekty z ateliéru Estudio Geya. Rodinná kancelář navrhuje nemovitosti přes třicet let a vytvořila řadu rodinných domků, vil i činžáků nejen v Buenos Aires.

Fotogalerie

Manželé Liliana Pichinová a Andrés Geya postupně vedení předávají synovi, Lucasovi Geyovi, který byl hlavním architektem i této vily. Lucas Geya při své práci rád čerpá z funkcionalismu a modernismu a dává si záležet na tom, aby majitelé měli při bydlení dostatek soukromí, intimity a již prvním otevřením dveří domova se cítili dokonale ve svém.

V návrzích si pohrál s řadou průhledů a dělením. Betonové stěny se ve správných místech a úhlech rozestupují a nabízejí majitelům perfektní výhledy. Při příchodu domů se rodina už v zádveří potěší výhledem na zelené zákoutí a při pobytu na terase a v bazénu všechny členy chrání od pohledů kolemjdoucích chytře navržené clonění. Vysoké ploty nejsou v této čtvrti vítány.

Při řešení celkového konceptu domu si Lucas Geya neodpustil malou hříčku. Namísto rozhodování, zda využít plochou, nebo sedlovou střechu, chytře objektu dopřál obě. Přízemí vily patří společnému rodinnému životu a veškerému technickému a provoznímu zázemí, patro je ryze privátní a dělené na dvě části: rodičovskou a dětskou. 

Při řešení celkového konceptu domu si Lucas Geya neodpustil malou hříčku:...

Při řešení celkového konceptu domu si Lucas Geya neodpustil malou hříčku: namísto rozhodování, zda využít rovnou, nebo sedlovou střechu, objektu dopřál obě.

Stavbu majitelé započali na podzim 2016 a dokončili loni v létě. S odkazem k předkům se pustili do vybavování a zařizování interiérů, ve kterých umístili všechny ceněné rodinné poklady.

Kuchyni namísto strohých linií moderních lesklých linek dominuje historická kredenc, starožitný skleník stojí pod schodištěm. Ikonická křesílka z chromované ohýbané konstrukce, která se vyráběla ve třicátých letech minulého století v Čechách ve firmě Thonet podle návrhu designéra Marcela Breuera, stojí v hale v patře. Na podlahách v soukromých pokojích jsou položeny starosvětské parkety, v hlavní obytné části snadno udržovatelný kámen.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: vila, Argentina, bazén

Nejčtenější

Rodina z jižních Čech vsadila na jistotu. Postavila si oblíbený bungalov

Rodina pana Josefa si v jižních Čechách postavila montovaný bungalov.

Bungalovy jsou v Česku nejžádanějšími rodinnými domy. Pro stavbu této oblíbené nemovitosti se rozhodla i rodina pana...

Ze skromného řadového domu se vylouplo perfektně promyšlené bydlení

Řadovka leží v samém srdci Londýna a je obklopená historickými budovami.

Šťastný nový majitel malé řadovky nedaleko londýnského nádraží King’s Cross se rozhodl pro její kompletní rekonstrukci....

Za Prahou si postavili dům i s terasou. Ta se začala ihned rozjíždět

Čtyřčlenná rodina si za Prahou postavila rodinný dům.

Ida se s manželem a dvěma dětmi se před osmi lety přestěhovala do obce za Prahou, kde si postavili rodinný dům....

Tři interiéry, kde se nebudete nudit. Sázka na měď se vyplatila

Byt La Corte se úspěšně zúčastnil i soutěže Interiér roku.

Interiéry jako z učebnice architektury. Taková je práce tvůrců z ateliéru ZOAA. Netradiční technologie, perfektní...

Byt v secesním domě se po rekonstrukci proměnil na moderní bydlení

Hra s velkými plochami a s nepřímým osvětlením jsou doménou tohoto interiéru....

Leckterý architekt by se při představě rozsáhlých stavebních úprav možná lekl, autor realizace Filip Hejzlar nerovnosti...

Další z rubriky

Nejdivočejší domy Česka. Podívejte se, jak dopadlo hlasování čtenářů

Divoké stavby v Česku

Někdo staví dům, aby se mu v něm dobře bydlelo. A pak jsou tací, kteří staví nebo renovují, aby náhodný kolemjdoucí při...

Skromná rodina bydlí na 39 metrech čtverečních. Domovy má ovšem dva

Zrekonstruovaný byt pro mladou dvojici je v bytovém domě na severu Varšavy.

Neobvyklé dvojí bydlení Mexičana Rodriga Guardada a Polky Malgorzaty Rapacké má původ v jejich rodinných kořenech. ...

Jednoduchý vesnický dům nabízí svým majitelům pohodlí, které ocení

Velký otevřený prostor vychází z otevřené dispozice.

Jsou domy, které patří do města, jiné na vesnici. Nerespektování okolí však nebývá výjimkou. Bohužel. Někdy se ovšem...

Najdete na iDNES.cz