Diskuze

Žhářka z „Requiem“ je po smrti. Už jako muž skočila pod vlak

René Lízna, kterého lidé znají spíše jako Evu Kováčovou, je po smrti. Žhář, který ještě jako dívka způsobil v roce 1984 požár sociálního ústavu v Měděnci v severních Čechách, při němž zahynulo 26 pacientek, utekl z brněnské léčebny a ukončil svůj život pod koly vlaku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K33a17r70e68l 68D86r29d39a

7. 11. 2014 6:52

Stav s triple testy v Česku přetrvává. Pojišťovny hradí starší test s mizernými výsledky. Nové kvalitnější testování si musí hradit ženy sami. Letos pojišťovny zavedly na tyto testy "dotaci". (Zahlédl jsem možnost hrazení z grantů, kdy se žena zapojí do projektu EU.)

  "Bývá to i obráceně: test vyjde dobře, ale ženě se narodí postižené dítě. Častější je však... varianta, tedy falešně pozitivní test. Ten každý rok vyděsí stovky žen zbytečně... Z dvaceti matek, jimž triple test ukáže pozitivní výsledek, čeká postižené dítě ve skutečnosti jen jedna."

  Podle Königsmarkové (2010) tlačí lékaři v Česku nepoučené ženy do testů a potratů, dík tomu jsou dosahovány dobré výsledky českého porodnictví. (Nízká úmrtnost, i nízký výskyt DS.) Lékaři takovou kritiku považují za babské drby.   

  "Naše společnost ještě v tomto směru nedozrála. Je to takový fenomén stoprocentnosti, dokonalosti. Všichni musí být krásní, štíhlí, a pokud to tak není, jsou vyloučeni ze společnosti... Proč je to tak u nás, a ne třeba v Německu?

Jde o pozůstatek z doby minulé. Viděla jste někdy v minulosti na ulici člověka s Downovým syndromem, vozíčkáře nebo slepého člověka? Pokud ano, tak velmi výjimečně. Vozíčkáře, slepce jsme už ochotni nějak tolerovat, ale porodit nedokonalé dítě?"

  V Česku si Requiem stále ještě prožíváme pěkně na ostro. Rv;-)

http://www.vzp.cz/klienti/aktuality/vzp-prispeje-tehotnym-klientkam-na-screening-downova-syndromu

0 0
možnosti
Foto

J23i82n51d89r60a 29Š58a91u90r

6. 11. 2014 12:33

Muž skočila pod vlak v červenci a UŽ v listopadu je o tom článek?

3 0
možnosti

J86a91n 92S28t26o74d91o38l21a

6. 11. 2014 15:13

Identifikace? Nikomu nechyběl/-a. Podoba mohla být vlakem změněna. V ústavu si mohli myslet, že někam utekl/-a. Dokud není mrtvola jednoznačně identifikována, nedá se udělat konečný závěr.

Byl jsem u neštěstí, kde nebylo pochyb, kdo zahynul. Přesto se policie vyptávala donekonečna na všechny mozné jizvy, znamínka atd. Až po několika dnech oficiálně rozhodli, že zemřelý je opravdu on. Jeho známí ho spolehlivě identifikovali, na dokladech fotka souhlasila, nebyl nijak viditleně poškozen. Kdo a jak mohl identifikovat v tomto případě?

0 0
možnosti

Takže podtrženo - sečteno.

Ono to zabilo 26 lidí, pak se to flákalo a povalovalo 25 let po špitálech a nakonec se to zabilo na kolejích.

Chtěl bych vidět účet za život onoho tvora. Náklady, náklady, náklady,... a teď tomu ještě stát zaplatí sociální pohřeb.

2 2
možnosti
Foto

J72a60n 36Č39e25r76m91á17k

5. 11. 2014 22:59

zajímavé, že žila nějakou dobu na faře... Páter Lizna je velmi zajímavá osobnost s velmi sociálním cítěním a autor poutavých knih. Např. z jeho poutí... 

Podobně zajímavý byl zavražděný P. MUDr Ladislav Kubíček, lékař, farář a spisovatel... Nyní probíhají snahy o jeho svatořečení...

Tato jména stojí za to si pamatovat a něco si od nich přečíst... :-)

7 1
možnosti

Předpokládám, že teď když církev tyje z nafouknutých restitucí, se nám "páter" Lízna (mj. velký kámoš Šabatové) postará o výrazně vyšší počet narušených psychopatů a vrahů.

4 6
možnosti

Stále se tu hledá  viník tohoto zpackaného života který dopadl takto tragicky hledáme chyby v systému myslím že najit viníky by nebylo tak těžké jsme jím také my všichni ale bojíme se přiznat. Nejdříve jsme jí zavřeli někam kam asi nepatřila později se jsem se ji snažily možná až příliš pochopit a svou předešlou chybu vykout nejdříve jsme se bály pak jsme ji pomáhaly a vždy byl na blízku někdo kdo na jejím životě dosti zviditelnil Možná je chyba v tom že někdy až příliš bojíme a děláme chyby a pak se za každou cenu napravit chceme pochopit druhé ale vlastě nechápeme samy sebe

Je obrovská tragédie když někdo od nás obejde vlastní rukou možná by si měly občas položit otázku proč tu s námi nechtěl být a nesvalovat vinu jen na ně hledat chyby jen nich myšleno na všechny kdo takto odešel zejména když jich každým rokem přibývá

3 5
možnosti

Tak nemuzete obvinit vsechny. Chyba byla, je a navzdy bude v systemu, ktery dopustil aby takovyto clovek byl umisten do ustavu socialni pece. Nepredpokladam ze USP Medenec vypadal v roce 84 jinak nez jak vypadaji USP dnes, tedy alespon co se tyka slozeni pacientu.

