Mýt nádobí není problém, ujistili hygienici v Brně. Průjmů nepřibylo

  13:06aktualizováno  17:17
Konzumace vody z vodovodu v Brně a okolí zatím podle hygieniků nezpůsobila zvýšené množství průjmových onemocnění v lokalitě. Nadále doporučují pít ji pouze převařenou, protože se v ní vyskytly nežádoucí bakterie. Vzhledem k dosavadním výsledkům by měl být zákaz odvolaný v sobotu večer.

Balená voda mizí z prodejen v Brně. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Bakterie se ve vzorcích nevyvíji. „Pravděpodobně nehrozí žádné nebezpeční,“ uvedl zástupce generálního ředitele brněnských vodáren Petr Šindler. Zákaz pití zřejmě brněnské vodárny odvolají v sobotu kolem šesté hodiny večer. Dodal, že příčiny zhoršení kvality vody budou nadále zkoumat.

„Za současných jakostních podmínek vody není opodstatněné mít obavu z používání vody k mytí nádobí, oplachům surovin při přípravě stravy, při osobní hygieně, tělesné očistě a podobně,“ stojí ve zprávě Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Podle jejího ředitele Davida Křivánka nezaznamenali hygienici kvůli problémům s vodou nárůst počtu průjmových onemocnění. Takové informace nemají ani představitelé kraje a zvýšený počet takových onemocnění nezaznamenala podle mluvčího Pavla Žáry ani Fakultní nemocnice Brno.

Fotogalerie

Opatření nepít vodu bez převaření platí pro Brno a 43 dalších obcí z jeho okolí od čtvrtka (více jsme o tom psali a seznam zveřejnili zde).

Hygienici upozorňují, že je doporučeno vodu převařovat z důvodů předběžné opatrnosti. Podle nich není potřeba ani náhradní způsob zásobování pitnou vodou.

„Nejedná se o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi, ale o zcela nepatrné překročení mikrobiálních ukazatelů v důsledku vyšší teploty dodávané studené vody, čímž mírně klesla dezinfekční účinnost obvyklého zabezpečení v pitné vodě,“ uvedl ředitel hygieniků Křivánek.

Řada lidí nicméně vyrazila do obchodů pro balenou vodu, která byla ve čtvrtek večer na několika místech téměř vyprodána. Balenou vodou se zásobily také restaurace (více čtěte zde).

Vodárenská společnost čtyřikrát zvýšila dávku dezinfekčního činidla v pitné vodě a začala intenzivně proplachovat páteřní řady, aby se činidlo rychleji rozšířilo. Přijatá opatření mohou způsobit krátkodobé zakalení dodávané vody.

„Po aktuálním zvýšení dezinfekčního zabezpečení se již očekávají standardní hodnoty,“ doplnili hygienici. Vodárny navíc intenzivně vzorkují jednotlivé části vodovodní sítě. Výsledky analýzy budou známé v sobotu.

Potíže s vodou řeší i pivovary

Na problémy s brněnskou vodou, která se musí pro pití převařovat, reagovaly i některé pivovary. Například Starobrno, které vodu z vodovodu standardně ošetřuje kvůli její tvrdosti, aktuálně přidalo dezinfekci. Ve Starobrnu také posílili mikrobiologickou kontrolu o nové a častější rozbory a zaměstnancům dávají balenou vodu. Sládci ale upozorňují na to, že pivo je pro konzumenty velice bezpečné díky sterilizaci při jeho výrobě.

Podle ředitele a vrchního sládka pivovaru Starobrno Ondřeje Kouckého je pivo ošetřené už při vaření ve varně a následně je ještě jako finální produkt před plněním do obalů ošetřeno mikrofiltrací nebo pasterizací. „Obě metody odstraní nebo usmrtí případně přítomné mikroorganismy,“ řekl dnes ČTK Koucký.

Potvrdil to i sládek minipivovaru Hauskrecht. „Při výrobě piva dochází k povařování rmutů a závěrečnému devadesátiminutovému vaření mladiny, což dostačuje na stoprocentní sterilitu. Proto jedeme bez omezení a žádných technologických úprav,“ uvedl Petr Hauskrecht.

