Čím dál větší oblibě se mezi výrobci těší ochranná značka Moravský kras, regionální produkt. Používá ji už třicet živnostníků. Vedle kvality, kdy se hledí na původ a použité suroviny, značka zaručuje i to, že se o výrobku dozví více lidí.
"Cílem značení je zviditelnit region Moravského krasu a pomoci zdejším výrobcům," míní Josef Jančo z občanského sdružení MAS Moravský kras, které ochrannou značku uděluje.
Pod označením regionální produkt se lidem představují nejen potraviny a zemědělské produkty, ale i řemeslné výrobky a umělecká díla. Vedle občanského sdružení si nápad pochvalují i samotní výrobci.
"Zvýšil se nám odbyt sýrů o třicet procent. Sami bychom už nezvládli propagovat své výrobky tak, jak to za nás dělá sdružení," přiblížil výrobce ovčích sýrů Zoltán Korenek z Hlubokých Dvorů.
Sdružení propaguje místní výrobky
Vedle zviditelnění regionu je totiž stěžejním úkolem sdružení propagace místních produktů. Dvakrát ročně tak MAS Moravský kras vydává vlastní noviny, celoročně pak pořádá jarmarky a trhy.
Výrobci se rovněž mohou účastnit různých veletrhů cestovního ruchu. "Je potřeba, aby značka žila," přiznal Jančo. Výrobci tak oceňují, že značka dokáže jejich výrobky přesně vymezit.
"Lidé slyší na regionální produkty. Navíc v záplavě zboží z asijského trhu se každý český výrobek počítá," popsal výrobce mýdel Václav Parák z Blanska.
Ačkoliv se rok od roku zvyšuje počet udělených značek, musí i Blanensko bojovat s jedním nešvarem. "Řemeslníků ubývá a postupně se z nich stává ohrožený druh," doplnil Jančo. Mnozí živnostníci si tak ochranné značení pořídili nejen kvůli zisku.
Výroba nesmí poškozovat přírodu
"Měla jsem už vybudované jméno. O značku jsem požádala především proto, aby se tradice neztratila ze světa a lidé nemuseli jenom vzpomínat," zdůvodnila autorka dekorativního pečiva Světlana Tioková z Ruprechtova.
Značku si však musí výrobce zasloužit. A jak? Výrobce musí mít svou živnost v oblasti Moravského krasu či v jeho okolí. Jeho výroba navíc nesmí poškozovat přírodu.
Výrobek by pak měl být vyroben z místních surovin a alespoň zčásti ručně. "Každý kus by měl být originál," doplnil Jančo.