Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kladivem kouzlí odmala, oceněného kováře inspirovaly i filmové postavy

  13:29
Nejlepším živnostníkem na jižní Moravě byl letos vyhlášen kovář, šperkař a restaurátor Jan Šerák z Bílovic nad Svitavou na Brněnsku. Vyrábět různé nože nebo kroužkovou zbroj si zkoušel už jako malý kluk.
Jan Šerák ve své dílně v Kanicích střídá tvrdou kovařinu s jemnou prací na...

Jan Šerák ve své dílně v Kanicích střídá tvrdou kovařinu s jemnou prací na špercích. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Kovář Will Turner, který byl obyčejným řemeslníkem, než se ve filmovém hitu Piráti z Karibiku potkal s Jackem Sparrowem. Nebo silný a spravedlivý mladík ztvárněný hercem Pavlem Křížem v pohádce O statečném kováři.

Tyto postavy byly silnou inspirací pro Jana Šeráka z Bílovic nad Svitavou. Když se k nim přidal ještě zájem o historický šerm a obliba žánru fantasy, všechno dohromady v něm už na základní škole zažehlo jiskru lásky ke kovářskému řemeslu. Dnes je díky tomu nejlepším živnostníkem v Jihomoravském kraji.

Už jako malý kluk si Šerák zkoušel vyrábět různé nože nebo kroužkovou zbroj. Ta je mimochodem dodnes funkční a slouží kamarádům na různých akcích.

„Jako dítě jsem neměl peníze na vybavení, tak jsem to udělal tak, jak se to na vesnici dělá. Vyrobil jsem si ho. Výheň například ze starého smaltovaného hrnce a fénu, z lesa jsem pak donesl, nařezal a naštípal soušku. Místo kovadliny jsem měl kousek kolejnice a jako materiál mi sloužily staré rezavé hřebíky, co jsem posbíral někde po stavbách,“ odhaluje kovář se smíchem svoje začátky.

Protože zjistil, že ho tento koníček nesmírně baví, záhy se rozhodl, že se jím pokusí živit. Základní vybavení jako pilník, pilku nebo svěrák měli doma v garáži, ale na pokročilejší nástroje jako kovadlinu nebo úhlovou brusku si přivydělával na brigádách.

Pomáhala mu také rodina. Díky tomu, že si osvojil základy, pak míval na střední škole mnohdy splněno dřív než ostatní, a tak mu zbyl čas na výrobu nářadí do své dílny, kterou si dovybavil. Ke konci školy už tvořil pro kamarády a známé často jen výměnou za pozvání na pivo.

„Dostával jsem se do povědomí okolí a při vyšší odborné škole jsem už založil živnost a realizoval normální zakázky. Rodiče mě živili, neměl jsem velké náklady, takže jsem si to mohl vyzkoušet. Dařilo se, měl jsem štěstí na kontakty a relativně jsem se chytl,“ vypráví Šerák.

Podobně brzy jako s podnikáním naplno začal i s rodinným životem. S manželkou koupil dům, rekonstruoval jej a založil dílnu. „Byly to začátky o chlebu a o vodě, ale překonali jsme to,“ směje se s odstupem času.

Nyní má v Kanicích na Brněnsku s několika kolegy pronajaté prostory na dílnu s rozměry dle svých představ a vybavením, které mu umožňuje tvořit téměř cokoli, na co sám s velkými lisy, soustruhy nebo kovadlinami stačí.

Piplání s prstýnky

Šerák průběžně střídá profese kováře, šperkaře a restaurátora. „Člověk si od těch velkých těžkých věcí rád odpočine u drobných šperků, ale po čase se zase opět rád vracím ke kladivu a pořádné kovařině. Prolíná se to sezonně. Restaurátorské práce na veřejných objektech bývají koncem roku, prstýnky spíš zjara,“ popisuje.

