Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znojmo odmítá pronajímat pozemky cirkusům, vadí mu týrání zvířat

  7:04
Po aférách s týráním zvířat v polovině loňského roku Znojmo odmítlo pronajmout své pozemky k cirkusovým vystoupením. Nyní zvažuje, jestli neudělat z takového přístupu pravidlo.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Klasické cirkusy se zvířaty mají v českých zemích tradici sahající do 19. století. Jenže v poslední době vrcholí debata o smyslu jejich existence i v současném světě.

Loni se navíc objevily kauzy údajného týrání zvířat v cirkusech a ministerstvo zemědělství vážně zvažovalo i úplný zákaz zvířecí drezury, nakonec se však přiklonilo k mírnější regulaci prostřednictvím licenčních řízení pro drezéry.

To vedení města Znojma je přísnější. „V médiích proběhly některé kauzy, které popisovaly, jak se chovají provozovatelé cirkusů ke zvířatům. Nebyl to vůbec hezký pohled,“ zdůvodnil starosta Jan Grois (ČSSD).

Zároveň ovšem zdůrazňuje, že nechce cirkusy soudit paušálně a chápe, že například děti představení se zvířaty milují.

Na pomoc s rozhodováním si proto starosta přizval veřejnost a vyhlásil dvě ankety. Přes mobilní rozhlas se v průběhu února 70 procent z 306 hlasujících vyjádřilo pro „zákaz cirkusů“.

Na facebookovém profilu starosty to bylo ještě daleko víc. Čtyři pětiny z téměř 2 500 hlasujících si přejí, aby město nepronajímalo své pozemky cirkusům.

Podle mluvčí znojemské radnice Zuzany Pastrňákové budou mít výsledky ankety pouze doporučující charakter. Vedení města je bude projednávat v následujících dnech či týdnech. Pak se rozhodne, jestli bude pronájmy městských pozemků cirkusům v budoucnu opět povolovat, či nikoliv.

Dosud platila praxe, že radnice řeší žádosti cirkusů o pronájem plochy případ od případu. „Vzhledem k aférám, které v minulém roce v souvislosti s týráním zvířat v cirkusech vyšly najevo, se vedení rozhodlo od pololetí loňského roku do odvolání pozemky nepronajímat. A to jakékoliv, které jsou v majetku města,“ uvedla Pastrňáková s tím, že cirkusy žádají hlavně o plochu u Základní školy JUDr. Mareše.

Ani zákaz města však nemusí znamenat, že se cirkusová šapitó ve Znojmě vůbec neobjeví. Provozovatelé se mohou dohodnout se soukromými vlastníky a představení uskutečnit na jejich pozemcích.

Svá zvířata milujeme, brání se cirkusáci

Cirkusáci jsou z přístupu Znojma i starostovy ankety rozhořčení. Vadí jim, že ji uvedl slovy o špatném zacházení se zvířaty v cirkusech a hlasující tak podle nich navedl k negativním odpovědím.

„Milujeme svá zvířata a kdykoliv se o tom každý může přesvědčit. Týrání může nastat naprosto všude, i v běžné domácnosti, ale tam se to moc nevidí. Cirkus je nablízku a viditelný, takže se snadno napadne. Tím, že nepovolíte cirkus na městském pozemku, jen diskriminujete naše podnikání a neuvědomujete si, že váš plat je vyplácen z daní podnikatelů,“ vzkázal starostovi jednatel cirkusu Bernes Ludvík Berousek.

Sdružení Cirkusy společně tvrdí, že problematika chovu zvířat i parametry moderní drezury se v Česku řeší na vládní úrovni i na mezinárodních kongresech. Existuje expertní skupina při ministerstvu zemědělství i platná legislativa, která drezuru v cirkusech upravuje.

„V okamžiku, kdy se tato problematika víceméně vyřešila na celostátní úrovni udělováním licencí, přistupuje starosta k naprosto zbytečnému kroku,“ uvedlo sdružení. Podle něj k podobným zákazům přistoupila například města v Itálii a Německu. A tyto zákazy byly ve většině případů soudně zrušeny, protože omezovaly podnikání cirkusů bez jakékoliv opory v zákoně.

Na stranu cirkusáků se přiklonil i znojemský fotograf Zdeněk Dvořák, který loni právě se snímky z cirkusu zvítězil v kategorii Umění a kultura soutěže Czech Press Photo.

„Za mě tedy nezakázat. Jen neudělit povolení každému. Zajímat se o kvalitu péče a nestrkat všechny cirkusy do jednoho pytle. Ona by pak nastala pro Znojmo třeba zajímavá otázka, jestli i vinobraní se zvířaty, nebo bez. Myslím, že pro všechna zvířata v průvodu to nebude zrovna příjemný zážitek,“ poznamenal.

Drezura nutí zvířata k nepřirozenému chování, tvrdí ochránci

U odpůrců cirkusů se naopak přístup Znojma setkal s obrovským ohlasem. Ocenila ho třeba organizace Svoboda zvířat. Té vadí celoživotní držení vzácných zvířat v nedostačujících podmínkách, jejich vláčení po republice v kamionech a především drezura ke kouskům odporujícím jejich přirozenosti.

„Především zvířata jako tygři, lvi, sloni a medvědi obecně nejsou uzpůsobena k životu v zajetí, ale když už to musí být, pak ať je to v moderních zoologických zahradách za účelem druhové ochrany. Rozhodně ovšem ne pro dokazování naší nadřazenosti nad nimi podle libovůle cvičitelů v cirkusech,“ reagoval na anketu tým Svobody zvířat.

Znojmo je nejspíš jediným městem v Jihomoravském kraji, které se tématem cirkusů takto zabývá. Jinde jejich omezování nezvažují. „Bylo by to diskriminační opatření. Pro každého žadatele o zábor veřejného prostranství platí v Hodoníně stejná pravidla,“ uvedl mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Důvod zakazovat cirkusy nevidí ani v Blansku. Ve Vyškově či v Břeclavi by taková debata ani neměla smysl, cirkusy tam stávají výhradně na soukromých pozemcích.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeden zákaz nestačil. V Brně na vyšrafovaná místa přidali betonové zátarasy

10. dubna 2024  17:04

Vyšrafované bílé pruhy zakazují parkování aut v křižovatkách v ulicích okolo Nejvyššího soudu v...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč

17. dubna 2024  20:44

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší...

Druhá liga: Dukla i Vyškov vyhrály a dál je mezi nimi dvoubodový odstup

17. dubna 2024  19:53

Fotbalisté vedoucí Dukly i druhého Vyškova ve 23. kole druhé ligy zvítězili a nadále je na špici...

Do Brna se po odmlce vrátí duhový průvod, pořadatelé věří ve větší toleranci

17. dubna 2024  17:03

Po dlouhých čtrnácti letech vrátí festival Brno Pride Week do ulic města duhový průvod. Předchozí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...