Krajský soud v Brně potvrdil recidivistovi Pavlu Hockovi osmiletý trest.

Krajský soud v Brně potvrdil recidivistovi Pavlu Hockovi osmiletý trest. | foto: Filip Bednář, MAFRA

Nakažený muž chtěl šířit žloutenku. Nemoci roznášejí všichni, hájil se

  • 9
Brněnský krajský soud potvrdil osmiletý trest vězení recidivistovi Pavlu Hockovi, který kromě řady jiných trestných činů chtěl schválně nakazit další lidi žloutenkou typu C. S vědomím toho, že je nemocný, plival i na policisty.

Obžalovaný Pavel Hock chtěl před dvěma lety v Hodoníně úmyslně nakazit hepatitidou typu C majitele garáže. „Byl opilý, ale o své nemoci věděl a bodl se do krku střepem. Stejným střepem následně pořezal majitele garáže,“ uvedla obžaloba.

Později v říjnu stejného roku recidivista podle spisu ohrozil lidi v hodonínské ubytovně. Sám měl poraněnou ruku a spolubydlící chtěl potřísnit krví. Po příjezdu policistů se snažil nakazit také je a v čekárně chirurgické ambulance na ně dokonce úmyslně plival.

„Hock pak také praštil muže páčidlem do hlavy, vyhrožoval lidem na ubytovně s nožem a na benzince ukradl z odstaveného auta cigarety,“ zaznělo dále v obžalobě.

Hodonínský okresní soud Hockovi letos v lednu za všechny zmíněné zločiny uložil trest osmi let ve vězení s ostrahou. Odsouzený se ale proti rozhodnutí odvolal. 

„Nikoho jsem nenakazil a ani jsem nikoho nakazit nechtěl. Nemoci roznášejí všichni,“ uvedl u soudu obžalovaný. Namítal také, že soud podle jeho názoru nevyslechl všechny svědky.

Brněnský krajský soud ale nyní rozhodnutí okresního soudu pravomocně potvrdil, Hock bude osm let ve vězení s ostrahou.

„Soud správně vyhodnotil, čeho se obžalovaný dopustil. Neuvěřil jeho obhajobě, že nákazu šířit nechtěl a zohlednil i kriminální minulost pachatele,“ sdělila soudkyně Dana Kancírová. 

Podle ní se vzhledem k důkazům Hockovi ani věřit nedá a okresní soud měl tak dostatek podkladů k vynesení rozsudku.