Do „piplačky“ s prstýnky se přitom původně vůbec pouštět nechtěl. „Když jsem vyrobil první, řekl jsem, že už to nikdy dělat nebudu. Proti hrubé kovařině nebo zámečnictví to byl skok do neznáma, člověk tomu musí věnovat hodně času a materiálu, než se to naučí. Ale rozhodla poptávka,“ vysvětluje Šerák.

Nyní další rozvoj své živnosti paradoxně vidí právě převážně ve výrobě prstenů, které zpracovává z neobvyklých materiálů, jako je nerezový damašek, zirkonium a titan.

Nerezový damašek jsou v podstatě dva a více typů korozivzdorné oceli s různým chemickým složením, které se kovářsky sváří v jeden homogenní materiál, jenž se pak různě překládá, čímž vzniká struktura damašku. Konkrétně výrobky rodící se pod Šerákovýma rukama pak mají neobvyklý vzor.

Je taky jeden z mála v republice, kdo pracuje se zirkoniem, což je materiál podobný titanu, ale s jednou bonusovou vlastností – když se zahřeje, zčerná. Šperky pak vypadají úplně jinak než ty ve zlatnictví, protože jsou šedočerné barvy.

Materiály taky různě kombinuje, třeba se zlatem nebo brilianty. „Nebojím se experimentovat. Zkusím to a buď to vyjde, nebo ne,“ usmívá se novopečený vítěz soutěže Moneta Živnostník roku 2022, jemuž triumf podle vlastních slov dodal nový zápal do práce a dalšího rozvoje.

Druhý titul pro výrobce tlumičů z Oslavan

Vyvíjet hydraulické tlumiče začala společnost Strojírna Oslavany na Brněnsku před necelými čtyřiceti lety. Dnes je jediným českým výrobcem a vývojářem tlumičů pro veškerá kolejová vozidla a komponent do pneumatických a transportních zařízení.

„Impulzem k podnikání byla, je a doufám, že i bude, touha dokázat, že produkty, které vyvíjíme, vyrábíme a dodáváme do celého světa, jsou výrobky, na které se mohou naši zákazníci spolehnout,“ hlásí Alena Lubasová, jednatelka společnosti, vyhlášené Firmou roku Jihomoravského kraje 2022.

Podnik střední velikosti disponuje vlastním konstrukčně-technologickým vývojovým týmem včetně testovacího zázemí. Jeho vysoká míra automatizace a digitalizace je zárukou kvality dodávané produkce, zákazníkům poskytuje podporu a spolupráci již od prvotních vývojových fází projektů až po jejich dokončení.

„Pro mě je zajímavé, že firma vyrábí tlumiče, což je prvek používaný i v osobních vozech. Zajímavý je také příběh a emoce spjaté s tím, čemu se firma věnuje, a to i ve smyslu doprovodných aktivit pro děti,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer pro elektromobilitu ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek. Sídlem společnosti je areál bývalého černouhelného dolu Kukla, v němž se nachází i těžní věž a zábavní park Permonium. Černé uhlí se zde těžilo v letech 1865 až 1973, před pěti lety Strojírna Oslavany dokončila revitalizaci dolu.

„Snažili jsme se přitom zachovat jeho původní podobu a zároveň zde vytvořit moderní strojírenskou firmu. Propojení firmy s nejnovějšími technologiemi a kulturní památky s naučně-zábavním parkem dalo vzniknout jedinečnému spojení historie a budoucnosti,“ sděluje společnost na svém webu. Titul jihomoravské firmy roku získala už v roce 2016, k tomu přidala i prvenství v soutěžích NEJinovátor nebo Společensky odpovědná firma.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Brno spěchá s tramvají na Kamechy, další nové trati zatím zůstávají u ledu

24. dubna 2024  8:33

Na brněnském sídlišti Kamechy se už za tři měsíce objeví první dělníci a začnou připravovat koridor...

Ideální teplotu má pivo ve chvíli, kdy z něj má člověk zážitek, říká Svatopluk Vrzala

24. dubna 2024

Advertorial Stačí mu jeden pohled na načepované pivo a hned ví, zda je kvalitní. Však už je v oboru nějaký ten...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...