0 1
možnosti

K19a62r39e44l 69D93r21d80a

5. 11. 2014 20:57

Tady je omluva Josefa Klímy, na začátku a podrobněji v 17:15. 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/209562210800040-13-komnata-josefa-klimy/

  Osobně považuji Requiem za perfektní film. Lidé s postižením se odkládali za bolševika do "ústavů" "na utracení". Nemáme nacistům moc co vyčítat. Nebýt Requiem, tak se o tom dodnes neví, ignoruje se to a v Česku pokračujeme v takovém jednání. To se mění i díky Requiem. Bohužel, návaznost na konkrétní případ skutečné zúčastněné osoby poškodilo.

  Jenže, René vypráví o sexu s vychovatelkou. Popisuje, že když požár oznámil, dostal dávku na zklidnění. Pak se snažil jednu chovanku vynést a zabil ji... Fakt jsou tohle jen výmysly a nepravdivá obvinění? Opravdu si vyšetřovatelé důkazy komplet vymysleli?

  Pokud jde o pravdu, muselo by se téma opět otevřít a podrobně probrat. Otázkou je, zda by to po letech znovu všem neublížilo místo toho, aby to napomohlo jednotlivcům k očištění. Je to prostě české memento a film ho podal tak, aby bylo k zapamatování.

5 0
možnosti

K42a62r22e20l 42D36r40d82a

5. 11. 2014 21:41

Jen tak mimochodem, probírali jsme tady Downův syndrom v souvislosti s umělým přerušením těhotenství. V Česku se rodí o polovinu méně downiků, než ve Spojených státech. Provádí se testování na DS a Češky jsou ochotnější podstoupit potrat než je tomu jinde ve více křesťanském světě. Přitom někteří rodiče lékařům neuvěřili a uvádí, že se jim narodil zdravý potomek i přes špatné testy. Jinými slovy, české zdravotnictví a především Češky praktikují eutanazii i svých zdravých potomků. Jen tak, pro jistotu.

  Hodně to souvisí se změnou životního stylu po sametu, protože u starších matek je výskyt DS více kritický.

  Vedle toho běží celosvětová aktivita, aby downici byli zapojeni do běžného života a výchovy v rodině. Praxe, kdy byli zavíráni do ústavů se dnes považuje za přežitek. Aneb fakt existence ústavu, který ztvárnil Renč ve filmu, je sama o sobě otřesná barbarská zrůdnost i kdyby tam Aňa nikdy nenapochodovala.

  Je hezké, že diskutujeme Requiem. Ale místo hasičů běží diskuse dnes mezi prvorodičkami po 30, a probírá se úplně to samé, mnohem jedovatějším slovníkem a se statisticky drastičtějšími následky, než v Měděnci. Rv

  (Jen aby bylo jasno, kam od té doby kráčí Česko...)

4 1
možnosti

...„Podle mě byl hlavním viníkem neštěstí celý tehdejší systém, který se nesnažil umístit nezvladatelné děti tam, kam opravdu patřily,“ řekla již dříve iDNES.cz vychovatelka Marie Plevková, která v osudnou noc měla v Měděnci noční směnu"....

Aha, tak teď už vím, že to vlastně zapálil Husák nebo Jakeš. Tak to se té Plevkové skutečně povedlo, to byla ale facha toto vymyslet! Škoda že nenapsala co na té "noční směně" dělala a že si neuvědomuje, že byla spoluvina, protože za pořádek a bezpečnost odpovídala ona - Plevková.

2 10
možnosti

Vy jste nějaká potrefená komunistická husa nebo co? Mluví se pochopitelně o systému péče o děti, nikoliv o společenském systému.

8 1
možnosti

Chtěl bych se zeptat: Je opravdu ve znělce 30 případů majora Zemana vidět střecha ústavu v Měděnci?

0 0
možnosti

Jo, je. Ta kaple na kopci nad Měděncem je nezaměnitelná.

3 0
možnosti

Evka je celá Aňa Geislerová. Jako by si holky z oka vypadly. ;-D

3 1
možnosti

Konkurz byl asi jen na holku co má klučičí tělesné parametry, a to Aňa splňovala.

1 0
možnosti

to je skutečně smutné. a v dušičkovém čase. budu pamatovat a zapálím svíčku. ;-(

2 3
možnosti

8-o to zapalujete svíčky za všechny tragicky zahynulé? Jakou máte spotřebu svíček?

13 1
možnosti
  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Opilci v Brně děsili lidi v parku airsoftovou pistolí a puškou

29. března 2024  10:26

Obyvatele brněnských Řečkovic pořádně vyděsili dva opilci. V maskáčových oděvech totiž ohrožovali...

Prvoligoví bezdomovci. Drnovické zastupitelstvo řeklo Vyškovu ne

28. března 2024  21:02

Třetím rokem jsou fotbalisté Vyškova mezi profesionály, nikdy však nehráli doma. Přesto bojují o...

Rozepře i chybějící lékaři. Problémovou nemocnici bude křísit další šéf

28. března 2024  15:35

V dlouhodobé krizi se zmítá městská nemocnice v Boskovicích. Jde přitom o významné zařízení, které...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes ráno převrátil na bok v Hostěradicích na Znojemsku....