Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vepřo knedlo zelo ve formě zmrzliny neprošlo, ale plísňový sýr boduje

  15:17
Lidé na jižní Moravě zaplatí za originální zmrzlinu i 55 korun. Zákazníky lákají hlavně kvalitní suroviny a neobvyklé ingredience. Do některých příchutí se však zmrzlináři raději nepouštějí.
Alžběta Floriánová a Aneli Mrázová (na snímku) nabízí své Brnuky na Zelném...

Alžběta Floriánová a Aneli Mrázová (na snímku) nabízí své Brnuky na Zelném trhu. Za 25 až 55 korun lidé dostanou nanuky s příchutí avokáda či zázvoru, ale také aperolu nebo mojita. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Ručně vyráběné nanuky nejprve připravovaly doma pro příbuzné a kamarády, letos na jaře si však řekly, že s vlastním vozítkem vyjedou i do brněnských ulic.

Příběhem „Brnuků“, které dvě studentky Alžběta Floriánová a Aneli Mrázová nabízejí na Zelném trhu, i dalších originálních zmrzlin pokračuje série jihomoravské MF DNES s názvem Letní pracanti.

„Každý den vstáváme brzy ráno, a zatímco jedna vyrábí, druhá prodává. Nejprve mixujeme ovoce, u manga či ananasu se směs musí ještě propasírovat, aby měl nanuk dobrou konzistenci. K dochucení si vyrábíme vlastní sirupy, třeba z bio citronů, ty pak mícháme s ovocem,“ popisuje Floriánová.

„Hotovou směs nalijeme do formiček, kde tvrdne, do ní přidáme dřívka. Vychlazené nanuky pak zdobíme třeba čokoládou nebo karamelem,“ doplňuje.

Nabídku obměňují podle sezonního ovoce, nyní se v rodinném sadu chystá sklizeň meruněk. Zbytek nakupují na trzích. Denně mají pět různých příchutí, z toho dvě až tři alkoholické. Za 25 až 55 korun tak lidé dostanou nanuky třeba s příchutí avokáda či zázvoru, ale také aperolu nebo mojita.

Na Zelném trhu mají stánek teprve dva týdny. A co jejich zákazníci oceňují? „Hlavní výhodou našich nanuků je, že přesně víme, z čeho jsou. Prodáváme je navíc bez obalu, protože rovnou z kuchyně jedou na Zelňák, a tím nevzniká zbytečný odpad. A nás zase baví přímá komunikace s lidmi, protože máme okamžitou zpětnou vazbu nebo dostáváme tipy na příchutě,“ usmívá se Floriánová.

Nanuk věnovaný Danovi Nekonečnému

Domácí nanuky za 55 korun si lidé mohou koupit i v Praze. Ale v té brněnské – kavárně s názvem Praha u Moravské galerie. Vyrábí je Klára Eliášová a Soňa Borodáčová. „Když jsme přemýšlely, co v létě zvolit za sortiment. Říkaly jsme si, že na hezkém nádvoří se bude dobře jíst něco zmraženého. A tak jsme začaly dělat nanuky,“ říká Eliášová.

Sama se o výrobu zmrzliny zajímala už delší dobu, nicméně až experimentováním zjišťovaly, jak spolu různé chutě ladí. A u pokusů s nanuky zůstaly, mnohdy propojují i neobvyklé ingredience.

„Dnes už si do nanuků pečeme vlastní sušenky nebo moc rády přetváříme klasické dezerty. Vznikl tak nanuk větrník či laskonka, na Vánoce zase vanilkový rohlíček,“ vyjmenovává.

Teď v létě zase láká bílá čokoláda s indickou borůvkou zvanou muchovník. „Vyrobily jsme i nanuk věnovaný Danovi Nekonečnému. S rumem a obalený v třpytkách,“ vzpomíná na výstředního showmana, který letos na jaře zemřel.

Přestože i ony dostávají tipy na nové příchutě, některé nápady zůstávají nevyslyšeny. „Přetvořit v nanuk vepřo knedlo zelo, bramborový salát nebo okurkový lák, to je na hranici poživatelnosti,“ smějí se.

Kopečky nabírané špachtlí

Nelákají jen nanuky. Kvalitní kopečková zmrzlina je však technicky náročnější, proto se nedá vyrábět bez speciálních přístrojů a uzpůsobených prostorů. Jakub Gavor má od dubna v Brně svůj zmrzlinový kout „Ještě jednu“ v Kounicově ulici v prostorách Komár kafe.