Sládci se často museli vyrovnat s nedostatkem kvalitní vody

Minipivovar Richard ihned po informaci o problémech s brněnskou vodou vyměnil filtr na vodu, i když koliformní bakterie to zřejmě podle sládka Milana Trávníčka neodstraní. Jiná opatření minipivovar stejně jako ostatní brněnské pivovary nechystá. „Navíc si myslím, že naše pivo bude jistě zdravější, než balená kupovaná voda. Pokud by byla voda z vodovodního řadu závadnější, jako třeba byla v Praze Dejvicích, tak přistoupíme na náhradní režim a to ten, že by nás musela vykrývat pobočka v Račíně, kde problém s vodou nemají,“ uvedl sládek minipivovaru Milan Trávníček.

Kvalita vody je při výrobě pěnivého moku jednou z klíčových podmínek. Záznamy z historie to často připomínají. Sládci se často museli vyrovnat i s nedostatkem kvalitní vody. „Jak vyplývá z historických záznamů, bezpečnost piva pro lidskou konzumaci i v případě kontaminované vody se neustále prokazuje již od středověku. Například v dobách cholerových epidemií se onemocnění často vyhýbalo právě pivovarské chase, která tou dobou běžně pila po celý den slabé pivo, a také pijákům piva, kteří čistou vodu nepili,“ uvedl Koucký.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Z Brna mizí další historie, zavírá slavný klub a knihkupec jde do penze

Kdo si rozklikne webovou stránku Mersey – jednoho z nejznámějších hudebních klubů v Brně – najde už jen pozvánku na...

Slzy, vzlyky, vzpomínky. V Lysicích truchlili za mrtvou učitelku z nehody

Při nehodě autobusu na Mělnicku přišla o život jedna z učitelek, která jela na školní exkurzi s žáky ze základní školy...

Značky místo semaforů mátly řidiče v Brně, za den se stalo pět nehod

Pět dopravních nehod se stalo v neděli odpoledne na křižovatce ulic Kotlářská a Kounicova v Brně, kde je omezený provoz...

Zábranský o Kometě: Kolapsy, kiksy, katastrofa. Čekám výrazné zlepšení

Je nespokojený a nezastírá, že hráče teď budou čekat galeje. Staronový kouč hokejistů Komety Libor Zábranský říká:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka převážející bazén vrazila do autobusu, zranilo se šest lidí

Před šestou hodinou ráno se u Břeclavi srazil autobus s dodávkou a osobním autem. Při nehodě se lehce zranilo celkem...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

VIDEO: Útočník s kuklou a nožem napadl barmana, z trezoru vzal desetitisíce

Úderem lokte a hrozbou nožem přiměl maskovaný útočník barmana v Brně k otevření trezoru. Z něj si pak odnesl...

Brno přišlo o miliardu na obří nádrže na vodu, už se měly rok stavět

Brno propáslo šanci získat více než miliardovou dotaci na stavbu dvou nádrží na dešťovou vodu. Pokud je nepostaví,...

Už máme architekta a lázně postavíme podle plánu, slibuje čínský investor

Čínský stavitel lázní v Pasohlávkách nedávno vybral architekta, kterého do konce tohoto roku plánuje představit...

Cizinci v práci ukradli parfémy za sto tisíc, ukrývali je i v ponožkách

Pracovníci bezpečnostní služby upozornili na tři zaměstnance obchodní firmy v Modřicích na Brněnsku, kteří ve skladu...

DĚTI TESTUJÍ: Jak jim chutnal Pribináček v kapsičce?
DĚTI TESTUJÍ: Jak jim chutnal Pribináček v kapsičce?

Kdo jiný by měl vyzkoušet chuť nového Pribináčka Kapsíka než děti. Jak dopadl tenhle tvarohový dezert, který na pultech obchodů najdete ve dvou variantách: kakaové a vanilkové.

Najdete na iDNES.cz