Bývalý starosta Znojma Petr Nezveda

Bývalý starosta Znojma Petr Nezveda | foto: MF DNES

Znojemští zastupitelé chtějí, aby starosta vysvětlil korupci na radnici

  • 8
Znojemští zastupitelé požadují po starostovi Petru Nezvedovi (ODS) svolání mimořádného zastupitelstva. Reagují na to, že byl tajemník města a Nezvedův chráněnec Vladimír Krejčíř v pátek obviněn z braní úplatků při veřejných zakázkách a den nato poslán do vazby.

"V pátek jsem byl na radnici a jednal s místostarostou. Požádal jsem ho, aby starosta co nejrychleji svolal mimořádné zastupitelstvo," uvedl předseda okresního výkonného výboru ČSSD Zbyšek Kaššai.

Pokud tak starosta v pondělí neučiní, je Kaššai připraven sesbírat hlasy třetiny zastupitelů a jednání svolat sám.

Mimořádné jednání podporuje i zastupitelka a senátorka za KSČM Marta Bayerová. "Starosta by v tomto případě měl iniciovat zastupitelstvo. Jestli se tak nestane, jsem pro, aby mimořádné jednání bylo svoláno zastupiteli," uvedla Bayerová.

Dlouholetí kamarádi

Vladimíra Krejčíře přivedl z Brna na místo tajemníka znojemské radnice jeho dlouholetý kamarád a znojemský starosta Petr Nezveda (ODS).

Před nástupem na radnici přitom neměl Krejčíř žádné zkušenosti s prací ve státní správě či samosprávě. Od 90. let totiž podnikal a jako jednatel či společník figuroval ve více než 20 firmách, třeba v deratizační firmě Vermina nebo ve společnosti Dual - Stavební firma.

Při nástupu do funkce Krejčíř prohlásil: "Udělám vše pro to, aby město i úřad pracovaly dobře a k maximální spokojenosti občanů i vedení radnice." Teď je Krejčíř obviněn z braní úplatků.

Starosta Nezveda svolat zastupitelstvo neplánuje

Zastupitelé požadují objasnění toho, co se na radnici odehrávalo. "Rádi bychom o případu věděli více podrobností. Navíc přece není možné svést vinu na tajemníka, který za radnici nerozhoduje," míní Kaššai.

Svolávat mimořádné jednání však zatím starosta Znojma nehodlá.

"Pokud chtějí zastupitelé informace, mohou je dostat jiným způsobem. Uvidíme, jak se situace dále vyvine. Ani já sám žádné bližší informace o případu nemám. Na středu je navíc nahlášeno jednání rady a tam se můžeme o všem pobavit," sdělil Nezveda.

Podle lídra Unie pro Znojmo Radomíra Kamana je situace na znojemské radnici mimořádná. "Starosta by měl jednání svolat, ale je to především na něm, jak se ke všemu postaví. Celá tato záležitost je před volbami velmi nepříjemná," sdělil Kaman.

Podle něj měla už dříve řada lidí ve Znojmě tušení, že se na tamní radnici něco podezřelého odehrává. "Lidé něco tušili, ale že to půjde tak daleko, nikdo ani nedomýšlel," sdělil lídr Unie pro Znojmo.

Ten o možném odstoupení starosty nechtěl polemizovat. Ani jemu se však nezdá, že by tajemník ve městě mohl rozhodovat sám.

Krejčíř je od soboty ve vazbě

Znojemský tajemník Vladimír Krejčíř nyní pobývá ve vazbě. Je obviněn z manipulace s výběrovými řízeními na veřejné zakázky města Znojma, a proto jej v sobotu poslal do cely Okresní soud v Břeclavi (více čtěte ZDE).

Protikorupční policie vtrhla ve čtvrtek ráno na znojemskou radnici kvůli podezření z manipulace se zadáváním veřejných zakázek (policisté odvezli tajemníka radnice Vladimíra Krejčíře)Protikorupční policie vtrhla ve čtvrtek ráno na znojemskou radnici kvůli podezření z manipulace se zadáváním veřejných zakázek.

Tajemník údajně dostal desítky tisíc korun za to, že pomohl některým firmám získat zakázky od radnice. Za to mu hrozí až osm let vězení.

Kromě Krejčíře jsou obviněni ještě čtyři lidé ze soukromých firem. Ti jsou stíháni za podplácení. Podle informací MF DNES jsou dva z nich šéfové stavebních firem Pozemní stavby Znojmo a společnosti VHS plus. Ve vězení mohou strávit až šest let.

O Vladimíru Krejčířovi se jen během letošního roku objevilo několik negativních zpráv. V květnu zavolal městskou policii na důchodce Františka Procházku, který chtěl zastupitelům přečíst otevřený dopis. Krejčíř ho z úřadu nechal vyvést.

Figuroval také v kauze nejasného a zmateného odvolání vedoucí majetkového odboru Renaty Horákové. Radní ji narychlo odvolali na základě rezignace, Horáková však tvrdí, že ji nikdy nepodala (o odvolání Renaty Horákové si více přečtěte ZDE).