„Cesta k tomu trvala přes dva roky. Drahé stroje jsem sháněl různě z druhé ruky. Také jsem se musel naučit pořádně počítat, protože vědět, jak smíchat cukry, je pro dobrou zmrzlinu zásadní,“ směje se.

Bohaté porce husté a smetanové zmrzliny nabízí i díky tomu, že je nabírá špachtlí. Zákazníci tak podle gramáže zaplatí minimálně 39 korun. „Snažím se být lokální. Nejvíc času trávím kvůli surovinám na Zelňáku, čokoládu beru od brněnské firmy Ajala, dělám si také vlastní maceráty z bylinek,“ líčí Gavor.

Jeho zmrzlina mnohdy zmizí ještě před koncem otvírací doby. „Raději vyprodáno ve čtyři odpoledne s tím, že jsme vyrobili skvělou zmrzlinu, než ji narychlo dodělávat, ale bez kvality,“ vysvětluje, proč zmrzlinu nevyrábí dopředu na sklad.

Houbová zmrzlina do Rady Evropy

Za kvalitní zmraženou pochoutkou nemusí lidé jen do Brna. V Lipůvce na Blanensku u hlavního tahu na Svitavy ochutnají jednu z nejoblíbenějších řemeslných zmrzlin v kraji.

Další oblíbené zmrzliny na jižní Moravě

  • Tutti Frutti (Brno, náměstí Svobody, Zelný trh, Moravské náměstí, Lužánky nebo Riviéra): Vyhlášenou veganskou zmrzlinu Božský kopeček lidé zakoupí v barevných retro autech. Cena: 33 Kč.
  • Zmrzlina v kostce (Lednice, parkoviště u Malinovského ulice): Základem stáčené zmrzliny je stoprocentní ovocné pyré. Jako specialitu nabízí černou zmrzlinu – višňový sorbet s aktivním černým uhlím. Cena: malá 25 Kč, velká 35 Kč.
  • Café & Restaurant Corso (Znojmo, Jana Palacha 1): Zákazníci si zde pochutnají na vlastnoručně vyráběné špachtlové (natírané) zmrzlině – ovocné i smetanové. Cena jedné porce: 25 Kč.
  • Fabrica de Café (Hodonín, Štefánikova 2): Lidé sem chodí na domácí nanuky nejrůznějších druhů, které připravuje místní cukrářka Jana Hromková. Cena: 59 Kč.

Nese název Tomivo Gelato – po křestních jménech zakladatelů, druhé slovo označuje tradiční italskou zmrzlinu. Tomáš Mrkos a Ivo Nádeníček ji zde prodávají už čtvrtým rokem, loni přidali pobočku v brněnských Bohunicích.

Ve výrobní místnosti je nachystaná čerstvá šlehačka, o kus dál se začíná vařit základ pro smetanové osvěžení z mléka a cukrů. Zmrzlina se tu v letních měsících točí rychle, přestože v nabídce je vždy 16 příchutí. Proto také oba přes sezonu pracují až 14 hodin denně.

I když do jejich obchůdku chodí i místní, většinu zákazníků tvoří lidé, kteří Lipůvkou jen projíždějí. „Někdy se potýkáme s tím, že 28 korun za kopeček je moc. Navíc nemůžeme zajistit to, že každý bude stejný,“ říká Nádeníček.

Nicméně výsledek pečlivě vybraných surovin i ručního míchání stojí za to. „Začali jsme s točenou zmrzlinou, ale brzy nám došlo, že nechceme zmrzlinu z vody a prášku, i když to byla třeba směs z Itálie,“ uvádí důvody, proč se nakonec rozhodli pro kopečky.

Většinou dominuje jen jedna surovina, občas ale smíchají i víc přísad, jako u vítězné zmrzliny českého kola Gelato Festival Challenge. „Vymysleli jsme arašídové máslo se slaným karamelem a kousky hořké čokolády. Mezi lidmi to byl hit, ale pro nás spíš ekonomická sebevražda, protože je hodně finančně náročná na výrobu,“ smějí se.

Vytvořili i zmrzlinu s příchutí plísňového sýra Roquefort. A při předsednictví Česka v Radě Evropy zase dodali na prezentaci české kuchyně houbovou, která byla součástí dezertu.

Autor:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...