V hodonínské místní části Pánov nezůstal po čtvrtečním tornádu snad žádný dům...

V hodonínské místní části Pánov nezůstal po čtvrtečním tornádu snad žádný dům bez poškození. Přesto se o ní příliš nemluvilo. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Policie řeší další sbírky po tornádu, v Hruškách chodí falešní statici

  • 26
Policie prověřuje další tři případy podvodných účtů, které slibují vybrat peníze pro poškozené bouřkami a tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku. Navíc se do obcí vypravili podvodníci i osobně. Vydávají se za developery nebo statiky.

Ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil vyzval veřejnost, aby posílala peníze na ověřené účty, které spravuje například charita, kraj nebo obce. Už dříve policie řešila dva případy zneužití situace.

Policie u tří podezřelých případů stejně jako u těch dvou předchozích zablokovala účty, aby se nedalo zneužít zaslané peníze.

„Dárci by si měli zkontrolovat, že posílají peníze na prověřené sbírky,“ uvedl Tržil po jednání krizového štábu v Podivíně.

Například na transparentním účtu Jihomoravského kraje bylo dopoledne 18,5 milionu korun. Celkově do sbírek na pomoc jihomoravským obcím poslali lidé už přes 700 milionů korun.

„Objevují se nové pokusy o zneužití situace u humanitárních účtů. Policie situaci monitoruje a každý, kdo by jen uvažoval o něčem takovém, ať rychle zabrzdí a vychladne,“ upozornil už pondělí večer náměstek ministra vnitra a exhejtman Michal Hašek (ČSSD).

Podvodníci chodí přímo v poničených ulicích

Policie už dříve obvinila z pokusu o podvod muže, který u sbírky charity uvedl falešný QR kód. Hrozí mu pět až deset let vězení. Další muž uvedl na facebooku číslo účtu, které nesouviselo s lidmi zasaženými bouří.

Obec Hrušky dnes také na svých webových stránkách varovala lidi před podvodníky, kteří se vydávají za statiky či developery. 

„Upozorňujeme občany, že po obci se pohybují falešní statici, developeři a realitní makléři, kteří nabízejí odkup pozemku. V případě, že váš navštíví, prosíme o informaci na obecní úřad,“ nechaly Hrušky vyhlásit rozhlasem. 

Už jen stavební materiál

Lidé z celé republiky přispívají obcím zasaženým tornádem nejen finančně, ale i materiálně. Jihomoravský kraj však vyhlásil stop stav materiální pomoci pro zasažené obce.

„Poptávka je pouze po stavebninách, především na opravu střech. Ostatních prostředků včetně oblečení či potravin je dostatek,“ řekl po dnešním jednání krizového štábu jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Bouřky, kroupy a tornádo poničily na Břeclavsku a Hodonínsku 1200 domů, z nichž více než stovka půjde k zemi. Zahynulo šest lidí.

,