Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znojmo zakazuje míčové hry v parku, děti ohrožují balonem kolemjdoucí

  6:17
Děti honící se za merunou? Taková zábava má být ve znojemském Městském parku nově zapovězena. Zdejší radní totiž schválili na první pohled bizarní vyhlášku zakazující míčové hry. „Tento zákaz není namířen proti sport milujícím obyvatelům, ale je to nástroj, který pomůže zvýšit pořádek v našich parcích,“ zdůvodňuje krok starosta Jakub Malačka (zvolen za ČSSD).

Na pořádek ve znojemském Městském parku dohlížejí posílené hlídky strážníků i policistů. | foto: Městská policie Znojmo

Sám uznává, že jde o radikální rozhodnutí, jedná se však o reakci na četné stížnosti na bezohledné chování starších dětí. Všichni vědí, že jde o Romy, byť to oficiálně nezaznívá.

„V parcích se ve zvýšené míře pohybují desítky dětí nepřizpůsobivých občanů, kteří na ně nedohlíží. Každé dítě občas něco vyvede, to je normální, ale každý slušný rodič jej za to napomene, aby už to nedělalo. K tomu ale u těchto lidí nedochází,“ popisuje Malačka.

Jako příklady uvádí maminku s kočárkem, do něhož se děti schválně trefovaly kopačákem, nebo cyklistu, který vyboural, protože mu zkřížil cestu míč. Trpí podle něj rovněž stromy a keře, do kterých mladí výtržníci kopou balonem pro zábavu.

Městský park, jenž se skládá z Horního, Středního a Dolního parku, má sloužit k odpočinku, posezení nebo procházkám. Hrát s balonem si podle radních mají lidé na sportovištích. Pokud vyhlášku na začátku září schválí zastupitelé, policisté okamžitě mohou „míčové přestupky“ evidovat a pokutovat.

Jak popsal Malačka na sociálních sítích, u dětí mladších patnácti let bez rodičů se může porušování vyhlášky řešit zabavením míče nebo nahlášením sociálním pracovníkům, kteří následně záležitost pořeší s rodiči.

„A co zakázat děti?“

Pro většinu lidí se podle starosty nic nezmění, protože chovají respekt a úctu k druhým i k veřejnému prostoru. „Bohužel někteří jedinci toto vnímání světa postrádají. Pro ně platí, že co není zakázáno, je dovoleno. A protože legislativa České republiky málo chrání slušné a poctivé občany, musíme občas hledat náhradní řešení,“ tvrdí.

Odpůrci opatření v nadsázce navrhují: A co zakázat děti? Nebo jim zakázat chodit ven? Objevují se i hlasy, že těmito opatřeními a jejich pochybným zdůvodňováním vyvolávají radní v lidech nenávist a rasismus.

Ozvali se i opoziční politici. „Současné vedení radnice opět prokazuje svou neschopnost a nekompetentnost při řešení obyčejných problémů obyvatel našeho města. Když se vyskytne problém, zkrátka ho zakážou,“ kritizuje poslanec David Štolpa (ANO).

Podle znojemských Pirátů radnice kvůli pár lidem trestá všechny a spíš než skákající míč na trávě by měla řešit opilecké bitky a noční řev. „Tím se jenom ukazuje, jak obtížné je pro dosluhující znojemské radní řešit problémy občanů koncepčně a nepopulisticky,“ poukazují.

Většina obyvatel nicméně podle reakcí na sociálních sítích nové opatření vítá. Vhodné přitom není ani podle odborníků. „Samotný zákaz nic neřeší. Povede k tomu, že propast mezi ‚my‘ a ‚oni‘ se bude dále prohlubovat,“ obává se Silvie Elsnerová z organizace IQ Roma servis, která pomáhá Romům na jižní Moravě zlepšit jejich sociální situaci a vztahy.

Vhodnější by podle ní bylo vyvolat diskusi s aktéry, vyčlenit jim pro míčové hry část parku, nebo je zapojit třeba do pořádání fotbalového turnaje.

Chtěli i bezdoplatkové zóny

Na bezpečí ve Středním a Dolním parku přitom dohlížejí tři nové kamerové body. Přímo uprostřed oblasti také sídlí služebna městské policie, ale ani to nestačí.

„V období letních prázdnin se v parcích zdržuje více lidí a dochází zde častěji k různým přestupkům,“ vysvětluje šéf městské policie Petr Hladký, proč je rád, že řady strážníků posílila státní policie.

Spojené hlídky teď na parky dohlížejí od odpoledních do večerních hodin. Ve snaze o lepší spolupráci s romskou komunitou se také hledá asistent prevence kriminality; nastoupit má v říjnu.

Nejde přitom zdaleka o první „náhradní řešení“, jak jej označuje Malačka. Znojmo například chtělo zavést takzvané bezdoplatkové zóny, což je na relativně bohaté jižní Moravě naprostý unikát, ovšem Ústavní soud část zákona, která to umožňovala, zrušil.

Město už nicméně využívá metodu „třikrát a dost“, která dovoluje strhávat pokuty ze sociálních dávek z úřadu práce. Znojmo už ji uplatnilo u záškoláctví, u ostatních případů je to možné až po třetím neuhrazení pokuty, k čemuž zatím nedošlo. Radnice také spustila anonymní online formulář, kde lidé upozorňují na přestupky a strážníci je pak řeší.

Podobné typy opatření jsou podle IQ Roma servis často vedeny snahou vytlačit určitou skupinu z veřejného prostoru. „I kdyby se to podařilo, je to jen odsunutí problému do jiné části města,“ podotýká Elsnerová.

Sama uznává, že hledat kompromisní řešení, s nímž by byly všechny strany spokojeny, je složité. „Takovou úlohu by ale měli městští radní plnit namísto nálepkování části svých občanů, omezování jejich práv a svobod a uplatňování sankcí, které povedou k ještě většímu napětí,“ upozorňuje.

Co je také ve Znojmě zakázané

Venčit psy na volno: na veřejných prostranstvích je možný pohyb psů pouze na vodítku, nebo s náhubkem. Vůbec nesmějí do vnitrobloku ulice 17. listopadu, na přístupové cesty k rotundě sv. Kateřiny a na dětská hřiště.

Pouštět rachejtle: používání zábavní pyrotechniky je zakázáno na všech veřejných prostranstvích ve Znojmě i v příměstských částech. Výjimky platí na Silvestra a ve dnech Znojemského historického vinobraní. Pokud někdo chce provádět ohňostroj třeba na narozeniny, musí o to požádat 30 dnů předem.

Popíjet venku alkohol: na veřejných prostranstvích se nesmí požívat nápoje obsahující víc než 0,5 procenta alkoholu. Zákaz se nevztahuje na kulturní akce a Silvestra.

Sedět v hospodě do rána: všechny hostinské provozovny umístěné v ulicích 17. listopadu, Tovární a na Vídeňské třídě musejí každý den zavírat nejpozději ve tři ráno. Opět to neplatí na Silvestra a při vinobraní.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...